Uutiset
 • keltainen-ruusu-luonnon-valossa.jpg
  23.9.2022

  Meillä on ilo onnitella tutkinnon suorittaneita osaajia ja ammattilaisia. Opiskelusuunnitelma on toteutettu. Nyt on kiitosten aika. Olet tehnyt töitä osaamisesi lisäämiseksi koulussa, verkossa, työpaikoilla. Kaikki tekemäsi työ vie sinua eteenpäin opiskelu- ja työuralla. Ja onneksi sinun tekemäsi työ hyödyttää työpaikallasi koko työyhteisöä. Onnea matkaan!

 • PasiArtikaine_ABB_8168_440x480.jpg
  8.9.2022

  Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu ja ABB Robotics ovat solmineet kumppanuussopimuksen. Sopimuksen allekirjoittivat Seinäjoen koulutuskuntayhtymän johtaja, rehtori Pasi Artikainen ja ABB Roboticsin divisioonan johtaja Janne Leinonen.

 • takkula 440x480.jpg
  5.9.2022

  -Kattojen pesu, sammaleenpoisto ja pinnoitus kotitalouksille ja taloyhtiöille kuuluvat yritystoimintaani, kertoo Sedun vuoden yrittäjyysopiskelijaksi valittu seinäjokinen Marko Takkula. Perustin oman yrityksen POWER-Puhdistus Oy:n vuoden 2020 syksyllä ja halusin lisäosaamista yritystoiminnan kehittämiseen liittyen.

 • Ruusut_juhlaan_440x480.jpg
  28.8.2022

  Elokuussa Sedussa on myönnetty tutkintotodistukset eri alojen perustutkinnon (pt) ja ammattitutkinnon (at) suorittaneille. Onnea jokaiselle tutkinnon valmiiksi saattaneelle. Tuoreella osaamisella uralla eteenpäin joko työelämässä tai jatkokoulutuksessa.

 • SusannaRiiho_0975_440x480.jpg
  26.8.2022

  Elokuun aurinko paistaa, suopursu tuoksuu, askel on kevyt esteettömällä Teeren Kiepillä Alavuden Tuurissa Tuuri Resorts -lomakylän tuntumassa. Ulkoilureitti Teeren Kieppi otetaan käyttöön lauantaina 27.8. Suomen luonnon päivänä. Kolmen kilometrin mittaisen reitin pystyy muutamasta kohdasta oikaisemaan kunnolle ja seurueelle sopivaksi. Koskemattomaan metsään raivattu reitti tuntuu saturetkeltä. Ja sitä se onkin, kunhan malttaa tauluista seurata Tarmo Teeren elämää.

 • Kesäoppisopimus kannattaa_uutiset.jpg
  15.8.2022

  Sedu maksaa elokuun alusta lähtien alle 20-vuotiaiden, vailla toisen asteen tutkintoa olevien nuorten oppisopimustyönantajille korotettua koulutuskorvausta. Korotetun koulutuskorvauksen suuruus on ohjauksen tarpeesta riippuen 200 tai 300 € kuussa, jos opiskelija tekee koko perustutkinnon tai suorittaa perustutkinnon loppuun oppisopimuksella. Tämä maksetaan normaalin koulutuskorvauksen lisäksi, joka keskimäärin on 120 € kuussa.

 • Opiskelijat2022_440x480.jpg
  3.8.2022

  Sedussa käytävät täyttyvät uusista opiskelijoista. Opiskelut aloitetaan tutustumalla oppimisympäristöihin, opettajiin ja opiskelukavereihin. Henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) laaditaan jokaisen opiskelijan kanssa opintojen alussa, ja sitä päivitetään opintojen aikana.

 • JoniVainionpaa_6686_440x480.jpg
  28.7.2022

  Joni Vainionpää sai tutkintotodistuksen Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnon suorittamisesta toukokuussa. Hän suoritti koko koulutuksen verkossa, ja opiskeluun työn ohessa kului noin 9 kuukautta.

 • SdE_KestavaYrittajyys_440x480.jpg
  30.6.2022

  Kestävään kehitykseen ja yrittäjyyteen liittyvä osaaminen on yksi työelämän avaintaidoista nyt ja tulevaisuudessa. Erasmus+-rahoitteisessa Sustainability-driven Entrepreneurship -hankkeessa tuotettiin aiheesta oppimateriaalia Euroopan eri maiden ammatillisten toimijoiden, lukion, yritysten ja korkeakoulujen toimesta. Oppimateriaalia tuotetiin kolmelle eri tasolle ja se soveltuu käytettäväksi niin lukiossa kuin ammatillisissa oppilaitoksissa ja korkeakouluissa, opiskeltavasta alasta riippumatta.

