Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Sedun opettaja, kansainvälisten asioiden koordinaattori Terhi Haapala lähtee maaliskuun lopussa noin kuudeksi viikoksi Ugandaan, Tororoon. Matkan tavoitteena on opettaa paikallisille nuorille suomalaisen sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon yhden tutkinnon osan sisältöjä. Tämän sivun alaosaan linkitetyn instagram-tilin kautta pääset seuraamaan Terhin Ugandan matkaa.

- Oma intressini matkan suhteen on puhtaasti auttamisen halu. Mielestäni koulutus on tehokkain auttamisen muoto. Kouluttamalla nuoria terveydenhoitoon tavoitteena on saada tuolle köyhälle seudulle alueellista hyvinvointia, joka kestää. Pyrin auttamaan paikallisia nuoria ja heidän kauttaan koko yhteisöä, Terhi kertoo.

Liian optimistinen ei voi olla


Terhillä on Tororon kaupungissa yhteyshenkilönä Ugandan Kenian suurlähettiläs Phibby Otaala. Suurlähettilään haaveena on ollut perustaa hoitajille Tororoon oma koulu. Kyseessä on laajalti köyhä alue ja osa Tororon sairaalassa työskentelevistä hoitajista on vailla pätevyyttä. Terhi aloittaa teoriaopetuksen noin kymmenelle peruskoulun suorittaneelle 16-18-vuotiaalle nuorelle, ja näytöt sekä työssä oppiminen tulevat tapahtumaan Tororon sairaalassa ja paikallisessa terveyskeskuksessa.

- Olemme lähettäneet jouluviikolla meiltä kontin Ugandaan sisältäen pulpetteja, tietokoneita, sairaalatarvikkeita ja hoitotyöhön tarvittavaa pedagogista välineistöä. Sedun logistiikan opiskelijat ja opettaja Konsta Jousmäki olivat suurena apuna kontin pakkaamisessa. Kontti on tällä hetkellä Keniassa, Mombasan satamassa. Toivon, että saamme kontin Tororoon ajoissa, mutta jos se ei saavukaan, niin sitten täytyy vaan soveltaa, Terhi toteaa rauhallisena. – Vien myös mukanani paljon opetukseen tarvittavia materiaaleja. Ugandan veroviranomaiset ovat kuitenkin todella tarkkoja. Afrikkaan ei voi ikinä lähteä liian optimistisesti.


Maassa maan tavalla


Terhi on käynyt Ugandassa jo viisi kertaa aiemmin ja Tororossa kerran aikaisemmin, joten paikka on hänelle entuudestaan tuttu. Opetusjakson toteuttaminen Tororossa on vaatinut kuitenkin paljon valmistelutyötä etukäteen. – Olen selvittänyt paljon asioita. Mutta yllätyksiä tulee taatusti, vaikka kaikki mahdollinen on koitettu hoitaa etukäteen. Onneksi minulla on paljon kontaktihenkilöitä alueella, jos asiat alkavat mennä pieleen, Terhi kertoo.

Oman haasteensa tuo Ugandassa juuri alkanut sadekausi. – Siellä kun sataa, niin ihmiset eivät liiku minnekään vaan pysyvät kotonaan. Silloin on pakko joustaa. Koska olen ollut kohteessa monta kertaa, matkustusasiat sekä ympäristö ja kulttuuri ovat jo tuttuja ja niihin osaa asennoitua.

Myös aikakäsitys poikkeaa siitä, mihin olemme tottuneet. – Maan tapa on se, että myöhästytään joka paikasta. Se on vaan hyväksyttävä, heillä se on normaalia, Terhi toteaa. Seinäjoella Practical Nurse –ryhmiä opettaneena Terhi kokee, että hänellä on jo olemassa hyvä ote sikäläiseen kulttuuriin. – En lähde sinne muuttamaan heidän tapojaan, vaan minun pitää sopeutua heidän kulttuuriinsa. Viimeksikin juttelimme siitä, että on ”African time” ja ”Finnish time”, hän nauraa.


