Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Tervetuloa opiskelemaan

Hienoa, että valitsit Sedun opiskelupaikaksesi! Me sedulaiset haluamme varmistaa sinulle onnistuneen opiskelukokemuksen heti ensimmäisestä päivästä lähtien.

Sinulle laaditaan opintojesi alussa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma HOKS. Opiskelet yksilöllisen opiskelusuunnitelmasi mukaan. HOKS laaditaan yhdessä opiskelijan, opettajan ja tarvittaessa opinto-ohjaajan tai erityisopettajan kanssa.


Tutkinnon rakennept_tutkintorakenne.jpgAmmatillisia tutkintoja ovat perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnot. Tutkintoon johtamattomana koulutuksena Sedu järjestää ammatilliseen koulutukseen valmentavaa koulutusta (VALMA) sekä ammatillista lisä- ja täydennyskoulutusta.

Perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Perustutkinto on tarkoitettu ilman ammatillista koulutusta oleville sekä ammatinvaihtajille.

Ammattitutkinnon laajuus on 150 osp. Ammattitutkinnot on tarkoitettu henkilöille, joka ovat hankkineet alan peruskoulutuksen tai vastaavan osaamisen työelämässä.

Erikoisammattitutkinnon laajuus on 180 osp. Erikoisammattitutkinnot on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat alan peruskoulutuksen jälkeen kehittäneet ammattitaitoaan ja hankkineet vankan työkokemuksen alalta.

VALMA-koulutuksen laajuus on 30-60 osp. Opintojen kesto on henkilökohtaisen suunnitelman mukainen.

Opintojen suunnittelun pohjana toimivat tutkinnon perusteet. Oman tutkintosi perusteisiin voit tutustua ePerusteet-palvelussa.

Ammatillisten opintojen ohella voit suorittaa myös lukio-opintoja, tarvittaessa ylioppilastutkintoon asti. Lisätietoja kaksoistutkinnon suorittajille löydät kaksoistutkinto-oppaasta. Sedun opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa myös Silta-opintoja eli ammattikorkeakouluopintoja Seinäjoen ammattikorkeakoulussa.

 

Osaaminen ratkaisee

Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) tarkoittaa, että sinulle valitaan vain sellaisia opintoja, mitä tutkinnon ammattitaitovaatimukset ja osaamistavoitteet edellyttävät tutkinnon saavuttamiseksi.

Mikäli sinulla on aikaisempaa osaamista, joka vastaa nyt suoritettavan koulutuksen tavoitteita, se voidaan tunnistaa ja tunnustaa osaksi suoritettavia opintoja. Tunnustetun osaamisen tulee kuitenkin vastata joko ammatillisen tutkinnon ammattitaitovaatimuksia, yhteisten tutkinnon osien (YTO) tai valmentavan koulutuksen osaamistavoitteita ja tutkintojen muodostumissääntöjä. Aikaisempi osaaminen arvioidaan HOKSin laatimisen yhteydessä.

HOKSia päivitetään säännöllisesti ja siihen kirjataan myös opiskelijan tarvitsemat tukitoimet.

 

Vauhdittamo

Vauhdittamossa ohjataan ja tuetaan opiskelijaa opiskelemaan erilaisia ammatillisia sekä yhteisiä tutkinnon osia henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Vauhdittamot ovat auki toimipisteestä riippuen päivittäin tai useamman kerran viikossa, toimipisteesi aukioloajat saat sähköpostilla tai näet info-tv:stä, voit myös kysyä lisää seuraavilta yhteyshenkilöiltä.


Seinäjoki, Suupohjantie
Hanna Rautava p. +358 40 680 7247
Ulla-Maija Kallio p. +358 40 830 0452

Seinäjoki, Törnäväntie
Sirpa Pennala p. +358 40 868 0721

Seinäjoki, Rastaantaival
Arto Haapala p. +358 40 680 7281

Ilmajoki, Ilmajoentie
Kimmo Nissinen p. +358 40 830 4117

Kurikka
Tuulikki Lahtinen p. +358 40 830 3986

Lapua
Sari Jussila p. +358 40 868 2060

Rengonharju
Sirkku Keljo p. +358 40 081 6689

 

Vauhdittamo-

toiminta

 Joustava sisäänotto

 • alan valinta
 • perehdytys
 • lähtötasotestit
 • muu orientaatio


Yhteiset tutkinnon osat

 • tuki
 • rästit
 • erityinen tuki


 Ohjaus

 • alanvaihtajat
 • keskeytykseltä palaavat
 • sisäiset siirtymät
 • uraohjaus seuranta

 Ammatilliset tutkinnon osat

 • tuki
 • rästit
 • erityinen tuki

 

 

Koulutussopimus vai oppisopimus?

Meillä Sedussa opiskelet monimuotoisissa oppimisympäristöissä. Voit opiskella joustavasti oppilaitoksessa, työpaikalla ja aiempaa enemmän myös virtuaalisissa oppimisympäristöissä, esim. ajosimulaattoreilla ja verkossa.