 • Juhannusruusu_6983_440x480.jpg
  22.6.2022

  Juhannuksen alla onnittelemme suurta määrää tavoitteellisia opiskelijoita, jotka ovat saaneet tutkintonsa valmiiksi. Tuorein tiedoin ja taidoin tutkintotodistus taskussa on hyvä suunnata työelämään ja/tai jatko-opintoihin. Onnea jokaiselle! Nyt juhlitaan sinua ja kesää!

 • moduleit_440x480.jpg
  20.6.2022

  Italialaiset, hollantilaiset, ranskalaiset ja suomalaiset ammatillisen koulutuksen opiskelijat opettajineen valmistamassa ruokaa yhdessä samanaikaisesti, omissa opetuskeittiöissään – tämän mahdollistaa digitekniikka ja Erasmus + -rahoitus. Module it! Digital Teaching for VET -hankkeen aikana on toteutettu striimattuja opintopäiviä vuorovastuin, ja nyt on Sedun vuoro kerätyn kokemuksen pohjalta laatia opas online-opetuksen toteuttamiseen ravintola- ja catering-alalla.

 • Miltä tuntuu palata kouluun, josta on lähtenyt 1974? On mukavaa kahvitella luokassa.
  18.6.2022

  Sedun maatalousalan opettajat Virpi Norja, Irma Uusi-Laitila ja Juhani Törmän odottivat vieraita läheltä ja kaukaa. Ainakin ajallisesti kaukaa. 1973–1974 Ilmajoen maatalousalalla karjanhoitoa opiskeli ryhmä, joka perjantaina saapui takaisin opinahjoonsa tutkimaan, miltä IMOlla (Ilmajoen maatalousoppilaitos) näyttää nyt ja miten maatalousalalla nykyisin opiskellaan. Vacca Oy:n Kalle Fält saapuu tapaamaan alan konkareita.

 • Hyppy_440x480.jpg
  16.6.2022

  Kevään 2022 yhteishaun tulokset on julkaistu. Lämpimät onnittelut opiskelupaikasta ja tervetuloa Seduun!

 • Kansainvälisen digi-hankkeen (SHOW-VET) aloituskokouksen kaikki osallistujat koolla Ähtärin pihakuusen edessä.
  14.6.2022

  Toukokuussa Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu isännöi Ähtärissä Smooth Hybrid and Online Working for VET-hankkeen aloituskokousta. Sedun koordinoimassa hankkeessa kehitetään etä- ja hybridioppimista ammatillisessa koulutuksessa yhteistyössä suomalaisten, hollantilaisten, belgialaisten, espanjaisten ja italiaisten asiantuntijoiden kanssa. Suomesta kehittämistyöhön osallistuvat Sedun ohella Keski-Pohjanmaan koulutuskuntayhtymä Kpedu ja Jyväskylän opettajakorkeakoulu JAMK.

 • KaisaKuivila_6644_440x480.jpg
  1.6.2022

  Sedussa vietettiin valmistumisjuhlia perjantaina 27.5. Juhlissa ojennettiin stipendejä tutkinnon suorittaneille mutta stipendejä saivat myös opintojaan jatkavat. Kiitos lahjoittajille! Stipendeillä on aina perusteensa, ja saajalleen se on kannustava kiitos hyvästä työstä.

 • IreneTurenius_tarkastusltkpj_440x480.jpg
  31.5.2022

  Seinäjoen koulutuskuntayhtymän yhtymävaltuusto piti tilinpäätöskokouksen Kurikan kampuksella 30.5.2022. Kuntayhtymän johtaja, rehtori Pasi Artikainen esitteli tiiviisti Sedun toimintakertomuksen vuodesta 2021. Koronasta huolimatta opiskelijavuositavoite ylittyi: opiskelijavuosia Sedussa viime vuonna yhteensä 4869.

 • Tutkintotodistuksen saaneet nuoret miehet kuvassa - peukalo kertoo ammattiin valmistuneen tunnelmat.
  29.5.2022

  Edelliset valmistumisjuhlat järjestettiin Sedussa kolme vuotta sitten. Sen mukaisesti perjantain juhlissa ilo kupli, ruusut tuoksuivat ja tunnelma oli kepeä. Tänä vuonna Sedussa juhlittiin joka kampuksella, ja osassa jopa kahdesti samana päivänä. Koronan kurittamat opiskelijat ovat joutuneet sopeutumaan rajoituksiin ja hankkimaan digitaitoja pakon edessä. Jokainen tutkinnon suorittanut voi aidosti iloita ja olla ylpeä suorituksestaan.

