Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Tervetuloa opiskelemaan

Hienoa, että valitsit Sedun opiskelupaikaksesi! Me sedulaiset haluamme varmistaa sinulle onnistuneen opiskelukokemuksen heti ensimmäisestä päivästä lähtien.

Sinulle laaditaan opintojesi alussa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma HOKS. Opiskelet yksilöllisen opiskelusuunnitelmasi mukaan. HOKS laaditaan yhdessä opiskelijan, opettajan ja tarvittaessa opinto-ohjaajan, erityisopettajan tai työelämän edustajan kanssa.


Tutkinnon rakennept_tutkintorakenne.jpgAmmatillisia tutkintoja ovat perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnot. Tutkintoon johtamattomana koulutuksena Sedu järjestää ammatilliseen koulutukseen valmentavaa koulutusta (VALMA) sekä ammatillista lisä- ja täydennyskoulutusta.

Perustutkinto on tarkoitettu ilman ammatillista koulutusta oleville sekä ammatinvaihtajille.

Ammattitutkinto on tarkoitettu henkilöille, joka ovat hankkineet alan peruskoulutuksen tai vastaavan osaamisen työelämässä.

Erikoisammattitutkinto on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat alan peruskoulutuksen jälkeen kehittäneet ammattitaitoaan ja hankkineet vankan työkokemuksen alalta.

VALMA-koulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat selkiinnyttää ammatinvalintaansa, tarvitsevat lisää valmiuksia suoriutua ammatillisista opinnoista, ovat maahanmuuttajataustaisia tai ovat vaarassa jäädä ilman opiskelupaikkaa. Opintojen kesto on henkilökohtaisen suunnitelman mukaan 30-60 osp.

Opintojen suunnittelun pohjana toimivat tutkinnon perusteet. Oman tutkintosi perusteisiin voit tutustua ePerusteet-palvelussa.

Ammatillisten opintojen ohella voit suorittaa myös lukio-opintoja, tarvittaessa ylioppilastutkintoon asti. Lisätietoja kaksoistutkinnon suorittajille löydät kaksoistutkinto-oppaasta.

Sedun opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa myös Silta-opintoja eli ammattikorkeakouluopintoja Seinäjoen ammattikorkeakoulussa.

 

Osaaminen ratkaisee

Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) tarkoittaa, että sinulle valitaan vain sellaisia opintoja, mitä tutkinnon ammattitaitovaatimukset ja osaamistavoitteet edellyttävät tutkinnon saavuttamiseksi.

Mikäli sinulla on aikaisempaa osaamista, joka vastaa nyt suoritettavan koulutuksen tavoitteita, se voidaan tunnistaa ja tunnustaa osaksi suoritettavia opintoja. Tunnustetun osaamisen tulee kuitenkin vastata joko ammatillisen tutkinnon ammattitaitovaatimuksia, yhteisten tutkinnon osien (YTO) tai valmentavan koulutuksen osaamistavoitteita ja tutkintojen muodostumissääntöjä. Aikaisempi osaaminen arvioidaan HOKSin laatimisen yhteydessä.

HOKSia päivitetään säännöllisesti ja siihen kirjataan myös opiskelijan tarvitsemat tukitoimet.

 

Vauhdittamo

Vauhdittamossa ohjataan ja tuetaan opiskelijaa opiskelemaan erilaisia ammatillisia sekä yhteisiä tutkinnon osia henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Vauhdittamot ovat auki toimipisteestä riippuen päivittäin tai useamman kerran viikossa, toimipisteesi aukioloajat saat sähköpostilla tai näet opiskelijaintrasta tai info-tv:stä, voit myös kysyä lisää seuraavilta yhteyshenkilöiltä.


Seinäjoki, Suupohjantie
Hanna Rautava p. 040 680 7247
Ulla-Maija Kallio p. 040 830 0452
Heikki Korkeakoski p. 040 680 7644
Sari Koski p. 040 868 0146
Satu Mannila p. 040 868 0186
Miia Tupila p. 040 680 7101
Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostitse vauhdittamo.suupohjantie(at)sedu.fi tai Wilma-viestillä henkilökohtaisesti.

Seinäjoki, Törnäväntie
Sirpa Pennala p. 040 868 0721
Katja Ala-Huikku p. 040 680 7071
vauhdittamo.tornavantie(at)sedu.fi

Seinäjoki, Rastaantaival
Arto Haapala p. 040 680 7281
Elina Kuusisaari p. 040 868 0673

Ilmajoki, Ilmajoentie
Taru Mäki-Kahma p. 040 680 7249

Kurikka
Lasse Räisänen p. 040 680 7289
Saija Valtasaari p. 040 830 2318

Lapua
Sari Jussila p. 040 868 2060
Tarja Keppo p. 040 868 2013
Henna Mäkelä p. 040 680 7258

Rengonharju
Taru Mäki-Kahma p. 040 680 7249

Vaasa
Taru Mäki-Kahma p. 040 680 7249

Ähtäri
Aleksi Pihlaja p. 040 868 0288
Mira Niemi p. 040 830 0431
Maija-Liisa Paananen p. 040 868 0313

 

Vauhdittamo-toiminta


 Joustava sisäänotto

 • alan valinta
 • perehdytys
 • lähtötasotestit
 • muu orientaatio


Yhteiset tutkinnon osat

 • tuki
 • rästit
 • erityinen tuki


 Ohjaus

 • alanvaihtajat
 • keskeytykseltä palaavat
 • sisäiset siirtymät
 • uraohjaus seuranta

 Ammatilliset tutkinnon osa

 • tuki
 • rästit
 • erityinen tuki

 

 

Koulutussopimus vai oppisopimus?