Maailman HIV-positiivisin maa


Ugandassa on maailman eniten HIV-positiivisia. Matkan paikallisena yhteistyökumppanina on Fida-järjestö, joka toivoi, että naisten seksuaaliterveys liitetään osaksi opetusta. - Tulen huomioimaan sen opetuksessa samalla tavoin, kuin esimerkiksi meillä Suomessa otetaan huomioon sydän- ja verisuonisairaudet, jotka ovat ns. kansansairautemme. Tulemme käymään läpi HIV:n ennalta ehkäisyä ja hoitoa, Terhi kertoo.

Opetusmateriaali HI-virukseen liittyen Terhiltä löytyy Practical Nurse –ryhmien opetuksen kautta. - Olen myös opettanut alueelle lähteneille vaihto-oppilaillemme terveysturvallisuutta ja vaihtoon valmistautumiseen liittyviä asioita; näissä HIV on yhtenä osiona. Näiden kautta minulla on jo olemassa omaa tietämystä HIV:stä, Terhi toteaa.

Pohjalaisella asenteella matkaan


Opetusjakso on sekä Terhille että Sedulle pilotti. Vastaavanlaista ei ole aiemmin tehty. – Minulla on kova tavoite saada tämä onnistumaan. Samalla joudun kuitenkin hyväksymään sen, että itsestä johtumattomia syitä voi olla niin paljon, että tavoitteet eivät välttämättä toteudukaan, kovasta yrittämisestä huolimatta. Tekemisen voivat pysäyttää esimerkiksi paikalliset viranomaiset.

Terhin asenne on kuitenkin ihailtavan positiivinen. - Vaikka tämä epäonnistuisikin, niin joka tapauksessa opimme tästä esimerkiksi koulutusvientiä ajatellen. Olemme oppineet jo matkalle valmistautumisestakin paljon.

- Omat henkilökohtaiset, suurimmat intressini lähtevät auttamisen halusta. Henkilökunta ja sukulaiset ovat antaneet mukaani vaatteita vietäväksi, mikä on aivan mahtavaa. Ne kuitenkin kestävät vain noin vuoden. Olen ollut siellä aikaisemminkin, joten tiedän, että he tarvitsevat koulutusta, ja terveysalan kouluttamisella voimme saada parannettua yhteisön elämänlaatua pysyvästi.

- Kyllä matkan valmisteluissa on ollut paljon hyviä ja huonoja hetkiä. Helpommallakin olisi voinut päästä, mutta olisiko se tämä pohjalainen periksi antamattomuus, millä olen päättänyt katsoa tämän loppuun asti. Olen lähdössä matkaan kuitenkin luottavaisin mielin.

SEURAA TERHIN JÄNNITTÄVÄÄ MATKAA, LAITA INSTAGRAMISSA SEURANTAAN @SEDUONTHEMOVE.

INSTAGRAM-TILIN SISÄLTÖ PÄIVITTYY MYÖS SIVUN ALAOSAAN, MIKÄLI YHTEYDET TOROROSSA TOIMIVAT.

Terhi_700x590.jpg
Terhi on lähdössä matkaan luottavaisin mielin, joskin tietää, että yllätyksiä tulee taatusti.

Terhi_Ugandaan_Tororo_700x590.jpg
Tororon kaupunki

Terhi_Ugandaan_kummitytto_700x590.jpg
Terhillä on Ugandassa 5-vuotias kummityttö, Patricia, jolla ei ole äitiä ja isä on HIV-positiivinen. Terhi perheineen haluaa maksaa tytön koulutusta, joten opetusjaksonsa aikana hän aikoo käydä paikallisessa koulussa sopimassa, miten he saavat osoitettua koulumaksut suoraan oppilaitokseen välikäsien sijaan.


Kuvia Terhin edelliseltä Ugandan matkalta
Terhi_Ugandaan_vertaiset_700x590.jpg
Terhi_Ugandaan_syli_700x590.jpg