Tervetuloa opiskelemaan

Hienoa, että valitsit Sedun opiskelupaikaksesi. Tervetuloa opiskelemaan! Tältä sivulta löydät tietoa, joka auttaa pääsemään opinnoissa alkuun.


Tutkintojen perusteetpt_tutkintorakenne.jpgSedussa voit opiskella ammatillisen tutkinnon kymmenillä eri aloilla. Ammatillisia tutkintoja ovat ammatilliset perustutkinnot, ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot. Sedu järjestää myös tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta (TUVA).

Sedussa voit opiskella myös tutkinnonosia sekä ammatillisia lisäkoulutuksia.

  • Perustutkinto on tarkoitettu ilman ammatillista koulutusta oleville sekä ammatinvaihtajille.
  • Ammattitutkinto on tarkoitettu henkilöille, joka ovat hankkineet alan peruskoulutuksen tai vastaavan osaamisen työelämässä.
  • Erikoisammattitutkinto on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat alan peruskoulutuksen jälkeen kehittäneet ammattitaitoaan ja hankkineet vankan työkokemuksen alalta.
  • TUVA-koulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat selkiinnyttää ammatinvalintaansa, tarvitsevat lisää valmiuksia suoriutua ammatillisista opinnoista, ovat maahanmuuttajataustaisia tai ovat vaarassa jäädä ilman opiskelupaikkaa. Opintojen laajuus määräytyy henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti.

Tutkinnon perusteet toimivat pohjana opintojen suunnittelulle. Ammatillisten tutkintojen rakenteeseen ja tutkinnon perusteisiin voit tutustua ePerusteet-palvelussa.

Ammatillisen perustutkinnon ohella voit suorittaa myös lukio-opintoja, tarvittaessa ylioppilastutkintoon asti. Lisätietoja kahden tutkinnon suorittamisesta löydät kaksoistutkinto-oppaasta.

Sedun opiskelijana voit suorittaa myös väyläopintoja Seinäjoen ammattikorkeakoulussa (SeAMK).

 

Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS)

Opintojen alussa laadit osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) yhdessä vastuuohjaajasi kanssa. HOKSissa suunnitellaan opintosi ja tehdään tarvittavat valinnat.

Mikäli sinulla on aikaisempaa osaamista, joka vastaa nyt suoritettavan tutkinnon tavoitteita, se voidaan tunnistaa ja tunnustaa osaksi suoritettavia opintoja. Tunnustetun osaamisen tulee kuitenkin olla arvioitua ja vastata joko ammatillisen tutkinnon ammattitaitovaatimuksia, yhteisten tutkinnon osien (YTO) tai valmentavan koulutuksen osaamistavoitteita. Aikaisempi osaaminen arvioidaan HOKSin laatimisen yhteydessä.

HOKSia päivitetään säännöllisesti ja siihen kirjataan myös opiskelijan tarvitsemat tukitoimet.

 

Koulutussopimus vai oppisopimus?

Meillä Sedussa hankit osaamista monimuotoisissa oppimisympäristöissä. Voit opiskella joustavasti oppilaitoksessa, työpaikalla ja aiempaa enemmän myös virtuaalisissa oppimisympäristöissä, esim. ajosimulaattoreilla ja verkossa.

Työelämässä tapahtuva oppiminen toteutetaan koulutussopimuksena, oppisopimuksena tai näitä joustavasti yhdistämällä.

Koulutussopimukseen perustuvassa koulutuksessa opiskelija ei ole työsuhteessa, eikä hänelle makseta palkkaa eikä muuta vastiketta.

Oppisopimuskoulutus perustuu määräaikaiseen työsopimukseen ja työnantajan ja koulutuksen järjestäjän sopimukseen. Oppisopimuskoulutuksessa opiskelija on päätoiminen työntekijä ja saa palkkaa. Täysin oppisopimuksena suoritettavassa koulutuksessa on vähemmän oppilaitoksessa tapahtuvaa opiskelua.

Opintojesi etenemistä voit seurata Wilma-järjestelmän kautta, josta näet esimerkiksi oman HOKSin, lukujärjestyksen ja opiskeluusi liittyvät arvioinnit.

 

Yksilölliset opintopolut

Sedun opiskelijana voit valita monipuolisesta tarjonnasta ja rakentaa omaa opintopolkuasi henkilökohtaisen kiinnostuksen ja tarpeidesi mukaan. Voit laajentaa osaamistasi valitsemalla opintoja toisesta tutkinnosta, lukio- tai korkeakouluopinnoista.

