Sedu

Yllytyshullu yrittäjä

Eveliina Haapanen (18) valmistui Sedusta vaatetusompelijaksi toukokuussa 2016 ja olisi ehkä saanut ylioppilaslakinkin, jos olisi mennyt kirjoituksiin. Kaksoistutkinto vaatetusompelija ja ylioppilas oli hänen verukkeensa päästä vanhempien suosittelemasta Alavuden lukiosta Seinäjoelle lukioon ja tekstiili- ja vaatetusalan oppiin.

-    Opiskeluaikana sain olla monessa mukana ja jouduin tekemään suuria päätöksiä mutta tapoihini kuuluu sännätä silmät kiinni ja sinne päin kohti uutta. Lukio on erilainen yhteisö, ja itseluottamus kasvoi, kun onnistuin löytämään paikkani ja sain opinnot etenemään sielläkin, Eveliina Haapanen tiivistää.

-    Ensimmäisten kirjoitusten aamuna päätin, mitä ihmettä kiusaan itseäni kirjoituksilla, kun tulen kuitenkin elämäni ompelemaan. Tulen aina olemaan vaatteiden kanssa tekemisissä, Eveliina kertoo päättäväisesti.

NY-yrittäjästä yrittäjäksi

NY-yritys syntyi hyvän ystävän kanssa toisena opiskeluvuonna ja oikeita asiakkaita riitti. Ammattitaitoa kasvatti myös kansainvälinen työssäoppiminen Fuerteventuralla. Kolmantena opiskeluvuonna Eveliina Haapanen perusti oman yrityksen Ompelimo Eveliinan. Töitä on riittänyt osaavalle vaatetusompelijalle.

-    Tykkään pukeutumisesta ja uskon, että ala työllistää minut jatkossakin. Tämä on luova ala, ja jokainen valmis vaate saa minut ideoimaan uutta. Keskityn siihen, missä olen oikeasti hyvä.

Taitaja2016_EveliinaHaapanen_4486_555x416.jpg

Eveliina Haapanen on oikeasti hyvä ompelemaan, mistä on osoituksena SM-pronssi Taitaja2016-kilpailusta Seinäjoelta.

Yrittäjän vapaus

-    Saan tehdä erilaisia asiakastöitä, käyttää ihan erilaisia materiaaleja. Jokaisen vartalo on erilainen ja kaavoja pitää muuttaa niin, että asiakkaan parhaat puolet korostuvat, Eveliina Haapanen kuvaa työtään.

Kun asiakastöitä jää aikaa, Ompelimo Eveliinan tuotevalikoimaan kuuluvat lastenvaatteet, trikoomekot, paidat ja oloasut karttuvat. Hyvä materiaali ja laadukas työ sekä tuotteiden kuosit, värit ja yksityiskohdat rusetteineen tekevät niistä yksilöllisiä.

Korjausompelu ja sisustustuotteet, mm. verhot, tyynyt kuuluvat Ompelimo Eveliinan repertuaariin. Sedun Törnäväntien kalusto on ollut nuoren yrittäjän käytettävissä, ja nahkatöissä 3-syöttökone on ollut vertaansa vailla.

-    Nahkatakista ompelin rahin päällysteen, hääpuvusta suunnittelin ja ompelin kastemekon. Jokaisesta tulee niin erilainen mutta asiakkaan tyyli ratkaisee. Keskustelen asiakkaan kanssa ja yritän selvittää hänen tyyliään ja makuaan, jotta lopputulos on varmasti mieluinen, nuori yrittäjä kertoo työtavoistaan.

Nuori nainen ilmoittaa haluavansa nauttia työstään yhtä paljon kuin hänen opettajansa Sisko Latva-Karjanmaa, Tuire Karvala ja Reetta Varpula vaatetusalalla Sedussa.

Vaatteet kertovat – entä harrastukset?

-    Vaatteilla ihminen kertoo elämänasenteestaan, voi olla tyylikäs tai perusvirallinen. Itse kyllästyn helposti ja muutan tyyliäni usein. En kulje massan mukana vaan minulla on aina omanlaiset vaatteet. Käytän paljon mekkoja mutta myös farkkuja ja kotona kuljen verkkareissa.

EveliinaHaapanen_555x416.jpg

Ompelemista rakastava Eveliina Haapanen harrastaa laskuvarjohyppyä, ja hyppyjä on jo lähes c-linsenssin verran (200).

-    Hyppäämällä tuuletan päätä, ja on mukavaa kuulua niin hienoon yhteisöön. Olemme käyneet hyppäämässä myös Jämillä ja Kalajoella. Tykkään itseni haastamisesta, ja haasteita tarjoaa myös Suomen armeija Kajaanissa.

Eveliina Haapanen astuu palvelukseen tammikuussa.

Tee tulevaisuuttasi. Tule osaajaksi.

Hae nyt Kysy neuvoa
OpiskelijatarinoitaOpiskelijatarinoita