 • Ruusut_juhlaan_440x480.jpg
  27.5.2022

  Toukokuussa tutkinnon suorittaneita on paljon - ja Sedussa juhlitaan jokaisessa talossa isosti ihan livenä. Yhteensä 335 henkilöä saa tänään tutkinnon valmiiksi; perustutkintotodistuksen saa 279 henkilöä, ammattitutkintotodistus ojennetaan 28 henkilölle ja erikoisammattitutkinnon on niin ikään suorittanut 28 henkilöä. Kaksi tutkintoa, siis ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon, on suorittanut 22 ahkeraa opiskelijaa. Onnea jokaiselle tutkinnon suorittaneelle.

 • Taitaja_joukkue_2022_440x480.jpg
  19.5.2022

  Sedun opiskelijat Jussi-Ala-Ketola, Viljami Ala-Fossi, Julius Hauta, Perttu Kriikkula ja Jenna Raittila kisaavat ammattitaidon SM-kisojen finaalissa Porissa. Kilpailu huipentuu tänään torstaina. Piipahdimme tervehtimässä finalisteja keskiviikkona.

 • Mukana-tapahtumassa_440x480.jpg
  9.5.2022

  Kuusi Sedun nuorta taitajaa on selvittänyt tiensä semifinaalien kautta ammattitaidon SM-kisojen finaaliin. Ajoneuvotekniikassa Jussi Ala-Ketola Lapualta ja Matias Peltola Seinäjoelta. Lapualla opiskelevat putkiasennuksen taitajat Viljami Ala-Fossi ja Julius Hauta sekä Kurikassa opiskeleva sähköasennuksen finalisti Perttu Kriikkula. Rakennuspinnoittamisen finaalissa nähdään Seinäjoella Rastaantaipaleella opiskeleva Jenna Raittila.

 • Palopäällystöliitto valitsi Sedun turvallisuuspalkinnoon saajaksi. Hallintojohtaja Keijo Tauriainen pitää kunniakirjaa käsissään.
  25.4.2022

  Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu palkittiin järjestelmällisestä turvallisuustyöstä, joka korostaa jokaisen omaa vastuuta työskentely- ja oppimisympäristön turvallisuuden edistämisessä. Turvallisuuspalkinto luovutettiin hallintojohtaja Keijo Tauriaiselle ja turvallisuuskoordinaattori Martti Mäki-Jouppilalle maanantaina 25.4.2022 Opetusalan turvallisuusfoorumissa.

 • 10 000 euroa - Sedun vararehtori Hellevi Lassila hymyilee lahjoitussekki kädessään. Naisklubin puheenjohtaja Mirja Kujala ja sihteeri Liisa Kivistö ovat tehneet merkittävän lahjoituksen.
  21.4.2022

  Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedun vararehtori Hellevi Lassila vastaanotti 10 000 euron rahaston Etelä-Pohjanmaan Naisklubilta.

 • Sergei_440x480.jpg
  8.4.2022

  22-vuotias Sergei tuli Suomeen kaksi vuotta sitten. Sinnikkyyden avulla hän oppi suomen kielen hämmästyttävän nopeasti. Nyt Sergei on töissä Ferrum Steel Oy:llä, ja valmistui oppisopimuksella levyseppähitsaajaksi.

 • AI_hanke_440x480.jpg
  31.3.2022

  Esine laitetaan liukuhihnalle, jossa se pysähtyy ensin kuvattavaksi. Liukuhihnan päässä robotti nostaa esineen sivuun, tunnistaen sen ’oikeanlaiseksi’ kappaleeksi. Miten tämä on mahdollista?

 • Ruusuja tutkinnon suorittaneille.
  25.3.2022

  Sedussa onniteltiin tutkinnon suorittaneita. Jokaisessa talossa on aihetta juhlaan. Maaliskuussa tutkintotodistuksia ojennetaan jo lähes yhtä paljon kuin toukokuussa. On tärkeää, että ammattiosaamistaan pääsee käyttämään heti, kun kaikki tutkintoon vaadittavat osat on tehty ja näytöt annettu.

