Me sedulaiset haluamme varmistaa sinulle onnistuneen opiskelukokemuksen heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Opetuspisteessäsi sinua opastavat koulutuspäällikkö, alasi opettajat, opinto-ohjaajat, vastuuohjaajat, opintotoimisto ja opetuspisteen muu henkilökunta.

Sinulle laaditaan heti opintojesi alussa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma HOKS. Opiskelet yksilöllisen opiskelusuunnitelmasi mukaan. HOKS laaditaan yhdessä opiskelijan, opettajan ja tarvittaessa opinto-ohjaajan tai erityisopettajan kanssa.

Yksilöllinen opiskelusuunnitelma tarkoittaa, että sinulle valitaan vain sellaisia opintoja, mitä ammattipätevyyden tai tutkinnon saavuttaminen edellyttää. Opintojen valitsemisen lähtökohtana voi olla myös oma kiinnostus ja kehittymisen tarve.

Meillä osaaminen ratkaisee - Aiemmin suoritettujen opintojen tunnistaminen ja tunnustamisen periaatteena on, että opinnoilla ja työkokemuksella hankittu osaaminen vastaa ammatillisen tutkinnon tavoitteita. HOKSia päivitetään aina tarvittaessa ja siihen kirjataan myös opiskelijan tarvitsemat tukitoimet.

Valmistaudu HOKS-keskusteluun klikkaamalla auki HOKS-ohjeet opiskelijalle.

Koulutussopimus vai oppisopimus?

Meillä opiskellaan monimuotoisissa oppimisympäristöissä. Opiskella voit joustavasti oppilaitoksessa, työpaikalla  ja aiempaa enemmän myös virtuaalisissa oppimisympäristöissä, esim. ajosimulaattoreilla ja verkossa.

Työelämässä oppiminen toteutetaan koulutussopimuksena, oppisopimuksena tai joustavasti näitä yhdistämällä. Täysin oppisopimuksena suoritettavassa koulutuksessa on usein vähemmän oppilaitoksessa tapahtuvaa opiskelua. Koulutussopimus ei velvoita työnantajaa maksamaan sinulle palkkaa, kun taas oppisopimus on työsuhde, jonka yhtenä ehtona on opiskelu. Tällöin opiskelijan HOKSiin kirjataan ne käytännön työtehtävät, joita tekemällä opiskelija saavuttaa tavoitteeksi asetetun osaamisen.

Opintojesi etenemistä voit seurata Wilma-järjestelmän kautta, josta näet esimerkiksi oman HOKSin, lukujärjestyksen ja opiskeluusi liittyvät arvioinnit.

Yksilölliset opiskeluvaihtoehdot

Sedun opiskelijana voit valita monipuolisesta tarjonnasta ja rakentaa omaa opintopolkuasi henkilökohtaisen kiinnostuksen ja tarpeidesi mukaan. Voit myös laajentaa osaamistasi valitsemalla opintoja muista tutkinnoista.

Ammatillisten opintojen ohella voit suorittaa myös lukio-opintoja, tarvittaessa ylioppilastutkintoon asti.

Mikäli haaveammattisi on yrittäjä, voit perustaa yrityksen ja opiskeluaikana ja kehittää yritysideaasi kokeneiden kouluttajiemme sparrauksella.

Opiskelijamme kisaavat vuosittain Taitaja- eli ammattitaidon SM-kilpailuissa. Taitaja-karsintoihin ja itse kilpailuun valmistautuminen on olennainen osa erityisesti nuorten opiskelijoiden opintoja.

Sedu on mukana myös Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemiassa, joka mahdollistaa opiskelun ja kilpaurheilun joustavan yhdistämisen. Katso lisää: www.epurheiluakatemia.fi