SAIRAALAHUOLTAJIKSI OPPISOPIMUKSELLA
Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (EPSHP) työllistää yli 3000 eri alojen ammattilaista ja asiantuntijaa. Heistä lähes 200 työskentelee puhtauspalvelualalla. - Pätevien hakijoiden löytäminen toimitila- ja sairaalahuoltajan työtehtäviin on muuttunut haasteelliseksi. Avoimia toimia tulee jatkuvasti hakuun eläköitymisten myötä, joten uusia osaajia tarvitaan. Päätimmekin kartoittaa meillä työskentelevät sijaiset, jotka haluavat hankkia muodollisen pätevyyden alan työhön, palvelupäällikkö Aila Välimäki kertoo.

KOULUTUSTA TYÖNANTAJAN TARPEIDEN MUKAAN

Keskussairaalan työntekijät Jenni Nyrhinen ja Jonna Riihimäki pätevöityivät ensimmäisinä sairaalahuoltajan tehtäviin Sedun tarjoaman oppisopimuskoulutuksen kautta. He suorittivat puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnon vajaassa vuodessa, joustavasti oman työn ohessa.

Nyrhinen ja Riihimäki valmistuivat keväällä. Viisi työntekijää aloitti puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkintoon tähtäävät opinnot syksyn ryhmässä.

- Jennin ja Jonnan opiskelupolku jo osoitti, että oppisopimuskoulutus on toimiva tapa kouluttaa alan työhön. Kun suuri osa koulutuksesta tapahtuu työpaikalla ja keskusteluyhteys oman organisaation ja oppilaitoksen välillä toimii, koulutus on helppo räätälöidä työnantajan tarpeita vastaavaksi, Välimäki miettii.

- Erityinen kiitos onnistumisesta kuuluu Ritvalle, joka otti sydämen asiakseen huolehtia työntekijöiden perehdytyksestä ja ohjauksesta, Välimäki kiittää palveluohjaaja Ritva Sahlgrenia, joka toimii sairaalahuoltajien lähiesimiehenä ja työpaikkaohjaajana.  

 

KEIKKATÖISTÄ UUDELLE URALLE

Sairaanhoitopiiri työllistää puhtauspalvelualan ammattilaisia erilaisissa työkohteissa leikkaussalista korjaamotiloihin sekä rakennuskohteisiin. Vakituinen työsuhde edellyttää alan koulutusta.

Sekä Nyrhinen että Riihimäki päätyivät sairaalahuoltajiksi keikkatyön kautta. He tarttuivat mahdollisuuteen opiskella innolla.
Oppisopimuskoulutukseen sisältyi sisältyi keskimäärin yksi opiskeluiltapäivä tai –ilta viikossa, joka toteutettiin Sedun tiloissa Seinäjoella.

- Meidät perehdytetään hyvin sairaalahuoltajan työhön, mutta koulutuksessa saa syventää alan osaamista.
Meillä kaikki meni nappiin. Saimme opiskella mukavassa ryhmässä, hyvän opettajan ja työpaikkaohjaajan ohjauksessa.
Suurin työ on ollut Ritvalla, joka suunnitellut työvuorot sekä ohjannut ja neuvonut koko ajan.

Sekä Nyrhinen että Riihimäki viihtyvät työssään. 

- Ehkä monipuolisuus on parasta sairaalahuoltajan työssä. Työpäivät pysyvät mielenkiintoisina, kun työajat, työtehtävät, työkaverit ja potilaat osastolla vaihtuvat lähes päivittäin, Nyrhinen miettii.  

– Joku vierastaa vuorotyötä, mutta minusta vaihtelevat työajat ja esimerkiksi rauhalliset vapaapäivät arkena ovat ihan parasta. Erityisesti iltavuoroissa tehdään paljon muuta, eikä työ näin ollen ole pelkkää siivoamista, Riihimäki päättää. 

 

PukipaAt-opso-EPSHP4(1).jpg
Jonna Riihimäki (vas.) ja Jenni Nyrhinen hankkivat virallisen pätevyyden sairaalahuoltajan työhön Sedun tarjoaman oppisopimuskoulutuksen kautta.