Sedu

Tiina Kareno – maalari ja myyjä

Tiina Kareno (23) palvelee asiakkaita Seinäjoen Värimiehissä. Keväällä 2013 Sedusta maalariksi valmistunut Kareno jatkoi töitä opiskeluajan viimeisessä työssäoppimispaikassa.
- Kahdeksan viikon työssäoppimisen päätteeksi pääsin Sanssi-kortin turvin yritykseen töihin, ja nyt kuulun jo vakiokalustoon.

Mitä työhösi kuuluu?

- Asiakaspalvelu, neuvonta ja myynti. Ammattilaisille sävytetään eli sekoitetaan juuri oikeansävyinen maali. Koodi löytyy koneelta ja sitten oikeat pastat sisään ja lopputulos on juuri sellainen kuin pitää.
- Värimiehissä kaikki myyjät tietää kaikista tuotteista: maalit, tapetit, laminaatit, laatat ja työvälineet tulee tuntea.

Mitä myyjän työssä pitää osata erityisen hyvin?

 - Tuotetietous on tietysti tärkeää. Työkavereilta oppii tosi paljon, ja netistä sekä itse tuotteisiin tutustumalla. Suuret valmistajat järjestävät myös koulutusta.
- Myyjän työssä pitää olla ulospäin suuntautunut ja asiakaspalvelussa rauhallisuus on valttia.

Mikä on parasta työssäsi?

- Nautin mukavista asiakkaista. On tärkeää, että asiakas kokee saavansa hyvää palvelua. Täällä käy paljon ammattilaisasiakkaita rakennus- ja maalausliikkeistä, ja heitä on aina kiva palvella.
- Monipuolinen työ! Kesä on sesonkiaikaa, ja tietysti ulkomaalausten aikaa.

Millaiset työajat sinulla on?

- Teen kaksivuorotyötä: viikko aamua (klo 6.45–14.45), viikko iltaa (klo 10–18). Yleensä iltavuoron päälle tulee lauantain työvuoro (klo 8–14). Työaikojen vaihtelu sopii minulle, ja yksi vapaapäivä viikolla on loistava.

Entä palkka?

- Maalarin lähtöpalkka saattaa olla korkeampi mutta ilta- ja viikonloppulisät tasaavat eroa, ja välillä on ylitöitäkin. Minulla on kuitenkin säännöllinen työaika ja suhteellisen siisti sisätyö. Olen sen verran pieni, että koen työmaalla työskentelyn fyysisesti aika raskaaksi. Myymälässä pitää kävellä päivän aikana tosi paljon mutta tuleepa tasaista liikuntaa, ja meillä on varastossa hyvät työvälineet mm. nostamiseen.
- Vapaa-ajalla teen remonttitöitä, jotta osaaminen säilyy.

Mikä on ikävää työssäsi?

- No, välillä on huonoja päiviä mutta ehkä hankalimpia ovat vaikeat palautteet, joita pyritään sovittelemaan niin, että asiakas on tyytyväinen. Usein tilanne on syntynyt, kun myyjä ei ole osannut kysyä kaikkia oikeita kysymyksiä.

Mikä oli opiskelussa parasta?

 - Meillä oli niin mahtava luokkahenki. Osuuskunta tarjosi ihan erilaisen ja tosi mielenkiintoisen tavan opiskella. Teimme työtä oikeille asiakkaille ja halusimme tehdä laadukasta jälkeä. Opettajat ohjasivat hyvin ja uskalsimme ottaa haastaviakin urakoita.
Mitkä asiat opiskeluaikana pitää opiskella erityisen hyvin?

- Käytännön työ on tosi tärkeää; pitää treenata, treenata ja treenata! Omia projekteja kannattaa ilman muuta tehdä, kysellä ja kokeilla. Sitä kautta oppii. Tein sukulaisille remppaa, entistin huonekaluja. Nyt remppaan omaa kotia huone kerrallaan.
- Maalaustöissä ei mikään vaihe ole yli muiden. Erikoistumaan pääsee sitten töissä. Yrittäjäkin tekee kaikkia hommia, joten sen mukaisesti pitää opiskella.
- Maalarilla on kuitenkin paljon vaihtoehtoja: voi tehdä raksahommia, myymälätyötä tai perustaa oman firman.

Mitä jatkossa?

- Viihdyn tosi hyvin työssäni. Teen ilokseni pintaremonttia ainakin kotona, ja kenties perustan toiminimen, jotta voisin sivutyönä pitää ammattitaidon hyvässä iskussa.
- Jatko-opintoja en ole sulkenut pois mutta ensin pitää selvittää ajatukset ja päättää, mitä haluan. Sehän voi olla vaikka jokin toinen ala, kunhan se on käytännönläheinen. Liian teoreettinen opiskelu ei ole minulle mielekästä.
- Kenties jossain vaiheessa olisi mahdollista kokeilla töitä ulkomailla. Selkeää suunnitelmaa minulla ei ole.

- Meillä on myynnissä n. 500 erilaista tapettia, ja tapettikirjoista löytyy lisää. Hyvä värisilmä, hahmotus- ja arviointikyky ovat myyjän valtteja.

Tuoreet käänteet

Syksyllä 2016 Tiina Kareno toimii jälleen maalarina: kesällä ulkomaalauksia, muina aikoina sisätöissä tapetoimassa, kittaamassa, maalaamassa.
- Työmaat ovat aika pieniä, muutamia päiviä, joten todellakin näkee työn jäljen, kiittelee Tiina paluutaan maalariksi.

Suunnitelmissa siintää oma yritys.

- Haluan itse itseni pomoksi, Tiina Kareno sanoo päättäväisesti.

 

Tee tulevaisuuttasi. Tule osaajaksi.

Hae nyt Kysy neuvoa
OpiskelijatarinoitaOpiskelijatarinoita