Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Taakseni jäävät upeat seinämaalaukset ja iloiset naurahdukset, kun astun ulos pintakäsittelyn opetustilasta. Kurkkaan vielä taakseni ja näen oppilaan edelleen tuijottavan kännykkäänsä. Mietin - näinhän sen pitääkin olla. Kuinka kaikki alkoi? Aloitetaampa alusta. 


PINTAKÄSITTELYN SOMENIKKARIT


Astun Seinäjoella Kirkkokadulla sijaitsevaan isoon halliin ajatellen, että kohtaan karun maalintuoksuisen ympäristön. Tullessani Sedun pintakäsittelyn opiskelutilaan vastaani tulee värikkäitä maalauksia ja keskittyneen oloisia opiskelijoita, jotka moikkaavat iloisesti katsettaan nostaessaan. Mutta mitä ihmettä, joku opiskelijoista tuntuu keskittyneen enemmän puhelimeensa kuin maalaamiseen? Opettajamme Jouko Peltokangas huikkaa moikat ja samalla saan vastauksen kysymykseeni kuin apteekin hyllyltä.

- Se on meillä ihan normaalia. Käytämme Flipped learning -menetelmää täällä maalauspuolella. Eli opiskelijat hakevat ensin itse tietoa aiheesta ja sen jälkeen opiskellaan käytännössä. Lisäksi meidän opiskelijat käyttävät Kotopro-mobiilisovellusta työn dokumentointiin.

Kiinnostukseni herää heti, tästä tahdon kuulla lisää. Ensin kuitenkin laitetaan pannu porisemaan, sillä olinhan tuonut dallaspullat tullessani.

 

KAKSIN AINA KAUNIIMPAA

Mielikuva maalintuoksuisesta karusta hallista päivittyy hetkessä lämminhenkiseen pintakäsittelyn opetusympäristöön, jossa opiskelijat selvästi viihtyvät. Menen Joukon kanssa opettajien työtilaan, jossa Timo Haapolahti korjailee levitettyjä papereita pois tieltä selitellen miltä näyttää kahden miehen työtila. Totean, että oma työpisteeni näyttää ihan samalta. En tiedä johtuuko se papereista pöydällä, mutta kahvintuoksun hiipiessä nenääni mietin - minäkin viihdyn täällä.

Huomaan heti, että nämä kaksi opettajaa ovat hyvin erilaisia persoonia, mutta täydentävät loistavasti toisiaan. En ole väärässä, sillä he kertovat yhteistyön toimivan kuin unelma.

- Jos Timo ei olisi työparini, kuka täällä sitten ajattelisi.

-Niin ja itse tuppaisin jäädä miettimään liian pitkäksi aikaa ilman Joukoa, joka laittaa asiat rullaamaan.

Kahden hengen tiimistä paistaa läpi toisen arvostus, kunnioitus ja tasapuolinen työnjako. On mukava huomata kuinka omasta työstä kertominen nostaa molempien suupielet vahvasti ylöspäin.

- Olemme jakaneet Joukon kanssa opiskelijaryhmät niin, että toisella on ykköset ja toisella kakkoset. Tätä jakoa vaihdamme vuosittain. Vastuun kolmosten opetuksesta olemme jakaneet puoliksi. Käytännön arjessa joustamme puolin ja toisin, ja autamme toisiamme myös lennosta.

- Vaihdamme Timon kanssa ajatuksia myös muiden alojen opettajien, kuten ICT-alan kanssa.  On tärkeää kehittää omaa toimintaa ja kuulla muiden käytäntöjä. Vaihtelu virkistää.


PINTAA SYVEMMÄLTÄ DIGITAIDON DIGGARIT

Hetken jutustelun jälkeen totean ilokseni, että nämä opettajat tekevät somea ja paljon muuta.

- Otamme paljon kuvia someen, sillä kuvat ovat tärkeä osa työn dokumentointia. Käytännössä opiskelijat lähettävät WhatsApp-ryhmään kuvia ja me julkaisemme ne somessa. Olemme rohkaisseet Timon kanssa opiskelijoitamme tekemään oman portfolion Instagramiin, sillä tämä auttaa työnhaussa ja myöhemmin opiskelija voi tarkastella kehitystään ottamiensa kuvien kautta.

- Meillä on myös ammattilaiskäyttöön tarkoitettu KotoPro sovellus, jonka ansiosta arki ja opetus toimivat. Kun opiskelija dokumentoi työskentelyään ja arvioi matkan varrella itseään, tulee myös kokonaisarvioinnista helpompaa.

Kuulen Joukolta ja Timolta, että pintakäsittelyn opiskelijat pitävät tuntikirjanpitoa ja kiinnittävät huomiota työergonomiaan. On mahtavaa huomata, että meillä Sedussa valmistetaan opiskelijoita myös käytännön työelämään pintakäsittelyn taitojen lisäksi. Keskustelu soljuu kuin itsestään ja opiskelutavoista siirrymme luontevasti yhteistyöhön alan yrittäjien kanssa. Timo kaataa minulle toisen kupin lämmintä kahvia samalla kun jatkan jutustelua Joukon kanssa.

YHTEISTYÖTÄ ARKIHUUMORILLA HÖYSTETTYNÄ

- Yrityskontaktit ovat tärkeä osa työtämme. Vuosien yhteistyön tuloksena välit ovat rennot. Joku saattaa soittaa meille yhdeksältä aamulla ja aloittaa puhelun kysymällä ollaanko täällä jo herätty.

Jouko ja Timo kertovat jalkautuneensa mukaan Pohjanmaan Pintaurakoitsijoiden kokouksiin, sillä mikä olisikaan parempi tilaisuus tavoittaa alueen yrittäjiä yhdellä kertaa. Nerokasta, näin pitääkin toimia – ajattelen ja hörppään lämmintä kahvia.

Näiden miesten kanssa keskusteluun en tarvitse kysymyspatteristoa, vaan juttu luistaa ihan itsestään. Tulen itsekin iloiseksi, sillä on todella mukava tavata työstään inspiroituneita ihmisiä. Nyt on aika palata muiden töiden ääreen. Innostus on tarttunut ja odotan jo kovasti, että pääsen kirjoittamaan juttua Sedusta ja pintakäsittelyn opettajistamme. Astelen reippain askelin ison parkkipaikan läpi täynnä ideoita ja inspiraatiota.