 • Kaksi lähihoitajaopiskelijaa sinivihreissä työasuissaan osoittaa sinua sormella. Nuoret naiset hymyilevät silmillään maskit kasvoillaan. Taustalla näkyy hoitoluokan sängyt.
  22.3.2022

  Toisen asteen yhteishaku päättyi 22.3.2022. Yhteishaussa hakemuksen tekivät peruskoulunsa päättävät oppivelvolliset, joilla on velvollisuus hakea toisen asteen koulutukseen. Yhteishaussa voivat hakea myös kaikki ne, joilla ei vielä ole ammatillista perustutkintoa tai ylioppilastutkintoa. Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedussa oli yhteishaussa tänä keväänä haettavana yhteensä 1460 opiskelijapaikkaa, uutena tutkintokoulutukseen valmentava koulutus TUVA.

 • Virtuaalitapahtuma: opiskelijatyttö istuu tiiminsä kanssa atk-luokassa kulokkeet päässä, hän osoittaa sormellaan ruudulla näkyvää kohdetta.
  16.3.2022

  Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämän valtakunnallisen Uskalla Yrittää -kilpailun semifinaalitapahtuma pidettiin 15.3.2022 virtuaalisesti. Huhtikuussa valtakunnallisessa finaalissa Etelä-Pohjanmaata edustaa kaksi NY-yritystä, ja ne molemmat tulevat Lapuan Sedusta.

 • Teija Ojala (vas.) ja Elina Järvistö Törnäväntien keittiössä - värikkäät menut keittiössä. Suomalaista lohta, rosollia ja avokadon sävyttämää smoothieta.
  14.3.2022

  Päivän menu on herkullinen: voisulalla voideltua perunarieskaa, metsäsienisalaattia marinoidun sipulin kera, rosollia, sokerisuolattua lohta tillisinappikastikkeen kera. Jälkiruokana tarjolla on avokado-kurkku-ananas-omena-inkivääri smoothie.

 • JussiAla-Ketola_6500_440x480.jpg
  8.3.2022

  Jussi Ala-Ketola on yksi Sedun kuudesta Taitaja-finalistista. Hän opiskelee autoalaa Lapuan Sedussa toista vuotta. Ajoneuvotekniikan finaalissa ammattitaidon SM-kilpailuissa esiintyy kaksi sedulaista; Seinäjoella Törnäväntiellä opiskeleva Matias Peltola kuuluu niin ikään maamme kahdeksan nuoren parhaan ajoneuvoasentajan joukkoon.

 • Ruusuja tutkinnon suorittaneille.
  25.2.2022

  Tänään Sedussa on ojennettu tutkintotodistuksia eri kampuksilla. Opiskelupolut ovat yksilöllisiä, ja tutkintotodistus kirjoitetaan valmiiksi niin nopeasti kuin mahdollista, jotta henkilö pääsee etenemään tuorein tiedoin töihin tai jatkokoulutukseen. Joustavuus ja räätälöinti on Sedun vahvuus. Onnea jokaiselle helmikuussa urakkansa päättäneelle!

 • Timo Paakkanen Teams-kuvassa. Osallistujat oikealla kuvakkeina.
  23.2.2022

  Kestävään kehitykseen liittyvät itsestään selvästi taloudelliset ja ympäristölliset mutta myös sosiaaliset ja kulttuuriset tekijät. Kansainvälinen hanke Sustainability-driven entrepreneurship (SdE) järjesti Kestävä yrittäjyys -kilpailun yhteistyössä Lennol Oy:n kanssa Teamsissä 23.2.2022 klo 8.30–16.00. Toimintatapaa testasivat Sedun, Kurikan lukion ja SeAMKin opiskelijat.

 • Uutiskuva_SILTAopinnot_440x480.jpg
  4.2.2022

  Sedun opiskelijat voivat aloittaa ammattikorkeakouluopinnot jo väyläopinnoissa. Väyläopinnot on suunniteltu kestämään kaksi vuotta, joten ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoiden kannattaa hakea. Opiskelija jatkaa väyläopinnoissa sen alan opintoja, joita opiskelee Sedussa. Kun opiskelija aloittaa SeAMKissa tutkinto-opiskelijana, suoritetut väyläopinnot sisällytetään osaksi AMK-tutkintoa, mikä lyhentää opiskeluaikaa ammattikorkeakoulussa.

 • PasiArtikainen_5667_150dpi_440x480.jpg
  19.1.2022

  Ammatillisen koulutuksen Areenan puheenjohtajaksi uudelle kaudelle 2022-2023 Kuntaliitto on kutsunut Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedun kuntayhtymän johtaja, rehtori Pasi Artikaisen.

