Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Vuoden alku on täyttynyt lähdön tunnelmista, kun moni konkari on vaihtanut vapaalle kymmenien Sedu-vuosien jälkeen. Lue millä mielellä

starttasivat kolmanteen elämänvaiheeseen.

 

Seija Panula, asiakaspalvelusihteeri

  • toimipiste: Sedu, Rastaantaival
  • 5 vuotta Sedussa
  • 30 v SeAMK, Ravitsemisala Kauhajoki / Kauhajoen kotitalousopisto

Miltä nyt tuntuu?

Olen lomalla, joten tuntuu lomalta. Loman jälkeen alkaa eläkeaika, mutta uskon, etten sitä heti ymmärrä. Työnteko on ollut luontevaa jo nuoresta saakka. Tuntuu uskomattomalta, ettei tarvitse enää mennä töihin. 

Mikä tai mitkä ovat olleet työurasi kohokohtia?

On ollut hienoa nähdä, miten olen saanut vaikutettua opiskelijoiden valmistumisiin. Olen ollut usein tilanteissa, joissa opiskelija on tullut kertomaan minulle lopettavansa opiskelun. Keskusteltuamme hän on tullut toisiin ajatuksiin ja palannut vuosien jälkeen kertomaan, miten tärkeää oli, että autoin eteenpäin.

Olen iloinen, että omaksuin lukuisat koulu-uudistukset ja niiden myötä muuttuvat työtehtävät. Tehtävät muuttuivat, koulun nimi muuttui monesti ja tuntui, että työpaikka oli aina uusi.

Mitä haasteita olet kohdannut työurasi aikana?

Olin opintosihteerinä SeAMK Ravitsemisalan yksikössä Kauhajoella. Kauhajoen kouluampumisen yhteydessä menehtyi pitkäaikainen työtoverini ja tuntemiani opiskelijoita. Ymmärsin että oli tärkeää saada itseni kuntoon. Vain näin pystyin tekemään työtäni opiskelijoiden parissa ja auttaa heitä, että opiskelut edistyivät. Oli haastavaa palata koululle jatkamaan työtä. Haastavia olivat myös lukuisat koulu-uudistukset ja organisaatiomuutokset.

Mitä odotat tulevalta?

Toivon, että saisin olla terve ja samoin perhe. Odotan, että saan olla tulevaisuudessa paljon lastenlasten kanssa. Toivon etten laiskistu, vaan saisin tehdä jotain "keikkahommaa" välillä, pysyisin virkeänä.

Jos saisit nyt kohdata itsesi työurasi aloittamispisteessä, mitä neuvoja antaisit itsellesi tällä tiedolla ja kokemuksella? 

Asioilla on tapana järjestyä, usko siihen. Ole oma itsesi, älä välitä, jos törmäät hankalaan ihmiseen. Se ei ole välttämättä henkilökohtaista. Erota työ- ja vapaa-aika.

Mitä terveisiä haluat lähettää vielä puurtamaan jääville sedulaisille?

Vain muutos on pysyvää, hoida terveyttäsi, niin jaksat paremmin hyväksyä ne asiat, mille et voi mitään. Puhaltakaa yhteen hiileen. Pitkää pinnaa Primuksen kanssa. :)


Marja-Liisa Vettenranta, kouluttaja

  • Esimiesareena ja teollinen tekstiili
  • toimipiste: Sedu, Rastaantaival
  • 39 vuotta

Miltä nyt tuntuu?

Toisaalta haikealta, toisaalta helpottuneelta.

Mikä tai mitkä ovat olleet työurasi kohokohtia?

Vuodesta 1985 lähtien tapahtunut teknologinen kehitys, atk tuli mukaan vahvasti. Haimme mallia myös ulkomailta tekstiili-/ vaatetuspuolelle. Pidin myös atk-peruskursseja, esim. metalli- ja rakennuspuolella.

TEAKissa ollessani teknologiakehitys ja kansainvälisyys jatkui. Haimme opiskelijoille kansainvälisiä työharjoittelupaikkoja ja teimme teknologia- ja kansainvälisyysstrategiat.

Kurikan ammattioppilaitoksessa tein töitä nuorisopuolella lehtorina 4 lukuvuotta. Tämän jälkeen menin töihin JAKKiin tekstiilialan projektiin, liittyen luonnonkuitujen kehittämiseen. Tein hankkeita v. 2005 saakka. Hankkeet olivat todella mielenkiintoisia, teimme yritysten kanssa paljon yhteistyötä ja kävimme seminaareissa sekä tutustumismatkoilla mm. Kanadassa, Tanskassa, Ruotsissa, Tsekeissä ja Baltian maissa.

v. 2006 aloitin toimialavastaavana JAKKin teollisuusosastolla. Teimme todella laajasti koulutusyhteistyötä yritysten kanssa. JAKKIssa vastuullani olivat myös esimieskoulutukset. Seduun siirryin v. 2015 töihin Esimiesareenalle.

Olen tehnyt koko ajan samalla koulutuksia tekstiiliteollisuudelle. V. 2000 lähtien olen ollut mukana tekstiilialan ja tekniikan eat:n tutkintotoimikunnissa sekä tutkintojen perusteita valmistelevissa työryhmissä, ja työelämätoimikunnassa jatkan edelleen kauden loppuun.

Mitä haasteita olet kohdannut työurasi aikana?

Isoille yrityksille rakennettavat koulutukset sekä projektit ja niiden alkuun saaminen ovat olleet haastavia. Monta kertaa on täytynyt laittaa itsensä likoon. On vaan pitänyt luottaa siihen, että kaikki järjestyy.

Mitä odotat tulevalta?

Terveyttä ja uusia kokemuksia.

Mitä terveisiä haluat lähettää vielä puurtamaan jääville sedulaisille?

Luottakaa itseenne ja nähkää joka päivässä joku positiivinen asia, jonka voimalla jaksatte eteenpäin. Asioilla on aina tapana järjestyä. Ei kannata stressata turhasta. Vaalikaa hyvää yhteishenkeä ja yhteen hiileen puhaltamista.

sydän_440x480.jpg
Työkaveri Seijasta:  Seija on tyyni ja rauhallinen, äärimmäisen luotettava työkaveri. Ystävällinen, auttavainen ja iloinen persoona, jolla mahtava asiakaspalveluasenne. 

 

Vettenranta_ML_700x590.jpg
Työkaveri Marja-Liisasta: Marja-Liisa on työkaverina todella nopeajalkainen ja aikaansaava. Edelläkävijä, joka tarttui aina rohkeasti uusiin asioihin. Hänellä on lukuisia vastuita myös henkilökohtaisen elämän puolella, mutta silti asenne on se, että kaikki järjestyy. Ihana tyyppi juuri tuon asenteensa vuoksi!