Työelämässä tapahtuva oppiminen toteutetaan koulutussopimuksena, oppisopimuksena tai joustavasti näitä yhdistämällä. Täysin oppisopimuksena suoritettavassa koulutuksessa on usein vähemmän oppilaitoksessa tapahtuvaa opiskelua.

Koulutussopimukseen perustuvassa koulutuksessa opiskelija ei ole työsuhteessa, eikä hänelle makseta palkkaa eikä muuta vastiketta.

Oppisopimuskoulutus perustuu määräaikaiseen työsopimukseen ja työnantajan ja koulutuksen järjestäjän sopimukseen. Oppisopimuskoulutuksessa opiskelija on päätoiminen työntekijä ja saa palkkaa.

Opintojesi etenemistä voit seurata Wilma-järjestelmän kautta, josta näet esimerkiksi oman HOKSin, lukujärjestyksen ja opiskeluusi liittyvät arvioinnit.

 

Yksilölliset opiskeluvaihtoehdot

Sedun opiskelijana voit valita monipuolisesta tarjonnasta ja rakentaa omaa opintopolkuasi henkilökohtaisen kiinnostuksen ja tarpeidesi mukaan. Voit myös laajentaa osaamistasi valitsemalla opintoja muista tutkinnoista.

Vastuuohjaaja, alasi opettajat, opinto-ohjaajat ja yksikön muu henkilökunta opastavat sinua kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa koko opiskeluajan.

Mikäli haaveammattisi on yrittäjä, voit perustaa yrityksen jo opiskeluaikana ja kehittää yritysideaasi NY-yritystoiminnan ja osuuskuntatoiminnan kautta.

Opiskelijamme kisaavat vuosittain Taitaja- eli ammattitaidon SM-kilpailuissa. Taitaja-karsintoihin ja itse kilpailuun valmistautuminen on olennainen osa erityisesti nuorten opiskelijoiden opintoja.

Sedu on mukana myös Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemiassa, joka mahdollistaa opiskelun ja kilpaurheilun joustavan yhdistämisen. Urheiluakatemiat ovat osa Olympiakomitean hallinnoimaa huippu-urheiluyksikköä. Sedussa on mahdollista opiskella urheilupainotteinen liiketoiminnan perustutkinto (Seinäjoki, Suupohjantie). Akatemiavalmennusta on mahdollista saada jääkiekossa, jalkapallossa, koripallossa, lentopallossa, pesäpallossa, pikaluistelussa, salibandyssa, yleisurheilussa, kestävyyslajeissa ja painissa. Voit myös päästä akatemiaurheilijaksi erillislajivalmennukseen, missä oma valmentajasi toimii yhteistyössä akatemian kanssa.

Katso tai kysy lisää:

www.epurheiluakatemia.fi
Teemu Joensuu
p. +358 40 868 1570
etunimi.sukunimi(a)sedu.fi

 

Tarinaasi kansainvälinen käänne?

Kansainvälinen toiminta näkyy Sedun arjessa kansainvälisinä vaihto-opiskelijoina ja -opettajina sekä opintokokonaisuuksina, joissa on kansainvälistä sisältöä. Opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa paikallisesti tarjottava 15 osp:n laajuinen Ammattialani kansainväliseksi osaajaksi -tutkinnonosa, jossa osa opinnoista tehdään kansainvälisessä tai monikulttuurisessa työympäristössä, Suomessa tai ulkomailla.

Vuosittain yli 100 Sedun opiskelijaa suorittaa työelämässä tapahtuvan oppimista Euroopassa, Aasiassa tai Afrikassa. Sedulla on noin 80 kansainvälistä yhteistyöorganisaatiota, joiden kanssa teemme opiskelijavaihtoon liittyvää yhteistyötä. Olemme toteuttaneet opiskelijaliikkuvuutta laadukkaasti jo parinkymmenen vuoden ajan.

Katso lisää sedu.fi/kansainvälisyys

 

Tähtäimessä ammattikorkeakouluopinnot?

Sedun opiskelijoilla on syksystä 2018 alkaen mahdollisuus suorittaa SeAMKin perusopintoja jo toisen asteen opintojen yhteydessä. SeAMKin opinnoista saat avoimen ammattikorkeakoulun opintosuorituksia. SeAMKin tutkinto-opiskelijaksi päästyäsi, suorittamasi amk-opinnot hyväksiluetaan osaksi tutkintoa, mikä lyhentää opiskeluaikaasi AMKssa.

SILTA-opintojen laajuus on alasta riippuen 15-60 opintopistettä. Opiskelet joko osana SeAMKin tutkinto-opiskelijaryhmää tai vaihtoehtoisesti verkossa. Myös aikaisemmin hankitun osaamisen näyttö on mahdollista osana opintoja. Opinnot ovat Sedun opiskelijoille maksuttomia.

Kysy lisää oman alasi opinto-ohjaajalta.