Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Sahalininpihta

Abies sachalinensis
Sahalinpihta.jpgSahalininpihta kasvaa luontaisesti Sahalinin, Kuriilien ja Hokkaidon saarilla.  Sitä tavataan puistopuuna ja metsiin istutettuna monessa paikassa pohjoisella pallonpuoliskolla. Suomessa tätä pihtalajia kasvaa puulajipuistoissa ja myös viljeltynä maan eteläosissa. Se menestyy parhaiten tuoreilla kasvupaikoilla. Muiden pihtojen tavoin se on hallanarka ja herkkä juurikäävän aiheuttamalle tyvilaholle.

Sahalininpihta on ulkonäöltään lähisukulaisensa japaninpihdan (polun toisella puolella, laji numero 19) näköinen, ja eroaa siitä oikeastaan vain neulasista, jotka sahalininpihdalla ovat kapeampia sekä ilmarakojuovat väriltään harmaampia ja kapeampia. Sahalininpihta kasvaa Suomessa lähes 30-metriseksi tuuheaksi puuksi, jonka läpimitta voi olla yli 50 senttimetriä.
Suomenkielinen nimi:  Sahalininpihta
Heimo:  Pinaceae
Suku:  Abies
Laji:  sachalinensis
Koko:  20–30 m, luontaisilla kasvupaikoillaan jopa 40 m puu.
Kotipaikka:  Sahalinin ja Kuriilien saaret sekä Pohjois-Japani.
Kuvaus:  Suurikokoinen, nopeasti järeytyvä puu, jonka leveän, tuuhean latvan oksat kasvavat kauniisti yläviistoon. Nopeakasvuinen ja säännöllinen, soveltuu erinomaisesti viherrakennuskäyttöön. Risteytyy helposti muiden pihtalajien kanssa.
Kasvupaikka:  Puolivarjo, keski- tai runsasravinteinen, tuore tai kostea, humuspitoinen, hapahko maaperä. Nuorena hallalta suojaisa kasvupaikka.
Menestyminen:  Vyöhykkeet I–III (IV).