XXL Seinäjoen tavaratalopäällikkö Taija Lappalaista voi pitää kaupan alan konkarina hyvästä syystä. Hän on työskennellyt koko uransa kaupan alalla, joista yli 20 vuotta esimiestehtävissä.

 Yhdeksännen luokan TET-jakso Seinäjoen Seppälässä riitti vakuuttamaan sekä Lappalaisen että työnantajan. Lappalainen pestattiin heti 15-vuotiaana koko kesäksi töihin. Peruskoulun jälkeen hän aloitti laskentatoimen opinnot silloisessa kauppiksessa. Myöhemmin Lappalainen on syventänyt osaamistaan mm. markkinoinnin ja hallinnon opinnoilla ammattikorkeakoulussa.

 - Työharjoittelu tavallaan määritti urapolkuni suunnan. En osannut kuvitella, että olisin ruvennut lukemaan miksikään muuksi.

 

Taitava myyjä tykkää ihmisistä ja kysyy oikeita kysymyksiä

Lappalainen on työskennellyt XXL Seinäjoen tavaratalopäällikkönä heinäkuusta 2019. Tätä ennen hän toimi KappAhlin myymäläpäällikkönä yli 10 vuotta.
- Kaupan ala vie mennessään. Olen tykännyt tästä työstä todella paljon. Tiesin jo varhaisessa vaiheessa, että haluan toimia tehtävässä, jossa saan olla luomassa työn edellytyksiä ja ohjaamassa, noin 40 myynnin ammattilaisen esimies pohtii.

Muun muassa vaihtelevat päivät motivoivat pysymään alalla.
- Jokainen päivä on täysin erilainen. Tavaratalopäällikkönä käytän valtavasti aikaa henkilöstöhallintoon, budjetointiin ja muuhun arjen paletin pyörittämiseen. Organisaatiomuutos vei aikaa kevätkaudella. Syksyllä toivon ehtiväni taas lattiahommiin ja ihmisten pariin.

Tavaratalopäällikköäkin edelleen inspiroivassa asiakaspalvelutyössä tarvitaan ennen kaikkea kykyä kuunnella ja kysyä oikeita kysymyksiä.
- Jos asiakas on hankkimassa nappiksia, taitava myyjä osaa selvittää, tarvitaanko myös sukat tai polvisuojat. Hän osaa myös tarjota oikean hintatason tuotteita asiakkaan käyttötarpeen mukaan. Sehän on asiakkaalle parasta mahdollista palvelua, kun hän saa hankittua kaiken tarvitsemansa yhdellä ostosreissulla.

- Tässä työssä pärjää, kun tykkää olla lähellä ihmisiä. Myyjällä on oltava myös paineensietokykyä, että työ sujuu ja palveluasenne säilyy myös ruuhkahuippuina. Eikä työssä ole haitaksi, jos tykkää puljata numeroiden kanssa, Lappalainen naurahtaa.

 

Hyvä tyyppi saa paikan

Lappalainen iloitsee osaavista ammattilaisista, joiden kanssa saa työskennellä.
- Työntekijän asenne ratkaisee, eikä pieni kilpailuhenkisyyskään ole pahitteeksi. Esimerkiksi meillä XXL:ssä työskentelee tosi kilpailuhenkistä porukkaa, joka tykkää kisata keskenäänkin. Minulle on tärkeää, että jokainen työntekijä tykkää kuulua tähän tiimiin ja on valmiita tekemään kaikkensa sen eteen, että menestymme.

Rekrytointitilanteessa Lappalainen kiinnittää huomionsa persoonaan sanojen takana.
- Haemme töihin ennen kaikkea persoonia. Jos hakijalla on ihmisenä juuri niitä ominaisuuksia, joita työssä tarvitaan, hänellä on kaikki mahdollisuudet päästä haluamaansa paikkaan. Työkokemusta kaupan alalta ei välttämättä tarvita.

- Hakijana erotutaan myös lajikohtaisella osaamisella. Syvä kiinnostus esim. retkeilyyn, palloiluun tai muuhun urheilulajiin auttaa, kun etsitään asiakkaan tarpeeseen soveltuvinta ratkaisua, Lappalainen päättää.

tavaratalopaallikko-esittelee-makuupusseja-XXL-myymalassa.jpg
XXL Seinäjoen tavaratalopäällikkö Taija Lappalainen viihtyy edelleen "lattiahommissa", vaikka nauttii työnsä vaihtelusta. Tässä työssä pärjää, kun viihtyy lähellä ihmistä.