Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Tervetuloa opiskelemaan

Hienoa, että valitsit Sedun opiskelupaikaksesi! Me sedulaiset haluamme varmistaa sinulle onnistuneen opiskelukokemuksen heti ensimmäisestä päivästä lähtien.

Sinulle laaditaan opintojesi alussa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma HOKS. Opiskelet yksilöllisen opiskelusuunnitelmasi mukaan. HOKS laaditaan yhdessä opiskelijan, opettajan ja tarvittaessa opinto-ohjaajan tai erityisopettajan kanssa.


Tutkinnon rakennept_tutkintorakenne.jpgAmmatillisia tutkintoja ovat perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnot. Tutkintoon johtamattomana koulutuksena Sedu järjestää ammatilliseen koulutukseen valmentavaa koulutusta (VALMA) sekä ammatillista lisäkoulutusta.

Perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opinnot kestävät noin 3 vuotta. Ylioppilailla tai esim. 2. asteen ammatillisen tutkinnon suorittaneilla opiskeluaika voi olla lyhyempi.

Ammattitutkinto on tarkoitettu henkilölle, joka on hankkinut alan peruskoulutuksen tai hankkinut vastaavan osaamisen työelämässä.

Erikoisammattitutkinto on tarkoitettu henkilölle, joka on alan peruskoulutuksen jälkeen kehittänyt ammattitaitoaan ja hankkinut vankan työkokemuksen alalta.

VALMA-koulutuksen laajuus on 30-60 osp. Opintojen kesto on henkilökohtaisen suunnitelman mukainen.

Opintojen suunnittelun pohjana toimivat tutkinnon perusteet. Oman tutkintosi perusteisiin voit tutustua ePerusteet-palvelussa.

Ammatillisten opintojen ohella voit suorittaa myös lukio-opintoja, tarvittaessa ylioppilastutkintoon asti. Lisätietoja kaksoistutkinnon suorittajille löydät kaksoistutkinto-oppaasta.

 

Osaaminen ratkaisee

Yksilöllinen opiskelusuunnitelma tarkoittaa, että sinulle valitaan vain sellaisia opintoja, mitä ammattipätevyyden tai tutkinnon saavuttaminen edellyttää. Opintojen valitsemisen lähtökohtana voi olla myös oma kiinnostus ja kehittymisen tarve.

Mikäli sinulla on aikaisempaa osaamista, joka vastaa nyt suoritettavan koulutuksen tavoitteita, se voidaan tunnistaa ja tunnustaa osaksi suoritettavia opintoja. Tunnustetun osaamisen tulee kuitenkin vastata joko ammatillisen tutkinnon ammattitaitovaatimuksia, yhteisten tutkinnon osien (YTO) tai valmentavan koulutuksen osaamistavoitteita ja tutkintojen muodostumissääntöjä. Aikaisempi osaaminen arvioidaan HOKSin laatimisen yhteydessä.

HOKSia päivitetään säännöllisesti ja siihen kirjataan myös opiskelijan tarvitsemat tukitoimet.

 

Vauhdittamo

Vauhdittamossa ohjataan ja tuetaan opiskelijaa opiskelemaan erilaisia ammatillisia sekä yhteisiä tutkinnon osia henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Vauhdittamot ovat auki toimipisteestä riippuen päivittäin tai useamman kerran viikossa, toimipisteesi aukioloajat saat sähköpostilla tai näet info-tv:stä, voit myös kysyä lisää seuraavilta yhteyshenkilöiltä.


Seinäjoki, Kirkkokatu
Hanna Rautava p. +358406807247

Seinäjoki, Koulukatu
Ulla-Maija Kallio p. +358408300452

Seinäjoki, Törnäväntie
Sirpa Pennala p. +358408680721

Seinäjoki, Rastaantaival
Tarja Malmi p. +358408680846

Ilmajoki, Ilmajoentie
Kimmo Nissinen p. +358408304117

Kurikka
Tuulikki Lahtinen p. +358408303986

Lapua
Sari Jussila p. +358408682060

Rengonharju
Seija Fagerdahl p. +358400926335

Vauhdittamo-

toiminta

 Joustava sisäänotto

 • alan valinta
 • perehdytys
 • lähtötasotestit
 • muu orientaatio


Yhteiset tutkinnon osat

 • tuki
 • rästit
 • erityinen tuki


 Ohjaus

 • alanvaihtajat
 • keskeytykseltä palaavat
 • sisäiset siirtymät
 • uraohjaus seuranta

 Ammatilliset tutkinnon osat

 • tuki
 • rästit
 • erityinen tuki

 


Koulutussopimus vai oppisopimus?

Meillä Sedussa opiskelet monimuotoisissa oppimisympäristöissä. Voit opiskella joustavasti oppilaitoksessa, työpaikalla ja aiempaa enemmän myös virtuaalisissa oppimisympäristöissä, esim. ajosimulaattoreilla ja verkossa.

