Verkon kautta viinit tutuiksi

-Tarjoilijan työ vaatii osaamista

Tarjoilijan työ on monipuolista ja vaatii monen osa-alueen hallitsemista. On hyvä osata mm. suositella asiakkaalle minkälainen viini sopii yhteen erilaisten ruokien kanssa.

-Viinien vertailu kuuluu ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkintoon, jossa se on yksi valinnainen tutkinnon osa, mutta erittäin tärkeä osa tarjoilijan työssä, selventää Sedun ravintola- ja cateringalan lehtori Eija Kalliokoski. Opiskelijat hankkivat perusrypäleistä tehtyjä viinejä pikkupulloissa. Analysoimme viinin väriä ja makua maistelemalla hieman jokaista viiniä.

Viinit ovat osa suomalaistakin ruokakulttuuria

-Maistelemalla useampaa lajia, viinit tulevat tutuiksi ja erilaisten makujen tunnistaminen parantuu kertoo Kalliokoski. Maun aistiminen on hieman yksilöllistäkin ja toinen voi aistia toisenlaista makua kuin toinen. On hyvä tietää, mitä tarkoittaa esim. tanniininen, hedelmällinen ja hapokas.

-Myös eri maiden viineissä on eroja. Erot voivat johtua erilaisesta maaperästä, ilmastosta ja rypäleen kasvuolosuhteista. Kypsenemisprosessi on nopeampi lämpöisessä ja aurinkoisessa paikassa. Etelä-Amerikkalainen viini maistuu hieman erilaiselta kuin eurooppalainen viini.

-Kun tietää juomien ja ruokien taustoja, se lisää itseluottamusta toimia ammattimaisesti tarjoilijan työssä ja parantaa ravintolan asiakaspalvelun tasoa. Työ ei ole pelkästään tarjoilemista vaan se sisältää myös myymistä. Usein myös palkka maksetaan tuloksen mukaan.

Voiko viinejä maistella verkon kautta?

Sedu Törnäväntiellä opiskellaan mm. ravintola- ja cateringalaa. Tänään on vuorossa Teamsin kautta kahdeksalla opiskelijalla viinien maistaminen ja vertailu opettajan johdolla.

-Viininmaistelu verkossa onnistuu ihan hyvin, kertoo Satu, joka maistelee viinejä kotonaan. Kokemuksia voi kuitenkin jakaa. Me ollaan maisteltu kolmea eri punaviiniä ja kahta valkoviiniä.

-Minä testaan viinejä poikaystäväni luona, kertoo Sofia. –Eiköhän näistä vielä jää hänellekin maisteltavaa, kun tulee töistä kotiin.

Roosa ja Fiia maistelevat yhdessä viinejä, jotka he myös ostivat kimpassa. Muutama viini saattaa yltää jopa suosikkiviiniksi. -Ensiksi ajattelin, että miten me nyt voidaan verkon välityksellä viinejä maistella, mutta hyvinhän tämä onnistuu. Isoin homma oli ehkä siinä, kun piti etsiä Alkosta oikeat tuotteet.

-Monissa Alkoissa on käytössä tilauspalvelu ja he tilaavat etukäteen halutut tuotteet, opastaa Kalliokoski opiskelijoita. Tuotteet voi sitten noutaa lähimmästä Alkosta. Opiskelijoille kerron aina paria viikkoa aikaisemmin, mitkä tuotteet olisi hyvä hankkia vertailtavaksi.

-Minä varasin varta vasten työvuorolistasta itselleni vapaapäivän, kertoo Eveliina. Ja kyllähän tästä vielä jää iltajuomat. Meillä on työpaikalla pidetty lähes kaikki päällikköpalaveritkin etänä. 

Miltä opiskelu verkossa tuntuu?

-Minä olen tykännyt verkko-opiskelusta, kun ei tarvitse aamulla lähteä varhain ajamaan, varsinkin kun on liukasta ja pimeää, kertoo Roosa. Aikaa säästyy aamusta ja illasta. Ja ajatusten vaihtoa tulee silti ihan mukavasti.

-Laajasti on käyty läpi kaikkia viineihin liittyvää ja tästä on varmasti hyötyä, pohtii Jasmin.

Yhtä opiskelijaa mietityttää verkko-opiskelussa mahdollinen tekniikan pettäminen. -Tähänkin on varauduttu, kertoo Kalliokoski. Meillä on Sedussa käytössä IT-tuki, joka tulee tarvittaessa opastamaan.

Opiskelu on silmiä avaavaa

-Opiskelussa kivaa on se, että me kaikki olemme vähän erilaisissa paikoissa töissä, vaikka työn sisältö voi olla hyvinkin samanlaista. On kiva kuulla, miten missäkin asioita tehdään ja millainen valikoima on. Se on hyvin silmiä avaavaa, kertoo Kaisa.

-Sitä rutinoituu työhönsä ja onkin hyvä, että koulutuksen kautta tulee mietittyä asioita eri kantilta, sanoo Satu. Suurin anti on ajatusten vaihto, joka onnistuu verkonkin kautta. Ja kivaa, kun jossain vaiheessa on nähty livenäkin. Kaiken kaikkiaan positiivinen kokemus.

Verkko yhdistää opintojen pariin matkasta riippumatta

-Verkko-opetus tulee lisääntymään tulevaisuudessa kaikessa opiskelussa, arvioi Kalliokoski. Se antaa mahdollisuuden osallistua koulutukseen vaikkapa Utsjoelta. Ja monet ihmiset treffaavatkin toisensa verkon kautta, ulkomaita myöden.