Meillä Sedussa opiskelet monimuotoisissa oppimisympäristöissä. Voit opiskella joustavasti oppilaitoksessa, työpaikalla ja aiempaa enemmän myös virtuaalisissa oppimisympäristöissä, esim. ajosimulaattoreilla ja verkossa.

Työelämässä tapahtuva oppiminen toteutetaan koulutussopimuksena, oppisopimuksena tai joustavasti näitä yhdistämällä. Täysin oppisopimuksena suoritettavassa koulutuksessa on usein vähemmän oppilaitoksessa tapahtuvaa opiskelua.

Koulutussopimukseen perustuvassa koulutuksessa opiskelija ei ole työsuhteessa, eikä hänelle makseta palkkaa eikä muuta vastiketta.

Oppisopimuskoulutus perustuu määräaikaiseen työsopimukseen ja työnantajan ja koulutuksen järjestäjän sopimukseen. Oppisopimuskoulutuksessa opiskelija on päätoiminen työntekijä ja saa palkkaa.

Opintojesi etenemistä voit seurata Wilma-järjestelmän kautta, josta näet esimerkiksi oman HOKSin, lukujärjestyksen ja opiskeluusi liittyvät arvioinnit.

 

Yksilölliset opiskeluvaihtoehdot

Sedun opiskelijana voit valita monipuolisesta tarjonnasta ja rakentaa omaa opintopolkuasi henkilökohtaisen kiinnostuksen ja tarpeidesi mukaan. Voit myös laajentaa osaamistasi valitsemalla opintoja muista tutkinnoista.

Vastuuohjaaja, alasi opettajat, opinto-ohjaajat ja yksikön muu henkilökunta opastavat sinua kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa koko opiskeluajan.

 • Yrittäjä: Mikäli haaveammattisi on yrittäjä, voit perustaa yrityksen jo opiskeluaikana ja kehittää yritysideaasi mm. NY-yritystoiminnan ja osuuskuntatoiminnan kautta. Lue lisää täältä.
 • Taitaja: Opiskelijamme kisaavat vuosittain Taitaja- eli ammattitaidon SM-kilpailuissa. Taitaja-karsintoihin ja itse kilpailuun valmistautuminen on olennainen osa erityisesti nuorten opiskelijoiden opintoja.
 • Urheilija: Sedu on mukana myös Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemiassa, joka mahdollistaa opiskelun ja kilpaurheilun joustavan yhdistämisen. Urheiluakatemiat ovat osa Olympiakomitean hallinnoimaa huippu-urheiluyksikköä. Sedussa on mahdollista opiskella urheilupainotteinen liiketoiminnan perustutkinto (Seinäjoki, Suupohjantie). Akatemiavalmennusta on mahdollista saada jääkiekossa, jalkapallossa, koripallossa, lentopallossa, pesäpallossa, pikaluistelussa, salibandyssa, yleisurheilussa, kestävyyslajeissa ja painissa. Voit myös päästä akatemiaurheilijaksi erillislajivalmennukseen, missä oma valmentajasi toimii yhteistyössä akatemian kanssa.

Kysy lisää urheilupainotteisesta opiskelusta

www.epurheiluakatemia.fi
Teemu Joensuu
p. 040 868 1570
etunimi.sukunimi(a)sedu.fi

 

Tarinaasi kansainvälinen käänne?

Kansainvälinen toiminta näkyy Sedun arjessa kansainvälisinä vaihto-opiskelijoina ja -opettajina sekä opintokokonaisuuksina, joissa on kansainvälistä sisältöä. Opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa paikallisesti tarjottava 15 osp:n laajuinen Ammattialani kansainväliseksi osaajaksi -tutkinnonosa, jossa osa opinnoista tehdään kansainvälisessä tai monikulttuurisessa työympäristössä, Suomessa tai ulkomailla.

Vuosittain yli 100 Sedun opiskelijaa suorittaa työelämässä tapahtuvan oppimista Euroopassa, Aasiassa tai Afrikassa. Sedulla on noin 80 kansainvälistä yhteistyöorganisaatiota, joiden kanssa teemme opiskelijavaihtoon liittyvää yhteistyötä. Olemme toteuttaneet opiskelijaliikkuvuutta laadukkaasti jo parinkymmenen vuoden ajan.

Katso lisää sedu.fi/kansainvälisyys

 

Tähtäimessä ammattikorkeakouluopinnot?

Sedun opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa SeAMKin perusopintoja jo toisen asteen opintojen yhteydessä. SeAMKin opinnoista saat avoimen ammattikorkeakoulun opintosuorituksia. SeAMKin tutkinto-opiskelijaksi päästyäsi, suorittamasi amk-opinnot hyväksiluetaan osaksi tutkintoa, mikä lyhentää opiskeluaikaasi AMKssa.

Väyläopintojen laajuus on alasta riippuen 15-60 opintopistettä. Opiskelet joko osana SeAMKin tutkinto-opiskelijaryhmää tai vaihtoehtoisesti verkossa. Myös aikaisemmin hankitun osaamisen näyttö on mahdollista osana opintoja. Opinnot ovat Sedun opiskelijoille maksuttomia.

Kysy lisää oman alasi opinto-ohjaajalta.