Lähihoitajasta toimitilahuoltajaksi


Opiskelu on yksi vaihtoehto ammatillisessa kuntoutuksessa, kun terveydentilan vuoksi uuteen työtehtävään tai työpaikkaan siirtyminen vaatii uusia taitoja. Hanna Korkea-aho on työskennellyt lähihoitajana Seinäjoen kaupungin palveluksessa vuodesta 2006. Uusi ura toimitilahuoltajana löytyi oppisopimuskoulutuksen kautta.


Uudelle uralle ammatillisen kuntoutuksen kautta

Hanna Korkea-Aho työskenteli lähihoitajana Seinäjoen kaupungilla, ensin vuodesta 2006 määräaikaisena ja vuodesta 2010 vakituisena. Työ alkoi kuitenkin tuntua liian raskaalta. Hannasta tuntui siltä, että hän ei pysty enää tekemään lähihoitajan työtä.

- Ajatus uudesta ammatista tuli minulta itseltäni, olenhan vielä nuori ja halukas opiskelemaan. Otin yhteyttä Seduun työterveyshuollon opastuksesta. Sen jälkeen järjestettiin kolmikantaneuvottelu, jossa olivat mukana työterveyshuolto, esimies ja työsuojelu. Työterveyshuolto neuvoi myös, että kannattaa olla Kevaan yhteydessä ja hakea ammatillista kuntoutusta. Asiat lähtivät sen jälkeen hyvin liikkeelle, Hanna kertoo.

- Tein ensin lyhennettyä työaikaa lähihoitajana. Sitten siirryin kevennettyyn työhön, jossa työtehtäviäni muokattiin sopivammiksi. Vuoden 2020 alussa aloitin Seinäjoen kaupungilla työkokeilun toimitilahuoltajana, sain kokeilla työskentelyä eri työpisteissä ennen kuin opinnot alkoivat. Kun kaikki näytti menevän hyvin, solmittiin oppisopimus kaupungin ja Sedun kanssa.

Hanna lähti opiskelemaan toimitilahuoltajaksi. Toimitilahuoltajat tekevät siivoustyötä toimistoissa ja esimerkiksi oppilaitoksissa.
- Mahdollisuus vaikuttaa työhön entistä paremmin ja työn itsenäisyys tuntuivat houkuttelevilta lähihoitajan työn jälkeen. Minulle sopii tällainen itsenäinen työskentely paremmin, arvioi Hanna.


Sama työnantaja, uusi ura

Hakeminen opiskelijaksi oli helppoa, Sedun omilla verkkosivuilla oli siitä hyvät ohjeet. Hanna sai myös tukea uraohjaajalta prosessin ajan. Sedu oli Hannalle tuttu opiskelupaikka, sillä hän opiskeli aikanaan Sedussa lähihoitajaksi ja kokemus koulusta oli hyvä jo silloin.

- Edellisistä opinnoistani saan hyväksi luettua osan. Koulutukseni kestää noin vuoden. Tässä on paljon työssä oppimista, mikä sopii minulle todella hyvin, sillä koen että tekemällä oppii parhaiten.

- Tilanteeni on nyt hyvä, varsinkin kun Keva on tukenut alan vaihtoa, enkä ole menettänyt tuloja opintojeni tähden. Työnantaja maksaa minulle edelleen palkan ja Keva maksaa kuntoutusetuuden työnantajalleni, Hanna kertoo.

- Opintoni sujuvat tällä hetkellä hyvin. Keväällä oli koronan vuoksi hankalaa, sillä silloin oli paljon etäopiskelua. Sittemmin olemme saaneet palata lähiopetukseen, ryhmäkoot ovat koronan vuoksi vaan pieniä.

Mitä kuuluu nyt?

Hanna valmistui helmikuussa 2021. Työura jatkuu.
- Hyvin menee. Teen kaksivuorotyötä Seinäjoen lyseolla ja työkaverit ovat mahtavia.

- Alalta löytyy kyllä töitä. Tulevaisuus näyttää mielenkiintoiselta, saan jatkaa töitä vakituisena työntekijänä ja tehdä kaksivuorotyötä. Nyt aikaa ja energiaa jää myös harrastuksiin.

Juttu on julkaistu alunperin 08/2020 Kevan verkkosivustolla. Osa jutusta julkaistaan luvalla myös Sedun verkkosivustolla. Tutustu alkuperäiseen julkaisuun.

 

Miltä tuntuu työ puhtauspalvelualalla - katso video

toimitilahuoltaja-hanna-kurkisti-rakenteilla-oleviin-pesulatiloihin.jpg
Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkintokoulutuksessa opiskellaan myös tekstiilien huoltamista.

Toimitilahuoltaja Hanna Korkea-aho
kurkisti kuvaushetkellä rakenteilla olleisiin pesulatiloihin Rastaantaipaleen kampuksella.