Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

purppurapihta

Abies amabilis
Purppurapihta.jpgPurppurapihdan tieteellisen nimen amabilis tarkoittaa miellyttävää tai rakastettavaa, yksittäispuuna se onkin komea.  Purppurapihdalla on leveä, kartiomainen latvus ja oksat kasvavat sulkamaisina toistensa lomaan muodostaen sopusuhtaisen ja rauhallisen kokonaisuuden. Neulaset ovat tiheästi sivuille, ylös ja haaranmyötäisesti siirottavia väriltään päältä kirkkaanvihreitä ja alta vaaleampia.  Purppurapihta on taimena hidaskasvuinen ja vaatelias, mutta aikuisena se kasvaa komeaksi, tuuheaksi puuksi. Puun isot kävyt kasvavat ylöspäin ja ovat perättömiä ja tylppäkärkisiä, loppukesällä sinisenmustia.

Purppurapihta on kotoisin Pohjois-Amerikan luoteisosista. Se kasvaa luontaisesti kosteissa metsiköissä Tyynenmeren rannikkovyöhykkeen laaksoissa ja vuorenrinteillä. Suomessa laji menestyy ainoastaan maan eteläisimmissä osissa. Ähtärissä Purppurapihta on ehdottomasti menestymisalueensa pohjoisrajoilla. Suomen vanhimmat purppurapihdat on kylvetty 1892 Mustilan arboretumin perustajan A. F. Tigerstedtin haudan viereen.
Suomenkielinen nimi:  Purppurapihta
Heimo:  Pinaceae
Suku:  Abies
Laji:  amabilis
Koko:  20–35 m puu (kotiseudullaan jopa 60 m).
Kotipaikka:  Pohjois-Amerikan luoteisosat Tyynenmeren rannikkovyöhykkeellä.
Kuvaus:  Tuuhea oksisto ja säännöllisen levollinen kasvutapa. Neulaset ovat päältä syvänvihreät ja alta hopeanhohtoiset, ja peittävät oksan sekä sivuilta että päältä. Tynnyrimäiset, purppuranväriset kävyt kehittyvät vain vanhoihin puihin.
Kasvupaikka:  Puolivarjo, keski- tai runsasravinteinen, tuore, läpäisevä ja hapahko humusmaa. Taimena kasvatettava suojassa suoralta kevätauringon paahteelta. Sietää hyvin varjoa.
Menestyminen:  Vyöhykkeet I–II (III).