Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Lähdön tunnelmia, kun konkari vaihtaa vapaalle kymmenien Sedu-vuosien jälkeen. Lue, millä mielellä Mauri Hautala starttasi uuteen elämänvaiheeseen.

Mauri Hautala, sähkö- ja automaatioalan opettaja

Työni alkoi syksyllä 1988 Etelä-Pohjanmaan ammattioppilaitoksessa, Alavuden toimipisteessä. Koska olin sähköteknikko, niin tittelini taisi olla työnopettaja, joka opettaa työsalissa ja työmailla.

Syksyllä 1990 työpaikkani muuttui Etelä-Pohjanmaan ammattioppilaitokselle Kirkkokadulle. Se on ollut työpaikkani 2018 vuoden loppuun asti. Opetettavat asiat ovat olleet perinteinen sähköasennustekniikka, automaatiotekniikkaa, sähkö- ja työturvallisuus sekä pienjänniteverkostotyöt.

Työvuodet ovat alkaneet 1972, kun lähdin Ruotsiin sahalle töihin 18-vuotiaana poikana. Porin tekusta valmistuin sähköteknikoksi. Keväällä 1980 pääsin sähköurakointiliikkeeseen tekemään kiinteistöjen sähköasennuksia. Siirryin samaan firmaan työnjohtajaksi. Olipahan kiireellistä ja osin haastavaakin hommaa. Laskin urakoita ja hoidin työmaita. Siinä jälleen opetettiin nuorta miestä oikein kunnolla. 1987-88 menin Hämeenlinnan opettajaopistoon ja opettajan ura alkoi.

Ja miltäkö nyt tuntuu?
Tietenkin osittain helpottunut mutta samalla tuntuu haikealtakin. Kyllä Etelä-Pohjanmaan ammattioppilaitos, Seinäjoen ammattioppilaitos ja Sedu on iso osa minun elämääni.

Pitää kiittää Luojaa, että on saanut olla terve ja välttynyt kaikilta isommilta sairauksilta ja tapaturmilta. Rauhallisia eläkepäiviä tässä vietellään. Usein vien Mervin aamulla töihin ja siitä sitten Joupiskalle hiihtelemään.

Mulla on luvassa yksi iso haaste. Nimittäin mun pitäis kuulemma opetella ruuanlaittoa. Kyllä minä oon luvannu, mutta ei saa hätööttää!

Kohokohtia
Kyllähän opettajan kohokohta on aina se, kun opiskelijoita valmistuu ammattiin. Erikoisesti tulee mieleen työssäoppimisreissut ja tilanteet, kun tapaa entisiä oppilaita. Heidän kanssaan on kiva vaihtaa kuulumisia. Oppilaat, jotka valmistuvat myöhemmin erilaisista syistä aiheuttavat kivaa mieltä. Kyllähän työmailla iloitsee siitä, kun oppilas on oivaltanut jonkin asian ja sitä innolla kertoo muille.

Haasteita työuran aikana
Kyllä isommat haasteet oli heti alussa; en ole käynyt ammattikoulua, joten se ympäristö oli outo. Kun menin Alavudelle, niin sain tehtäväkseni perustaa kolmosluokka. Amis oli siihen asti kaksivuotinen. Siitä alkoi työpaikkojen etsiskely Alavuden ympäristöstä. Sähköistettiin omakotitaloja ja kesämökkejä sekä muita pieniä kohteita.

Yhtenä isona haasteena muistan, kun mun piti alkaa opettaa elektroniikkaa. Piti muuten kaivaa vanhat materiaalit ja iltaopiskelua oli tiedossa.
Lisäksi tietokoneet ja ohjelmoitavat logiikat olivat täysin uusia asioita. Siihen aikaan kannustettiin menemään kursseille näitä uusia asioita opiskelemaan.
On saanut konkreettisesti todeta, että elämä on ikuista opiskelua.

Neuvoja itselle
Ainakin olisin rauhallisempi viemään erilaisia asioita eteenpäin. Erilaisten asioitten hoitaminen positiivisuuden kautta. Puhuminen työkavereitten kanssa vaikeistakin asioista. Usein olen pyörinyt sängyssä ja murehtinut työasioita. Sen jättäisin vähemmälle. Työyhteisö on voimavara, jota kannattaa hyödyntää eikä yksin puurtaa.

Neuvoja muille
Olen huomannut, kun olette muuttamassa erilaiseen työjärjestykseen, niin se aiheuttaa monenlaista muresta. Minun neuvoni on, että keskittyy siihen olennaiseen - opiskelijoihin. Heille pitää järjestää sopivasti alan erilaisia töitä teoreettisilla asioilla täydentäen. Myös kotona opiskelua pitäisi olla, jota ennen sanottiin kotitehtäviksi.  Se, että kuinka muun muassa päiväkirjaa täytetään, on kuitenkin toissijainen juttu. Työnantajan velvollisuus on näitä asioita opastaa, niin kyllä ne siitä hoituu.

Lopuksi toivotan kaikille Sedun työntekijöille reipasta ja iloista tekemistä
Hyvään lopputulokseen riittää rautainen ammattitaito ja ripaus tuuria!! Tätä teroitettiin ennen sähköasentajille :)

MauriHautala_440x480.jpg

Mauri Hautala - viimeinen työpäivä!
Juhla hyvässä seurassa ja lähtölaukaus eläkepäivien viettoon.
Luistavia hiihtokelejä ja sujuvia soutuja edelleen!