Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Lännenpihta

Abies lasiocarpa
Lännenpihta.jpgLännenpihta on kotoisin Kalliovuorilta Pohjois-Amerikasta. Se on läheistä sukua palsamipihdalle (Abies balsamea). Amerikan mantereen pihtalajit ovat sopeutuneet omille kasvupaikoilleen, lännenpihta esiintyy mantereen länsipuolen vuoristoalueilla.

Mantereisena vuoristolajina lännenpihta saattaa Suomessa kärsiä keväthalloista, mutta kestää hyvin talvipakkasia. Alkuperä vaikuttaa suuresti sen menestymiseen Suomen eri osissa. Parhaimmillaan lännenpihta on erinomainen koristepuu ja Pohjois-Amerikassa se onkin suosittu joulukuusi.

Lännenpihdalla on suurta lajinsisäistä vaihtelua niin, että eteläisemmät alkuperät ovat neulasiltaan voimakkaammin sinertävän- tai hopeanharmaita. Arizonan esiintymät erotetaan omaksi muunnoksekseen korkkipihdaksi (Abies lasiocarpa var. arizonica).
Suomenkielinen nimi:  Lännenpihta
Heimo:  Pinaceae
Suku:  Abies
Laji:  lasiocarpa
Koko:  15–20 m, luontaisella levinneisyysalueellaan jopa 35 m puu.
Kotipaikka:  Läntisen Pohjois-Amerikan vuoristoalueet Alaskasta Arizonaan.
Kuvaus:  Tuuhea ja säännöllinen, kapea latvus, neulaset harmaanvihreitä, siniharmaita tai hopeisia yläpinnaltaan, alapinnalla vaaleat ilmarakojuovat.
Kasvupaikka:  Aurinkoinen tai puolivarjoin, tuore, keski- tai runsasravinteinen kasvupaikka. Valopuu, ei kaipaa varjostusta edes taimivaiheessa.
Menestyminen:  Vyöhykkeet I–VIII riippuen alkuperästä.

Katso myös