Näin järjestät kotona viinitastingin

Maistelisitteko mieluiten kuohuviinejä, punaviinejä vai valkoviinejä? Vai tietystä maasta tulevia viinejä? Teemaa valitessa vain mielikuvitus on rajana. Lue vinkit viinitastingin järjestämiseen kotona!

Tastingissa on hauska vertailla esimerkiksi erilaisia rypälelajikkeita. Silloin voi tutkia, jakavatko eri rypälelajikkeet seurueen mielipiteitä vai nouseeko joku suosikiksi ylitse muiden. Verratessa vierekkäin erityyppisistä rypäleistä valmistettuja viinejä on helpompaa huomata kunkin lajikkeen erityispiirteitä.

Värin ja tuoksun vertailu

Ennen viinin maistamista viinin ominaisuuksia voi yrittää selvittää jo viinin värin ja tuoksun perusteella. Värin tarkastelu onnistuu parhaiten valkoista taustaa vasten. Bongaatteko värieron eri rypäleitä vertailtaessa? Hajuaistilla on oma tärkeä osansa maistelussa, jonka huomaa, kun maistelee viiniä nenä tukossa. Muistakaa, että viiniä saa nuuhkia lasin reunalta ihan kunnolla.

Maistelu ja oikeat määrät

Kutakin viiniä kannattaa varata vähintään 6 cl per henkilö ja viinilaatuja ainakin kolmea erilaista. Viiniä maistellaan ottamalla kulaus viiniä ja purskuttelemalla sitä hieman. Onko viini makeaa, kuivaa, voimakasta? Suun kuivaksi jättävä viini on tanniinista, kun taas hapokas viini saa suun vettymään.

Viinin arviointi

Maistelun jälkeen viiniä voidaan arvioida yhdessä vapaasti. Päästä adjektiiviosaamisesi valloilleen ja kuvaile makua kaverille. Oikeita ja vääriä vastauksia ei ole, koska ihmisten makurekisteri on erilainen. Keskustelu viinien hinta-laatu –suhteesta on myös hauska käydä kaveriporukalla läpi.

Lähde: Viinimaa, vinkit antoi Altia Akatemian viinivalmentaja Mikael Karttunen.