Työelämässä tapahtuva oppiminen toteutetaan koulutussopimuksena, oppisopimuksena tai joustavasti näitä yhdistämällä. Täysin oppisopimuksena suoritettavassa koulutuksessa on usein vähemmän oppilaitoksessa tapahtuvaa opiskelua.

Koulutussopimukseen perustuvassa koulutuksessa opiskelija ei ole työsuhteessa, eikä hänelle makseta palkkaa eikä muuta vastiketta.

Oppisopimuskoulutus perustuu määräaikaiseen työsopimukseen ja työnantajan ja koulutuksen järjestäjän sopimukseen. Oppisopimuskoulutuksessa opiskelija on päätoiminen työntekijä ja saa palkkaa.

Opintojesi etenemistä voit seurata Wilma-järjestelmän kautta, josta näet esimerkiksi oman HOKSin, lukujärjestyksen ja opiskeluusi liittyvät arvioinnit.

 

Yksilölliset opiskeluvaihtoehdot

Maikki__opiskelija_700x590.jpgSedun opiskelijana voit valita monipuolisesta tarjonnasta ja rakentaa omaa opintopolkuasi henkilökohtaisen kiinnostuksen ja tarpeidesi mukaan. Voit myös laajentaa osaamistasi valitsemalla opintoja muista tutkinnoista.

Vastuuohjaaja, alasi opettajat, opinto-ohjaajat, koulutuspäällikkö ja yksikön muu henkilökunta opastavat sinua kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa koko opiskeluajan.

Mikäli haaveammattisi on yrittäjä, voit perustaa yrityksen jo opiskeluaikana ja kehittää yritysideaasi NY-yritystoiminnan ja osuuskuntatoiminnan kautta.

Opiskelijamme kisaavat vuosittain Taitaja- eli ammattitaidon SM-kilpailuissa. Taitaja-karsintoihin ja itse kilpailuun valmistautuminen on olennainen osa erityisesti nuorten opiskelijoiden opintoja.

Sedu on mukana myös Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemiassa, joka mahdollistaa opiskelun ja kilpaurheilun joustavan yhdistämisen. Urheiluakatemiat ovat osa Olympiakomitean hallinnoimaa huippu-urheiluyksikköä. Sedussa on mahdollista opiskella urheilupainotteinen liiketoiminnan perustutkinto (Seinäjoki, Koulukatu). Akatemiavalmennusta on mahdollista saada jääkiekossa, jalkapallossa, koripallossa, lentopallossa, pesäpallossa, pikaluistelussa, salibandyssa, yleisurheilussa ja painissa.

Katso tai kysy lisää:

www.epurheiluakatemia.fi
Teemu Joensuu
p. 040 868 1570
etunimi.sukunimi(a)sedu.fi

 

Tarinaasi kansainvälinen käänne?

Kansainvälinen toiminta näkyy Sedun arjessa kansainvälisinä vaihto-opiskelijoina ja opettajina sekä opintokokonaisuuksina, joissa on kansainvälistä sisältöä. Opiskelijoilla on mahdollisuus valita kansainvälisiä opintoja monipuolisesta tarjonnasta ja rakentaa opintopolkuaan joustavasti ja yksilöllisesti.

Vuosittain noin 130 Sedun opiskelijaa suorittaa kansainvälisen työssäoppimisjakson Euroopassa, Aasiassa tai Afrikassa. Meillä on noin 80 kansainvälistä yhteistyöoppilaitosta, joista suuren osan kanssa teemme opiskelijavaihtoon liittyvää yhteistyötä. Olemme toteuttaneet opiskelijaliikkuvuutta laadukkaasti jo parinkymmenen vuoden ajan.


Katso lisää:

sedu.fi/fi/Opiskelijalle/Kansainvalisyys

 

Tähtäimessä ammattikorkeakouluopinnot?

Sedun opiskelijoilla on syksystä 2018 alkaen mahdollisuus suorittaa SeAMKin perusopintoja jo toisen asteen opintojen yhteydessä. SeAMKin opinnoista saat avoimen ammattikorkeakoulun opintosuorituksia ja opinnot hyväksytään myös osaksi toisen asteen tutkintoasi. SeAMKin tutkinto-opiskelijaksi päästyäsi, suorittamasi amk-opinnot hyväksiluetaan osaksi tutkintoa, lyhentämällä opiskeluaikaasi AMKssa.

SILTA-opintojen laajuus on alasta riippuen 15-60 opintopistettä. Opiskelet joko osana SeAMKin tutkinto-opiskelijaryhmää tai vaihtoehtoisesti verkossa. Myös aikaisemmin hankitun osaamisen näyttö on mahdollista osana opintoja. Opinnot ovat Sedun opiskelijoille maksuttomia.

Kysy lisää oman alasi opinto-ohjaajalta.