Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Opinnollistaminen

Opinnollistamisen taustalla on ajatus elinikäisen oppimisen toteutumisesta. Opinnollistaminen on aiemmin karttuneen osaamisen selvittämistä ja esimerkiksi työpajalla tapahtuneen valmennuksen aikana lisääntyneen ammatillisen osaamisen tunnistamista. Tunnistettu osaaminen dokumentoidaan osaamistodistukseen. Hankittu osaaminen tulee näkyväksi ja sitä voidaan hyödyntää mm. opintojen jatkopolulla (Tekemällä oppii - työpajapedagogiikka julkaisu 2014)

Toimintaympäristöstä oppimisympäristöksi

Osaamisen tunnistamisen osalta työpajojen ja oppilaitosten välillä on selkeä työnjako. Työpajassa havainnoidaan ja tunnistetaan valmentautujan osoittamaa ammatillista osaamista, jota voidaan kuvata tutkinnon perusteiden avulla. Kun osaaminen on saavuttanut tason, jolla kyseiselle ammattialalle työllistyminen olisi mahdollista, voidaan laatia osaamisesta todistus.

Varsinaisesta osaamistason tarkemmasta arvioinnista ja osaamisen tunnustamisesta osaksi tutkintoa vastaa oppilaitos. (PAIKKO käsikirja, oppimisympäristöjen tunnistamisesta osaamistodistukseen, 2013)