Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Tuttu työpari Ähtäristä

Hyvillä mielin kohti uutta

Sedu Ähtäri on tiivis yhteisö kolmen maakunnan rajalla, joka tunnetaan yhteisöllisestä tavasta toimia. Kampuksella viihtyvät niin opiskelijat kuin henkilöstö, mikä näyttäytyy mm. pitkinä työurina.

Koulutuspäällikkö Jorma Tukeva ja koulutusvastaava Maija-Liisa Paananen ovat työskennelleet Ähtärissä 1980-luvulta asti. Nyt edessä häämöttää eläköityminen ja siirtyminen uuteen elämänvaiheeseen.
- Yli 30 vuotta kuluu näköjään hujauksessa, enkä taida päästä uran pituudessa edes kärkikymmenikköön, työt Tuomarniemellä vuonna 1986 aloittanut Tukeva naurahtaa.

 

Aikuiskoulutus lisää Ähtärin Sedun vetovoimaa

Sekä Tukeva että Paananen ovat kokeneet lukuisia koulutussektoriin ja organisaatioon liittyviä muutoksia liki neljän työvuosikymmenen aikana. He ovat kokeneet mm. metsäalan amk-opetuksen siirtymisen osaksi Seinäjoen ammattikorkeakoulun toimintaa, Ähtärin ammatti-instituutin ja Tuomarniemen metsäoppilaitoksen liittymisen Seinäjoen koulutuskuntayhtymään, metsäalan amk-opetuksen päättymisen sekä Koulutuskeskus Sedun ja Sedu Aikuiskoulutuksen yhdistymisen.

Tietyt koulutusalat ovat säilyttäneet paikkansa muutosten keskellä.
- Esimerkiksi, metalli-, rakennus- sekä ravintola- ja catering-alan koulutus ovat säilyttäneet paikkansa. Sähköalan koulutus korvasi vaatetusalan, sosiaali- ja terveysalan sekä matkailualan koulutus ovat tulleet uusina mukaan. Viimeisimpänä olemme laajentaneet aikuiskoulutusmahdollisuuksia, Paananen kertoo.

Tukevan mukaan tämä on mahdollistanut mm. metsäalan opiskelijamäärien kasvun lähelle huippuvuosien lukuja.
- Oppilaitoksen näkökulmasta panostukset aikuiskoulutukseen ovat äärimmäisen tärkeitä. Nuorten ikäluokat pienenevät nopeasti ja aikuisista saamme lisää opiskelijoita. Töitä ja tehtäviä häviää ja uusia syntyy nopealla tahdilla, eikä samassa työtehtävässä työskennellä koko uraa. Tämä synnyttää luonnostaan koulutus- ja kouluttautumistarpeita.

- Eivätkä kaikki ole valmiita lähtemään kauas opiskelemaan, Seinäjokikin on osalle liian kaukana, Paananen miettii.

 

Yhteistyötä, joka ilahduttaa

Sekä Tukeva että Paananen tuntevatkin erityistä iloa yhteistyökumppaneista, joiden kanssa ovat saaneet työskennellä vuosikymmenten aikana.

- Ähtärin kaupungin panos toimintaamme on ollut todella iso. Ähtäri Zoo tarjoaa työssäoppimispaikkoja useiden alojen opiskelijoille. Esimerkiksi metsäalan opiskelijat ovat päässeet tekemään erilaisia projekteja liki koko työurani ajan. Yhteistyömuodot ovat laajentuneet entisestään matkailualan koulutuksen myötä, Tukeva pohtii.

- Kiitos kuuluu myös paikallisille yrittäjille. Yhteiskumppaneissamme on lukuisia mikroyrittäjiä, joiden kanssa olemme tehneet yhteistyötä todella pitkään, Paananen täydentää.

Sosiaali- ja terveysalan yhteistyökumppaneista molemmat mainitsevat Pihlajalinnan.
- Meillä opiskeli mm. lähihoitajaryhmä, jossa jokainen opiskelija solmi oppisopimuksen, valtaosa saman työnantajan palvelukseen.

 

Sykähdyttäviä onnistumisia

Työuransa sykähdyttävinä onnistumisina Tukeva mainitsee järjestämisluvan metsäkoneenkuljettajakoulutukseen sekä uuden, toisen asteen kampuksen, joka valmistuu Tuomarniemelle vuonna 2024.

- Aloitimme metsäkonealan verkostoyhteistyön Tredun kanssa vuoden 2003 paikkeilla. Vuonna 2018 saimme oman järjestämisluvan metsäkoneenkuljettajakoulutukseen, kolmannella yrittämällä. Nyt tilanne on hyvä - konekalusto on uutta ja opiskelijamäärät isoja. Tämä luo toiminnalle hyvän pohjan.

Paanasen mieltä sykähdyttävät ihmiset, joille tätä työtä tehdään.
- Erilaiset oppijat ovat olleet minulle tärkeitä. Kun on nähnyt isojakin haasteita ylittäneiden opiskelijoiden polun työelämään, ne ovat olleet hienoja hetkiä.

Molemmat iloitsevat Ähtärin kampushankkeen etenemisestä varmoin askelin.
- Elokuussa alkaa toteutussuunnittelu. Uudella kampuksella on positiivisia vaikutuksia yrityksille sekä nuorille ja aikuisille usean maakunnan alueella.

 

Yhteisö, joka on kuin oma perhe

Tukevan ja Paanasen työhuoneet ovat sijainneet vierekkäin vuodesta 2012 ja toisen ovella on tullut rampattua melkoisen monta kertaa vuosien aikana. Myös vapaa-aika on kulunut lähes lähinaapureina.
- Voi sanoa, että yhteistyö on ollut mutkatonta, molemmat nauravat.

Molemmat kiittävät myös työyhteisöä, joka on ollut kuin perhe ja pitänyt motivaatiota yllä.
- Tässä työssä ja toimintaympäristössä yhteys luontoon ja metsään pysyy - siitä olen tykännyt aina. Mihin sitä ihminen kotoaan lähtisi, Tukeva miettii Paanasen nyökytellessä vieressä.

- Kun valmistuneet opiskelijat poikkeavat kylillä jutuille, silloin tietää, ettei heillä ole jäänyt mitään hampaankoloon.

Suuria tulevaisuuden suunnitelmia ammatillisen koulutuksen konkareilla ei ole ja molemmat suuntaavat uuteen hyvillä mielin.
- Ihan hyvällä mielellä olen, muut jatkaa, Paananen miettii.

- Syksystä alkaen olen ainakin paljon enemmän ulkona kuin olen ollut koulutuspäällikkönä työskennellessäni, Tukeva päättää.

Paananen siityy eläkkeelle 1.9.2021. Tukevan työsuhteen viimeinen päivä on 31.10.2021 – päivälleen 38 vuotta hänen oman valmistumispäivänsä jälkeen.

Koulutuspallikko-Jorma-Tukeva-ja-koulutusvastaava-Maija-Liisa-Paananen-seisovat-rannassa-Tuomarniemellä.jpg
Jorma Tukeva ja Maija-Liisa Paananen ovat työskennelleet Ähtärissä yli 30 vuotta. Ainutkertainen ympäristö ja yhteisö ovat saaneet 30 vuotta kulumaan hujauksessa.

tuomarniemi.jpg
Aurinko-pilkistää-oksien-lomasta-Puulajipuistossa.jpg