• Lisää kontrastia
 • Hae koulutusta
  Valitse ajankohta
  Alkaen:
  Päättyen:
  Valitse

  Harkintaan perustuva valinta

  Oppilaitos voi ottaa opiskelijoita koulutuksiin harkinnan perusteella. Tällöin valinta tehdään valintapistemääristä riippumatta. Yhteen hakukohteeseen voidaan ottaa tällä tavoin enintään 30 prosenttia opiskelijoista. Hakijan koulutustarve ja mahdollisuudet selvitä opinnoista otetaan huomioon, kun valintapistemäärästä poiketaan.

  Harkintaan perustuvan valinnan syitä ovat

  • oppimisvaikeudet
  • sosiaaliset syyt
  • koulutodistusten puuttuminen tai todistusten vertailuvaikeudet
  • tutkinnon suorittamiseen riittämätön tutkintokielen kielitaito

  Hakijan on täytettävä perustutkinnon valintakriteerit ja osallistuttava soveltuvuuskokeeseen, jos sellainen järjestetään. Niiden lisäksi hakemuksen käsittely saattaa sisältää hakijan haastattelun. Jos harkintaan perustuvan valinnan perusteena on oppimisvaikeudet tai sosiaaliset syyt, hakija on mukana myös varsinaisessa valinnassa, vaikka harkintaan perustuvan valinnan päätös olisi kielteinen. Jos alalla on soveltuvuuskoe, se on läpäistävä myös harkintaan perustuvassa valinnassa.

  Hakeminen harkintaan perustuvassa valinnassa

  Täytä hakulomake normaalisti osoitteessa www.opintopolku.fi. Voit ilmoittaa hakevasi harkintaan perustuvassa valinnassa jokaisessa hakukohteessasi, tai vain osassa niitä. Toimita hakutoimistoon asiantuntijalausunto ja muut tarvittavat liitteet hakuajan päättymiseen mennessä (viimeistään 12.3.2019).

  Toimi näin:

  1. Tee hakemus osoitteessa www.opintopolku.fi. Tulosta hakulomake.
  2. Jos haet harkintaan perustuvassa valinnassa, toimita Sedu Hakikjapalveluihin tulostettu hakulomake sekä asiantuntijalausunnot ja muut tarvittavat liitteet viimeistään 12.3.2019. Liitä mukaan kopio perusopetuksen / lukion päättötodistuksestasi (tai viimeisestä jaksotodistuksesta).
  3. Jos haet useampaan Sedun koulutukseen harkintaan perustuvalla valinnalla, toimita kaikista hakukohteista omat liitteet. Jos sama lausunto käy kaikkiin, voit kopioida ne. Kaikki voi lähettää samaan Hakijapalveluiden osoitteeseen.

  Palauta liitteet osoitteella
  Sedu Hakijapalvelut / harkinnanvarainen valinta
  PL 313
  60101 Seinäjoki

  hakijapalvelut(at)sedu.fi
  040 830 2275

  Opetus- ja kulttuuriministeriön
  asetus opiskelijaksi ottamisen perusteista ammatillisessa peruskoulutuksessa
  (Annettu Helsingissä 20.12.2012.)