Lähihoitajat Irma Flink ja Mari Koskela työskentelevät Jalmiinakodissa, tehostetun palveluasumisen palvelukeskuksessa Perhossa. He opiskelevat Vanhustyön erikoisammattitutkintoa työn ohessa tutkinnon osa kerrallaan. Tutkinto on uudistunut tämän vuoden alussa.

- Valmistuin lähihoitajaksi parikymmentä vuotta sitten ja olen etsinyt sopivaa koulutusta. Opinnot on rakennettu niin, että näin kolmivuorotyön ohessakin pystyy hyvin opiskelemaan, vakuuttaa Irma Flink.

- Sedun verkko-opiskelu osui ihan täysillä. On aivan loistavaa, että voi opiskella verkossa; matka-aika säästyy, töitä voi tehdä täysipäiväisesti ja vielä jaksaa hoitaa opiskelut. Tehtävissä saa edetä omaan tahtiin, joten innostuksen ja vapaiden koittaessa voi edetä nopeammin ja tarvittaessa hidastaa tahtia, Irma Flink ja Mari Koskela listaavat koulutuksen hyviä puolia.

Tietotekniikka jännitti mutta alun ongelmien jälkeen kaikki on sujunut moitteetta. Verkon yli opiskeluryhmästä ei ehkä muodostu niin tiivistä mutta tehtävät kannustavat ajatustenvaihtoon.
 

TYÖPAIKKAOHJAAJA KANNUSTAA


Flink ja Koskela kiittävät työyhteisönsä sairaanhoitajaa, joka toimii työpaikkaohjaajana.

- Hänellä on ollut positiivinen vaikutus. Hän on saanut paljon tietoa meidän tehtävien myötä, ja hän on tosi innostunut meidän jutusta ja arvostaa meidän tekemää työtä! Hän perehtyy, ohjaa ja neuvoo monipuolisesti, melkein joudutaan vähän toppuuttelemaan, opiskelevat lähihoitajat kertovat.

Kaksikko aloitti tutkinnon osasta Muistioireisen ikääntyneen ihmisen tukeminen. Se oli syy aloittaa opinnot, ja tarkoitus oli suorittaa vain se osio. Mutta toisin kävi!

- Jakso oli hyvin mielenkiintoinen ja tuntui, että sai niin paljon hyvää ajatusta omaan työhön ja innostuneisuutta, että halusimme jatkaa myös muihin tutkinnon osiin. Työnantaja oli myös valmis tukemaan opiskeluamme ja mahdollisti oppisopimuksen, Irma Flink kertoo tyytyväisenä.
- Nyt on iso vaihde menossa. Aiomme suorittaa koko erikoisammattitutkinnon; yksi tutkinnon osa on vähän kesken, ja seuraava jo aloitettu. Viimeiset lähipäivät ovat elo/lokakuussa 2021, kertovat opiskelijat innoissaan.

Koko tutkinnon laajuus on 180 osp, ja keskimäärin sen suorittamiseen työn ohella menee noin puolitoista vuotta.
 

ASIAKKAIDEN ELÄMÄNLAATU KOHENEE


- Koulutuksessa on ollut tosi antoisaa käsitellä tuttuja asioita mutta syventää tietoa niistä, Mari Koskela kuvaa.

- Oli hauska huomata, että on toimittu oikein ja nyt ymmärretään, miten se auttaa muistisairasta. Huomaan esimerkiksi, että yhden asiakkaan kohtaamisessa on menty eteenpäin. Nyt aggressiivisia tilanteita on tosi harvoin, ja hänen elämänlaatunsa on parantunut. Opiskelu on lisännyt työniloa. Työstään saa enemmän irti ja kokee sen merkityksellisemmäksi, Irma Flink kertoo.


KOKO TYÖYHTEISÖ HYÖTYY


Kun opiskelee työn ohessa, opittuja asioita saa jatkuvasti peilata senhetkiseen tilanteeseen työpaikalla ja myös tuoda uusia asioita saman tien käytäntöön. Flink ja Koskela ovat aktiivisesti jakaneet koulutuksessa sisäistämäänsä uutta oppia työyhteisössään, ja saaneet siitä hyvää palautetta.

- Joitakin aiheita olemme käyneet läpi tiimipalavereissa tai koko talon osastotunneilla liittyen esim. työhyvinvointiin, laatuajatteluun tai vanhusten hoito- ja palvelusuunnitelmien laatimiseen. Olemme myös tehneet ihan konkreettisia asioita omaan työpaikkaan esim. muistisairauksien infopiste, viriketoiminnan mahdollisuuksia vanhuksille ja ensiapuohjeita henkilöstölle, Flink ja Koskela kertovat.

- Työn ohessa opiskelu on ihan helmi, kun pystyt heti viemään käytäntöön omalla työpaikalla. Opiskelusisältöjen hyödynnettävyys on pitkälti kiinni myös työyhteisön innostuksesta ja asenteesta uusia asioita kohtaan. Yksin on vaikea viedä asioita käytäntöön, mutta porukassa voi saada paljon hyvää aikaan, naiset pohtivat.

Irma Flink ja Mari Koskela olivat aloitteellisia ja kehittivät työyhteisölleen sopivan kaavakkeen, johon jokainen koulutuksessa käynyt kirjaa keskeiset jutut ja ne käsitellään tiimipalaverissa. Materiaalikansio, johon koulutusten sisällöt on tiivistetty, hyödyttää nyt kaikkia. Kaikilla on koulutuksia mutta usein asiat jäävät vain kouluttautujien tietoon.
 

YHDESSÄ ON MUKAVA OPISKELLA


- Keväällä korona väsytti ja perustyökin oli raskasta mutta innostus oli silti valtava. Onhan meitä helpottanut paljon, kun on kaksi samassa koulutuksessa. Jos meinaa herpaantua tai ei meinaa ymmärtää, niin yhdessä selvitetään, Irma ja Mari kiittävät toisiaan.

Flink ja Koskela opiskelevat oppisopimuksella, ja esimies on järjestänyt lähipäivät työpäiviksi. Koulutus on joustavaa, ja verkossa pystyy etenemään omaan tahtiin.

- Me tehdään niin paljon yhdessä kuin mahdollista. Ollaan tykätty meidän opettajista, aina on apua saatu, ja lähipäivät Teamsissa on olleet mukavia, Irma Flink ja Mari Koskela vakuuttavat.

- Innostuin opiskelusta niin paljon, että mietin jo, mitä seuraavaksi, Irma Flink kertoo ja kannustaa muitakin: ”Suosittelen todella lämpimästi tätä kaikille vanhustyötä tekeville, niin tuoreille hoitajille kuin jo pitkään työelämässä olleille. Saat reppuusi sellaisia eväitä, joilla työn ilo ja mielekkyys lisääntyy – ja tietenkin hoitamasi asukkaat hyötyvät ammattitaidon kohentumisesta. Monet asiat jäsentyvät ja saat uusinta tietoa eri aiheista.”
 

KIINNOSTUITKO?

Hae mukaan uudistuneeseen Vanhustyön erikoisammattitutkintoon. Klikkaa tästä eteenpäin!

Mitä uusi Vanhustyön erikoisammattitutkinto tarjoaa? Tutustu samalla alan opettajiin Maarit Hakalaan ja Tiina Kivinummeen.

Tuolit_8196_440x480.jpg

Koulutus tuo uutta näkemystä - ja asiakkaille parempaa hoitoa.


Kädet_8203_440x480.jpg