Tatu Neejärvi (22) valvoo turvallisuutta Seinäjoella NYQSin palveluksessa.

-    Kun NYQSin esimies tarjosi mahdollisuutta opiskella Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto oppisopimuksella, tartuin tietenkin tilaisuuteen, Neejärvi kertoo.

-    Toimin piirivartijana ja vuoroesimiehenä. Työ on 2-vuorotyötä, ja työvuoron pituus on 12 tuntia. Teen vartiointikierrokset, tapaan asiakkaita ja ohjaan vartiointikentän toimintaa. Pääosan työajasta olen autossa liikenteessä ja muutaman tunnin työvuoron aikana teen töitä koneella, Tatu Neejärvi kuvailee itsenäistä ja monipuolista työtään.

Kun työvuoro on pitkä, vapaata kertyy; työvuorot suunnitellaan kolmen viikon jaksoissa 10 työvuoroa, 11 vapaata.


Vastaavan hoitajan pätevyys

Erikoisammattitutkinto tuottaa vastaavan hoitajan pätevyyden. Tatu Neejärvi kiittelee Sedun järjestelyjä; koulutus kesti runsaan vuoden, koulutusta oli keskimäärin 4 päivää kuukaudessa, ja jos luennot osuivat työvuoroon, ne pystyi katsomaan tallenteena.

-    Koulutuksessa syvennyttiin lakiasioihin, ja siitä sai hyvin eväitä esimiestehtäviin. Sisältö oli kiinnostavaa, ja ainakin minulla oli paljon kysyttävää. Kun tarkastellaan omaa työtä ja pohditaan, miten tilanteissa olisi pitänyt toimia, lain tulkinnat selkiintyvät, Neejärvi pohdiskelee.

Sedussa turvallisuusalan opettaja Joni Lehtinen on koostanut Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnon sisällöt kokonaan verkossa opiskeltaviksi. Verkkomateriaali sisältää mielenkiintoisia case-esimerkkejä, joista opiskelijoilla riittää keskusteltavaa.

 

Kenelle erikoisammattitutkinto sopii?

Tatu Neejärvi suoritti Turvallisuusalan perustutkinnon Tampereella, suoritti armeijan ja sai koulutuksen kansainvälisissä valmiusjoukoissa. Turvallisuusalan valinta oli varma, jatkossa nuori mies hakeutuu mahdollisesti poliisikouluun, ja sillä tiellä Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto auttaa.

-    Erikoisammattitutkinnosta on hyötyä turvallisuusalalla työskenteleville esimiehille ja esimiestehtävistä kiinnostuneille. Taustalla pitää olla Turvallisuusalan perustutkinto ja vähintään 5 vuotta työkokemusta, Tatu Neejärvi sanoo.

Turvallisuusalan toiminta on säädeltyä. Jokaisen yksityisen turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijan palveluksessa tulee olla vastaava hoitaja. Hän vastaa, että yritys noudattaa lakeja.

-    Koulutuksessa tapaa muita alan toimijoita, ja työnantajalta kannattaa kysyä mahdollisuutta oppisopimukseen. Oppisopimus ei aiheuta kuluja työnantajalle, ja Sedusta sai hyvin apua sopimusten tekemiseen. Kaikki meni helposti, Neejärvi kannustaa.


Korona vaikuttaa kaikkeen


-    Kun tapahtumia ei järjestetty koronan takia, moni turvallisuusalalla oli pitkään ilman töitä. Vartiointipalveluista on säästetty, ja lievä rikollisuus on kasvanut, Neejärvi kertoo.
Tatu Neejärvi kuvaa turvallisuusalan kenttää laajaksi; työtehtävät ovat erilaisia. Osa tehtävistä on vaarallisia, osa ei. Vartijakurssiin kuuluu hyvin vähän voimankäyttöä, ja järjestyksenvalvontatehtävissä sattuu varmasti eniten yllättäviä tilanteita.
-    Tällä alalla tarvitaan pitkää pinnaa. Sosiaalinen ja rohkea ihminen pärjää varmasti, ja erityisesti vartijan töissä vuorovaikutustaidot on ihan ykkösenä, Neejärvi kiteyttää.