Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

douglaskuusi

Pseudotsuga menziesii
Douglaskuusi.jpgDouglaskuusi on Pohjois-Amerikan länsiosissa kasvava puujättiläinen, joka kasvaa viljavilla paikoilla lähes merenpinnan tasolta korkealle vuoristoon. Se on suhteellisen nopeakasvuinen ja pitkäikäinen puu. Tyypillisessä luonnontilaisessa yli 500 v. vanhassa kuusikossa valtapituus on 75 metriä ja rinnankorkeus-läpimitta lähes 2 metriä.

Douglaskuusen runko on vanhana syvään uurteinen, latvus on leveän kartiomainen ja harsu. Neulaset ovat litteitä, kapeatyvisiä ja sivuille siirottavia. Käpy on riippuva, kokonaisena irtoava ja kävyn peitinsuomun kärki on pitkä ja kolmi1iuskaincn. Douglaskuusi on USA:n merkittävin yksittäinen puulaji. Käyttöominai-suuksiltaan se on erinomainen sahapuu. Puutavarakaupassa sitä myydään nimellä 'oregon pine'. Puuaine on väriltään lohenpunaista ja siinä on kaunis kuviointi.

Suomessa douglaskuusta voidaan käyttää puisto- ja mahdollisesti metsänviljelypuuna. Parhaiten se menestyy viljavilla rinnemailla, joilla ei ole hallanvaaraa. Alkuperän suhteen on kuitenkin oltava tarkkana, rannikkomuodot eivät kestä Suomen pakkasia, liian mantereiset sisämaamuodot kärsivät erilaisista taudeista.

Suomenkielinen nimi:  Douglaskuusi
Heimo:  Pinaceae
Suku:  Pseudotsuga
Laji:  menziesii
Koko:  20–45 m, kotiseudullaan jopa 100 m.
Kotipaikka:  Pohjois-Amerikan länsiosat.
Kuvaus:  Latvusmuodoltaan vaihteleva havupuu. Neulaset pitkät, pehmeät, tuoksuvat. Runko vanhemmiten uurrekaarnainen. Kävyissä pitkät kolmihaaraiset suojussuomut. Pitkät, teräväkärkiset silmut ovat hyvä tuntomerkki.
Kasvupaikka:  Aurinkoinen, tuore, ravinteikas, läpäisevä metsämaa. Kasvaa parhaimmin rinteillä mutta menestyy myös tasaisessa savimaassa.
Menestyminen:  Vyöhykkeet I–IV (V–VI), siementen alkuperä oltava Suomeen sopivaa.

 

Name in English: Douglas fir.
Family: Pinaceae
Genus: Pseudotsuga
Species: menziesii
Height: 20–45 m, in its native region up to 100 m.
Centre of Origin: western parts of North America.
Description: a conifer whose crown can vary in form. Needles are long, soft and fragrant. As the tree gets older the trunk grows thicker and becomes rough with its deep clefts and wide, round bark scales. The female cones have trifid bracts. Long, pointed buds are distinctive to Douglas Fir.
Habitat: sun, moist, fertile and permeable woodland. Grows best on hillsides but thrives also on flat loam.
Hardiness: zones I–IV (V–VI), the provenance of the seeds must be suitable for Finnish conditions.