Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Yhteishaku alkaa

Yhteishaku on todella lähellä! Se alkaa 20.2. Haku päättyy 13.3. kello 15. Hakemukset tehdään osoitteessa www.opintopolku.fi. Yhteishaussa ammatilliseen koulutukseen voi hakeutua sekä peruskoulu- että lukiopohjalta. Ammatillisen tutkinnon jo suorittaneet tekevät hakemuksen suoraan Seduun.

banner_opintopolku_170px.png

Reformin myötä tutkintojen sisällöt ovat uudistuneet, ja opiskelijalla on Sedussa entistä enemmän mahdollisuuksia rakentaa omaa opiskelupolkuaan valitsemalla tutkinnon osia tai hankkimalla aikaisempaa laajemmin osaamista työpaikalla koulutussopimuksen tai oppisopimuksen avulla. Jokaiselle opiskelijalle rakennetaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), joka varmistaa myös yksilöllisen opiskeluajan. Ammatillisen perustutkinnon suorittaneella on yleinen jatko-opintokelpoisuus korkeakouluihin ja yliopistoihin.

Sedussa on peruskoulunsa päättäville yli 1 300 opiskelijapaikkaa, ylioppilastutkinnon suorittaneille paikkoja on 160. Eniten aloituspaikkoja on lähihoitajakoulutuksessa Seinäjoella, Kauhajoella, Lappajärvellä, Lapualla ja Ähtärissä. Seinäjoella alkaa elokuussa myös englanninkielinen lähihoitajakoulutus. Sähkö- ja automaatioalan sekä rakennusalan opiskelijapaikkoja on seuraavaksi eniten.

Uudet oppimisympäristöt Rengonharjulla, Lapualla ja Kurikassa

Logistiikan ja maarakennusalan opiskelut ovat jo käynnistyneet Rengonharjulla. Opiskelutiloissa on hyödynnetty uusinta teknologiaa, ja opiskelijatyönä tehty harjoittelualuetta raskaalle kalustolle. Keväällä rakennetaan vielä parkkialue ja lastauslaituri.

Lapualla uudistettuihin tiloihin päästään muuttamaan syksyn kuluessa. Kurikan kampus valmistuu syksyllä, ja tammikuussa opiskelijat Jurvasta, Kauhajoelta ja Kurikasta muuttavat yhdessä Kurikan lukiolaisten kanssa aivan uusiin tiloihin ja uudenlaiseen oppimisyhteisöön. Kampuksen vetovoimaa vahvistaa viereen valmistuva kolmikerroksinen asuntola. Kahden tutkinnon tekemisestä tulee entistä luontevampaa.

Ilmajoella alkaa koulutus eläintenhoitajaksi – taideteollisuusala mullistuu

Maatalousalan perustutkinnossa Ilmajoella voi suuntautua myös eläintenhoitajaksi. Maaseutuyrittämisen perustaitojen lisäksi opiskelija perehtyy eläinten hoitoon ja hyvinvointiin. Maatalousalan opiskelijoille rakennetaan tarjontaa myös Rengonharjun maarakennusalan ja logistiikan koulutuksista.

Reformi muuttaa tutkintoja; suurimmat muutokset Sedussa kokee Käsi- ja taideteollisuusala. Rooli- ja teatteripuvustus ja vaatetusompelijan koulutus yhdistyvät Tekstiili- ja muotialan perustutkinnoksi, ja koulutus toteutetaan elokuusta alkaen Seinäjoella Törnäväntiellä. Erikoismaalaus ja pinta sekä sisustus ja tila yhdistyvät Verhoilu- ja sisustusalan kanssa, ja näistä syntyy Taideteollisuusalan perustutkinto. Koulutus järjestetään Kurikassa, ja opiskelija voi valita Restauroinnin tai sisustus- ja verhoilualan osaamisalan.

Perustason ensihoitajilla oppimiseen on modernit työkalut. Perinteisten teoriatuntien lisäksi tarjolla on mm. taitopajoja, projekteja ja simulaatioharjoituksia. Osaaminen keskittyy ensihoitopotilaan kohtaamiseen, tilan arviointiin ja hoitoon. Practical Nurse tarjoaa kansainvälisen oppimisympäristön myös suomalaisille opiskelijoille. Koulutus valmentaa työskentelemään monikulttuurisessa ympäristössä.

Sporttimerkonomin koulutuksessa yhdistyy tavoitteellinen urheilu ja opiskelu. Sedulla on erityinen koulutustehtävä urheilijan ammatillisen koulutuksen järjestämiseen. Uudistuneessa liiketoiminnan perustutkinnossa ei ole osaamisaloja vaan sisältö muodostuu opiskelijan omien valintojen mukaan. Hakijan tulee kuvata urheilutavoitteitaan Olympiakomitean hakulomakkeella ja hakea vielä eri hakemuksella Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemiaan.

Koulutustakuu vaikuttaa

Yhteishaussa hakeneet ovat etusijalla, kun opiskelijavalintoja tehdään. Peruskoulunsa päättävät saavat huomattavan edun 6 pisteellä. Samanlainen etu tarjotaan myös mm. kymppiluokan tai VALMA-koulutuksen suorittaneelle. Harkinnanvaraisessa haussa hakevan tulee muistaa lähettää perustelut harkinnanvaraisen haun syistä oppilaitokseen hakuaikana.

Soveltuvuuskokeita Sedussa järjestetään ainoastaan perustason ensihoitajan ja turvallisuusalan koulutuksiin. Kaikki hakijat kutsutaan soveltuvuuskokeisiin mutta hakijaa ei voida valita koulutukseen, jos hän ei osallistu kokeeseen. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa ensihoidon osaamisalalle opiskelijat valitaan Sedun oman pääsy- tai soveltuvuuskokeen perusteella. Hakija voidaan jättää valitsematta ensihoidon osaamisalassa, jos hän saa kokeesta 0 pistettä.  

Oppilaitokset julkistavat opiskelijavalinnan tulokset aikaisintaan 14.6.2018.


VALMA – ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus

Sedun järjestämään VALMA-koulutukseen Seinäjoella, Kauhajoella/Kurikassa, Lapualla ja Ähtärissä haetaan niin ikään Opintopolku.fi-palvelussa mutta hakuaika on 22.5.–24.7.2018.

Hakemiseen liittyvissä kysymyksissä palvelee Sedun Hakijapalvelut chatissä, puhelimitse tai sähköpostitse p. 040 830 2275, hakijapalvelut(at)sedu.fi