Oppisopimuksella ja ammattitutkinnolla tarjoilijaksi Sedusta

-Vuosien varrella olen useasti miettinyt opiskelun aloittamista ja nyt oli jotenkin oikea hetki, kertoo ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkintoa, tarjoilija, suorittava seinäjokinen Satu Tihinen. Tuntuu hyvältä, että oppisopimuksen kautta voin tehdä samalla töitä ja opiskella. Pitkä kokemus alalta luetaan opiskelussa eduksi. Tarjoilijoille riittää töitä ja uskon ravintolassa syömisen kasvuun. Ihmiset haluavat nauttia hyvästä ruoasta yhä useammin myös arkena, toteaa vuoropäällikkönä Holy Smoke ravintolassa toimiva Tihinen.

-Oppisopimus on käytännön läheistä ja sopii hyvin sellaiselle ihmiselle, joka haluaa käydä heti asioihin kiinni. Opetusta ei tarvitse niin paljon, kun on pitkä työkokemus. Näyttöjä pystyy suorittamaan työn lomassa ja lähipäivät olen saanut soviteltua työvuorojen väliin. Näyttösuunnitelmia olen tehnyt koneella etänä.

Aina voi oppia uutta

 -Opiskeluun pitää suhtautua niin, että aina voi oppia jotain uutta ja parempia toimintatapoja sekä saada asioihin uusia näkökulmia. Opiskelu on lisännyt mm. tuotetietoutta. Olueista ja viineistä löytyy paljon materiaaleja. Lisäksi on hyvä seurata alan trendejä. Myös käytännön työ opettaa paljon.

-Opiskelu ei ole tuntunut raskaalta, toki työtunteja on koronan takia ollut vähemmän. Suunnitelmissa on ammattitutkinnon suorittaminen vuodessa. Opiskelu on ollut mielenkiintoista ja kokemusten vaihto muiden opiskelijoiden kanssa antoisaa.

-Kannustan opiskelemaan alalle. Hyville tekijöille löytyy aina töitä. Tärkeää on, että on mielenkiintoa alaa kohtaan. Suhtautumalla avoimesti ja innokkaasti sekä olemalla oma-aloitteinen, niin pärjää.

Saa luoda asiakkaille elämyksiä

Vaikka työssä tietyt asiat toistuvat, jokainen päivä on kuitenkin erilainen. Saa luoda asiakkaille elämyksiä ja olla osana heidän hyviä hetkiä. Asiakaspalvelussa on hyvä ”osata lukea” ihmistä, pystyäkseen tarjoamaan sellaisia tuotteita mitä asiakas haluaa.

Työnantajani on suhtautunut opiskeluun hyvin. Meillä on tällä hetkellä myös nuoria opiskelemassa ravintola- ja caterignalan perustutkintoa oppisopimuksella. Työhöni vuoropäällikkönä kuuluu mm. tilausten teko, inventaariot ja tavaraan liittyvät asiat sekä suorittavaa työtä.

Ruoka on lähellä sydäntäni

-Työurani aloitin v. 2003 Duuni Ravintoloilla, jonka yksi toimipaikoista oli Best Western hotelli, jossa aloitin työskentelyn. Myin sisäänpääsylippuja yökerhoon, blokkasin, tarjoilin ruokaa ja respan vuorojakin tuli tehtyä. Lähes kaikkea olen tehnyt, mutten keittiön töitä.

-Alussa ajattelin, että tämä on vain välivaihe, mutta huomasin pitäväni alan töistä. Toki oli haasteellista aluksi tehdä töitä tietämättä alasta mitään ja toimia ammattilaisten kanssa, jotka olivat tehneet jo pitkään töitä.

-Holy Smokessa toteutamme asiakkaiden toivomuksia eri annoksien muodossa parhaamme mukaan. Vegetaarisen ruoan kysyntä on kasvanut ja meillä on burgereista oma vege-lista. Lounasta tarjoilemme arkipäivisin, lauantaisin tarjolla on brunssi sekä á la carte –lista. Ruokaa on mahdollista ottaa myös mukaan. Joulun juomatrendit ovat perinteinen glögi ja kuumat makusiirapilla maustetut alkoholilliset ja alkoholittomat juomat. Kannattaa tulla maistamaan, vinkkaa Tihinen.