- Puhtauspalvelualan kilpailutuksissa arvostetaan esimiesten johtamisosaamista. Kaikilla palveluesimiehillämme on rautainen osaaminen. Tutkintotodistus on virallinen todistus ammattitaidosta, mistä hyötyy myös yritys, palvelujohtaja Sari Ahola SOL Palvelut Oy:stä miettii.

Aholan alaiset, palveluesimiehet Lauriina Hämäläinen, Päivi Mäki-Mikkilä ja Marika Moisio suorittivat ensimmäisinä puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkinnon Sedussa. Valmistumista juhlittiin syksyllä 2020.


Lähellä kouluttautuminen on työnantajankin etu

Puhtauspalvelualan opettaja Riitta Vuorijärvi kiittää perheyhtiön panosta henkilöstönsä kouluttamiseen:
- Työtä puhtauspalvelualalla tehdään 24/7. On harvinaista, että kolme esimiestä samalta palvelualueelta pääsee kouluttautumaan samanaikaisesti.

- SOLlilaisten kanssa työskentely on ollut erityisen helppoa, koska heillä työtä tehdään tutkinnon perusteita vastaavan ajattelutavan mukaisesti. Opiskelusuunnitelmien rakentaminen ja osaamisen näyttäminen onkin ollut selkeää.

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkinnon suorittaminen edellyttää, että suorittajan pitää olla esimiestehtävissä, hänellä tulee olla alaisia sekä erilaisia työkohteita, joissa alan osaamista sovelletaan. Koulutus on osa Esimiesareenan koulutustarjontaa. 

SOLlin palveluesimiesten vastuualueelle kuuluu työkohteita laidasta laitaan, mm. tuotantotiloja, terveydenhuollon kohteita, tavarataloja, hotelli, kylpylä jne.

Sari Ahola on ylpeä työntekijöistään.
- Koulutuksen yhdistäminen arkityöhön onnistui esimerkillisellä tavalla. On työnantajankin etu, kun työntekijät voivat kehittää osaamistaan lähellä, osana omaa työtä. Olen valtavan ylpeä näistä naisista.

 

Esimieskoulutus vahvistaa yhteistä tekemistä

Mäki-Mikkilän, Hämäläisen ja Moision opiskelusuunnitelmat ajoitettiin kahden vuoden ajalle. Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkintoon tunnustettiin osaamista myös aiemmin suoritetuista opinnoista.

- Ei koulutuksen mukanaan tuomaa muutosta välttämättä suoraan huomaa. Tekeminen ja osaaminen vahvistuu. Tulee lisää luottamusta. Siitä on hyötyä, kun esim. omalle vastuualueelle tulee uusia kohteita, Mäki-Mikkilä miettii.

- Ja kyllä siitä sellainen fiilis tulee, että kyllä mä nyt jotakin osaan, Ähtärin alueella työskentelevä Moisio täydentää.

Opiskeluaikataulu suunniteltiin 2 vuoden ajalle ja teemapäivistä hankittiin lisää osaamista mm. työn ja talouden suunnitteluun ja seurantaan sekä työntekijästä lähiesimieheksi kasvamiseen. Etätehtävät tehtiin porukalla.

- Sovittiin vaan, että koska tehtävät tehdään. Emme tiedä olisiko tehtäviä saanut tehdä työajalla, mutta teimme kuitenkin, naiskolmikko kertoo ja purskahtaa raikuvaan nauruun.

Perheyhtiössä toimintatavat ja työntekijöiden välit ovat mutkattomat.

 

Monipuolinen työ saa pysymään puhtauspalvelualalla

Siivousala on tekevien ihmisten ala. Monipuoliset mahdollisuudet ja vaihteleva työ saavat pysymään alalla.

- Tulin taloon 15 vuotta sitten hankkimaan hetkeksi taskurahaa, Hämäläinen kertoo. Välillä olen käynyt muuallakin, mutta en ole katkaissut napanuoraa yritykseen missään vaiheessa.
- Myös minä tulin SOLlille vain hetkeksi, 18 vuotta sitten. Palveluesimieheksi etenin 7 vuotta sitten, Mäki-Mikkilä täydentää.
- Mä oon ollut vielä kauemman. Tulin taloon vain viikoksi vuonna 1998, Moisio analysoi pitkäksi venynyttä viikkoa saman työnantajan palveluksessa.

- Tämä työ on siksikin niin mielekästä, koska toimintatavat ovat yrittäjämäisiä. Olemme tulosvastuullisia työstämme ja oman vastuuelueemme työntekijöistä. Vapaus ja vastuu kulkevat käsi kädessä, mutta esimiesten vahva ja turvallinen taustatuki varmistaa, ettei ihan kaikkia asioita tartte taikinooda yksin, Mäki-Mikkilä päättää.

 

Kuvat: Rosi Tapio

Kolme-naista-seisoo-Lakeuden-ristin-edustalla-Seinäjoellä.jpg
Palveluesimiehet Marika Moisio (vas.), Päivi Mäki-Mikkilä ja Lauriina Hämäläinen SOL Palvelut Oy:stä kertovat esimieskoulutuksen vahvistavan esimiestyötä ja yhteistä tekemistä siivouspalveluissa.