Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

- Työtä on kiva tehdä, kun se on mielekästä. Olen aina kokenut tekeväni mielekästä työtä. Olen viihtynyt niin nuorten kuin aikuisten metsäopiskelijoiden kanssa.

Tuomarniemellä on upea työyhteisö, eikä toista tämän kaltaista miljöötä ei ole. Aloitin opettajana ja lopetin opettajana. Se on hyvä näin, metsäalan konkari miettii.


Tuomarniemen moniosaaja


- Olen aina kokenut, että en ole jonkun tietyn alueen spesialisti, vaan tiedän jonkun verran kaikesta. Erityisesti luonto ja metsien monikäyttö ovat sydäntäni lähellä.

Toopakan ansioluettelo onkin hengästyttävä:
Metsäoppilaitoksen lisäksi Toopakka on opettanut ammattikorkeakoulussa, vauhdittanut opintonsa keskeyttäneiden amk-opiskelijoiden opintoja, toiminut opinto-ohjaajana sekä monenlaisissa kehittämishankkeissa.

Viimeisimpänä kehittämistyönä hän toteutti Tuomarniemen puulajipuiston esittelyt digitaaliseen muotoon. Kehittämistyön ansiosta liki 90 puulajin puisto on nyt kaikkien saatavilla: sedu.fi/puulajipuisto.

Työkavereiden mukaan JoTo keittää Ähtärin parhaat nokipannukahvit.

 

Motivaation merkityksestä


Miten konkariopettaja evästäisi alalle tulevia?
- Opiskelijan motivaatiosta pitää huolehtia joka päivä ja joka tunti. Kun motivaatio löytyy, kenestä tahansa voi tulla huippuammattilainen.

- Motivaatio ja suunta elämälle eivät löydy itsestään, vaan niiden löytäminen vaatii työtä. Erityisesti ensimmäisen vuoden ohjauksella on äärimmäisen suuri merkitys.

- Opettajan taakkaa ei voi kuitenkaan loputtomasti kasvattaa, vaan tarvitaan lisää käsipareja ja osaamista.

 

Opinnoilla on väliä

 

On helppo uskoa, että kiitetty opettaja tietää mistä puhuu. Esimiehenkin mukaan ahkera tekijä on päivittänyt osaamistaan useaan otteeseen läpi työuran.

- Olen opiskellut insinöörin tutkinnon, insinööri (AMK) -tutkinnon, opettajaopinnot, opo-opinnot ja ylemmän AMK-tutkinnon työurani aikana – kaikki oman toimen ohella. Olen onneksi pystynyt hyödyntämään opittua omassa työssä, Toopakka toteaa hyväntuulisena.

Kun metsäalan amk-koulutus Tuomarniemellä päättyi ja Toopakan tehtävä osa-aikaistettiin, työpaikka vaihtui hetkeksi Seinäjoelle.
- Työskentelin SeAMK:n hankkeessa, jossa autettiin opintonsa keskeyttäneitä opiskelijoita suorittamaan opintonsa loppuun.

- Aloitin soittamalla henkilökohtaisesti 650 opiskelijalle ja selvittämällä, miksi heidän opintonsa ovat aikanaan jääneet kesken. Keskusteluissa nousi esiin vaikeitakin aiheita, mutta syntyi vaikutelma, että opiskelijat arvostivat lähestymistä ja sitä, että heidän opinnoillaan on väliä.

Tulostakin syntyi ja Toopakka palkittiin ammmattikorkeakoulun vuoden tekijänä.
- Ajattelen,  että työnantajakin arvosti tehtyä työtä.


Luonnon ystävä vaihtaa vapaalle

Mutta miten väsymätön moniosaaja saa aikansa kulumaan vapaalla.
- Kotona odottaa metsänomistajan arki. Päätin tehdä ensitöikseni uusintavierailut Suomen 40 kansallispuistoon. Kymmenessä puistossa olen jo tänä vuonna ehtinyt käydä, Toopakka päättää.

Jorma-Toopakka-Tuomarniemen-puulajipuistossa.jpg
Toopakka on saanut Tuomarniemen omasta arboretumista positiviista palautetta. - Myös paikalliset ihmiset kokevat, että Tuomarniemelle on nyt aiempaa matalampi kynnys tulla.

Terva-aitta-Tuomarniemen-puulajipuistossa.jpg
Vanha terva-aitta ja rehtorin talon edusta ovat Toopakan suosikkipaikkoja Tuomarniemellä. 
- Ne puut ja muistomerkki. Niissä on jotakin todella vaikuttavaa.

Luokkakuva-Tuomarniemi-77-78.jpg
Suhteellisen moni Tuomarniemen opiskelijoista on palannut takaisin opettajana.
Toopakka ja muut metsäalan opiskelijat vuoden 1977 paikkeilla.