Vastuuohjaaja, alasi opettajat, opinto-ohjaajat ja yksikön muu henkilökunta opastavat sinua kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa koko opiskeluajan.

  • Kaksoistutkinto: Suoritat ammatillista perustutkintoa ja lukio-opintoja rinnakkain. Lue lisää kaksoistutkinto-oppaasta
  • Väyläopinnot: Sedun opiskelijana sinulla on mahdollisuus suorittaa SeAMKin perusopintoja jo toisen asteen opintojen yhteydessä. Kysy lisää opinto-ohjaajaltasi. 
  • Kansainvälisyys: Lue lisää kansainvälisyydestä ja opiskelijavaihdosta.
  • Yrittäjä: Mikäli haaveammattisi on yrittäjä, voit perustaa yrityksen jo opiskeluaikana ja kehittää yritysideaasi mm. NY-yritystoiminnan ja osuuskuntatoiminnan kautta. Lue lisää opiskelun ja yrittäjyyden yhdistämisestä.
  • Taitaja: Sedun opiskelijat kisaavat vuosittain ammattitaidon SM-kilpailuissa Taitajassa. Taitaja-karsintoihin ja itse kilpailuun valmistautuminen on olennainen osa erityisesti nuorten opiskelijoiden opintoja.
  • Urheilija: Sedu on mukana myös Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemiassa, joka mahdollistaa opiskelun ja kilpaurheilun joustavan yhdistämisen. Urheiluakatemiat ovat osa Olympiakomitean hallinnoimaa huippu-urheiluyksikköä. Sedussa on mahdollista opiskella urheilupainotteinen liiketoiminnan perustutkinto (Seinäjoki, Suupohjantie). Akatemiavalmennusta on mahdollista saada jääkiekossa, jalkapallossa, koripallossa, lentopallossa, pesäpallossa, pikaluistelussa, salibandyssa, yleisurheilussa, kestävyyslajeissa ja painissa. Voit myös päästä akatemiaurheilijaksi erillislajivalmennukseen, missä oma valmentajasi toimii yhteistyössä akatemian kanssa.

Kysy lisää urheilun ja opiskelun yhdistämisestä

Teemu Joensuu
p. 040 868 1570
etunimi.sukunimi(a)sedu.fi
www.epurheiluakatemia.fi

 

Yksilöllistä tukea opiskeluun Vauhdittamosta

Sedun Vauhdittamoissa saat apua ja ohjausta ammatillisten sekä yhteisten tutkinnon osien opiskeluun. Vauhdittamot ovat auki toimipisteestä riippuen päivittäin tai useamman kerran viikossa. Toimipisteesi aukioloajat saat kysymällä lisää toimipisteesi yhteyshenkilöltä.

Katso videolta, mitä erityisopettaja Hanna Rautava Sedun Vauhdittamoista kertoo

Seinäjoki, Suupohjantie
Hanna Rautava p. 040 680 7247
Ulla-Maija Kallio p. 040 830 0452
Heikki Korkeakoski p. 040 680 7644
Sari Koski p. 040 868 0146
Satu Mannila p. 040 868 0186
Miia Tupila p. 040 680 7101
Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostitse vauhdittamo.suupohjantie(at)sedu.fi tai Wilma-viestillä henkilökohtaisesti.

Seinäjoki, Törnäväntie
Sirpa Pennala p. 040 868 0721 (ma-to)
Katja Ala-Huikku p. 040 680 7071
Petteri Kokko p. 040 680 7026 (pe)
vauhdittamo.tornavantie(at)sedu.fi

Seinäjoki, Rastaantaival
Arto Haapala p. 040 680 7281
Elina Kuusisaari p. 040 868 0673

Ilmajoki, Ilmajoentie
Taru Mäki-Kahma p. 040 680 7249

Kurikka
Lasse Räisänen p. 040 680 7289
Saija Valtasaari p. 040 830 2318

Lapua
Sari Jussila p. 040 868 2060
Tarja Keppo p. 040 868 2013

Rengonharju
Taru Mäki-Kahma p. 040 680 7249

Vaasa
Taru Mäki-Kahma p. 040 680 7249

Ähtäri
Aleksi Pihlaja p. 040 868 0288
Mira Niemi p. 040 830 0431

 

Kysy lisää

Kysy lisää oman alasi opinto-ohjaajalta.