 • SAKUstars-tapahtumassa lavalla opiskelijoiden bändi kiittää yleisöä savu- ja valotehosteiden keskeltä.
  18.1.2022

  Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu järjestää valtakunnallisen kulttuurikilpailun SAKUstars-tapahtuman huhtikuussa 2023 Kurikan kampuksella. SAKUstars kannustaa ammattiin opiskelevia kulttuuriharrastuksessa ja antaa opiskelijoille mahdollisuuden tuoda esiin sellaista osaamista, joka ei oppilaitoksen arjessa välttämättä tule esiin. SAKUstarsissa tärkeintä ei ole menestyminen vaan osallistuminen.

 • Kaks_katta_kumppanuussopimus_440x480.jpg
  12.1.2022

  Sopimus tiivistää, vahvistaa ja kehittää vuosikymmeniä jatkunutta hyvää yhteistyötä ja nostaa sen strategiselle tasolle. Sopimuksen myötä laadittu vuosisuunnitelma antaa työkaluja esimerkiksi opinnollistamisen, oppisopimuksen ja ohjausyhteistyön kehittämiseen.

 • V2V_vieraita_Ahjossa_Lapualla_440x480.jpg
  9.12.2021

  Joukko ammatillisten oppilaitosten rehtoreita ja opettajia on ollut tutustumassa tällä viikolla Seduun osana kansainvälistä VET to VET -hanketta. Hankkeen tavoitteena on kehittää Länsi-Balkanin alueen ammatillisten koulutuksen järjestäjien kansainvälisyysosaamista, prosesseja sekä koulutusta. Vierailu antaa mahdollisuuden nähdä ja kokea konkreettisesti toisen maan tapaa toteuttaa ammatillista koulutusta ja käydä hedelmällistä dialogia.

 • Havainnekuva_Kirkkokatu10
  8.10.2021

  Perjantaina 1.10. tuli tieto, että Etelä-Pohjanmaan kotiseutu- ja museoyhdistys ry / Rakennusperintötyöryhmä on kesän aikana tehnyt valituksen hallinto-oikeudelle Seinäjoen kaupungin Kirkkokadun poikkeamislupapäätöksestä. Asia nousi esille vasta, kun Sedun kampusten rakentamisesta uutisoitiin viime viikolla. Käsittelyaika hallinto-oikeudessa venyy arviolta puoleentoista, kahteen vuoteen, ja rakennushanke seisahtuu odottamaan päätöstä.

 • v2v_ohjausryhman_kokous_ihmisia_keskustelemassa_440x480.jpg
  15.6.2021

  Sedu pyrkii strategiansa mukaisesti toimimaan vastuullisena osaamisen edelläkävijänä muuttuvan työelämän tarpeiden ennakoinnissa. Tavoitteen eteen toimitaan monitasoisesti, yhtenä esimerkkinä juuri alkanut kansainvälinen V2V-hanke. Hanke lisää yhteistyötä alueen toimijoiden kesken ja tuo myös uusia näkökulmia sekä avauksia ajankohtaisen työperäisen ja koulutusperäisen maahanmuuton osalta.

 • Haapolahti_Mikkila_kollaasikuva_440x480.jpg
  11.5.2021

  Skills Finland ry edistää ammatillisen koulutuksen laatua ja vetovoimaa kilpailu- ja valmennustoiminnan avulla. Pintakäsittelyn opettajamme Timo Haapolahti on ehdolla World Skills-expertiksi. Valinta vahvistetaan syksyllä. Autoalan opettajamme Jani Mikkilä on valittu Skills-lajipäälliköksi ajoneuvotekniikka-lajissa.

 • Esimiesareena.jpg
  16.3.2021

  Sedu ja Vaasan yliopiston Executive Education ovat aloittaneet esimieskoulutuksiin liittyvän yhteistyön. Tavoitteena on laajentaa esimieskoulutuksissa opiskelevien mahdollisuuksia kehittää osaamistaan sekä keventää polkuja eri opintojen välillä, mahdollistaen sujuvia siirtymiä oppilaitosten välillä.

 • Hirsitalo_3D_piirustus.jpg
  15.11.2019

  Sallamari Haukkala valmistui kesäkuussa suunnitteluassistentin ammattitutkinnon arkkitehtisuunnittelun osaamisalalta. Opintojen loppuvaiheessa hän päätti osallistua Vertexin järjestämään suunnittelukilpailuun. Hänen työnsä oli kolmen parhaan joukossa, ja Sallamari palkittiin 500€ suuruisella palkinnolla.