Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Peruskoulusta suoraan oppisopimuksella maarakennuskoneen-
kuljettajaksi

Karvialaiset Oskari ja Leevi saapuvat ruokatunnille Mulliturpeen toimistoon. Eväät haetaan jääkaapista ja Leevi laittaa tippumaan tottuneesti kahvit. –Halusin suorittaa maarakennuskoneenkuljettajan opinnot työtä tehden ja oppisopimus tuntui hyvältä vaihtoehdolta, kertoo 17-vuotias Oskari Halmela. Sedun oppisopimustoimiston ja Mulliturpeen kanssa lähdettiin yhdessä viemään asioita eteenpäin. Opiskelut aloitin 2018 kesällä ja valmistun 2021 maarakennuskoneenkuljettajaksi, rakennusalan perustutkinnosta.

-Käyn suorittamassa kerran viikossa Sedussa YTO-aineita ja kuljettajan perustason ammattipätevyyttä, jossa käydään läpi tällä hetkellä ajoaikoja, massoja ja konetekniikoita, kertoo Osakari. Ja kyllä ne aina YTO-aineet voittaa. Ajotunnit alkavat maaliskuussa ja suoritan C-ajokortin. Minulla on ikäpoikkeusluvalla ajokortti, joten kulkeminen Karviasta Rengonharjulle onnistuu ja samalla kyydillä pääsee Leevikin.

17-vuotias Leevi Syrjäläinen valmistuu maarakennuskoneenkuljettajaksi 2022. –Opiskelin kaksi kuukautta päätoimisesti Sedussa, kertoo Leevi. Sitten aloin etsiä oppisopimustyöpaikkaa. Halusin tehdä oikeita töitä suurimman osan opiskeluajasta. Saan myös pian ajokortin ikäpoikkeusluvalla.

-Teemme täällä töitä kaivurilla, traktorilla, kurottajalla, maarakennuskoneilla ja pyöräkuormaajalla. Nämä ovat ihan mukavia hommia, sanoo Oskari. -Lisäksi meille kuuluu koneiden huoltotöitä, jatkaa Leevi. Tämä on mukava tapa oppia. Koulussa istuminen ei tahdo kiinnostaa.

Oskarilla alkaa näytöt maaliskuussa. -Ekana on vuorossa maarakennuskoneen huolto- ja korjaustyöt. Sitten perustustyöt, jotka sisältävät muotti-, raudoitus-, betoni- ja muuraustöitä sekä lapiohommia. Sitten maarakennuskoneen käyttö ja maa-aineksen kuljetus. Näyttöjä ennen opiskellaan vielä teoriaa.

Kesällä työllistää turveala

Kesällä pojat työskentelevät turvetyömaalla. -Nevatyöt ovat ihan kivaa hommaa, kun se on kausiluonteista, miettivät pojat. Kesällä tehdään myös rehua eläimille ja usein myös salaojia. Työmme sivuavat myös eläintenhoitoa ja samalla tulee seurattua, miten karjatalous käytännössä toimii.

-Konekuskille on usein tarjolla töitä vaatimuksella, että kokemusta pitää olla 20 vuotta, ihmettelee Oskari, joka seuraa facebookista sivua ”konekuskeille töitä”.

Mulliturve Oy tukee nuoria ammattiopinnoissaan

Esko Hautakorpi on niitä harvoja työnantajia, joka on sitoutunut pitempiaikaiseen kolmen vuoden oppisopimukseen suoraan peruskoulusta tulleiden nuorten kanssa. Samalla hän tukee opiskelijoiden ammattiopintoja ja nuoren kasvua työelämään. -Nuoren, joka on tottunut tekemään ja touhuamaan pienestä pitäen, on usein vaikea keskittyä kouluhommiin. Pulpetissa tulee helposti kaikki muut asiat mieleen kuin opiskelu, naurahtaa Hautakorpi.  Niinhän se oli aikanaan omallakin kohdalla. Nuorten kanssa on hauska keskustella ja touhuta.