Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Vuoriruokobambu

Fargesia rufa (Dragon head bamboo)

Vuorirukobambu.jpgHeinäkasveihin (Poaceae) kuuluvia bambuja (Bambuseae) on yli tuhat lajia, hybridiä ja alalajia, joiden taksonomia on epäselvä. Bambuja kasvaa luonnossa laajimmin Aasian vuoristoisilla alueilla jopa yli 4 kilometrin korkeudessa. Viljeltynä Bambua kasvatetaan laajasti eri maanosissa.
Bambu versoo suoraan maasta useita versoja. Bambu siis kasvaa heinäkasvien tavoin maan rajasta eikä kärjestään. Yksi kasviyksilö voi tuottaa jopa 15 kilometriä bambukeppiä. Juurakko leviää verkkomaisesti. Bambun varsi on erittäin kuitupitoinen ja sitä käytetään rakennusmateriaalina, polttopuuna, työkalujen ja tarveastioiden valmistukseen sekä tekstiilien raaka-aineena. Nuoria versoja myös syödään keitettyinä. Iso- ja kultapandat käyttävät bambuja pääravintonaan.
Ähtärin pandoille bambu tuodaan pääasiassa Hollannista. ProAgria Etelä-Pohjanmaan hallinnoimassa Bambua pandalle -hankkeessa selvitetään, olisiko bambunviljely Suomessa mahdollista.  Koekasvatuksessa ollut yli 20 lajia, joista ensimmäisten talvien jälkeen kasvatukseen on valikoitunut kymmenkunta pakkasenkestävintä lajia. Hankkeessa on mukana kaksikymmentä bambun koekasvattajaa Ähtäristä ja lähialueelta. Fargesia rufa on ensimmäisten kokemusten mukaan ollut yksi lupaavimmista kokeilluista lajikkeista. Nämä yksilöt istutettiin kesällä 2018 Dujiangyan jalkapallojuniorien Tuomarniemen vierailun yhteydessä.

Suomenkielinen nimi: Vuoriruokobambu (vahvistamaton)
Englanninkielinen nimi:
Dragon Head Bamboo
Heimo:
Poaceae
Suku:
Fargesia
Lajike:
rufa
Koko:
2–2,5 m.
Kotipaikka:  Aasian vuoristot.
Kuvaus:
  Heinäkasvien tapaan maanrajasta bambukeppiä kasvava ikivihreä verkkomaisesti leviävä pensas.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen tai keskivarjoisa kasvupaikka.
Menestyminen:
Bambua pandoille -hankkeen kokemusten mukaan on menestynyt lupaavasti Ähtärissä.


Katso myös

Name in English: Dragon Head Bamboo.
Family: Poaceae
Genus: Fargesia
Species: rufa
Height: 2–2.5 m.
Centre of Origin: mountains in Asia.
Description: an evergreen clump-forming shrub which grows canes from the ground like grasses.
Habitat: sun–part shade.
Hardiness: cultivated successfully in Ähtäri in the project Bamboo for the Giant Pandas.