Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Harmaapihta

Abies concolor
Harmaapihta.jpgHarmaapihta kasvaa sekapuuna Kalifornian vuoristoilla ja Kalliovuoriston eteläosissa. Levinneisyysalue on pirstoutunut erillisiksi esiintymiksi, joiden välillä on rodullisia eroja. Sitä pidetään USA:ssa metsätalou-dellisesti merkityksettömänä. Se on lyhytikäinen ja helposti lahovian saava puu. Puulaji kasvaa USA:ssa 25-40 metrin mittaiseksi. Neulaset ovat pihdoista pisimmät, kaarevat ja molemmin puolin harmaanvihreät.

Kauneutensa vuoksi lajista on tullut suosittu koristepuu Euroopassa. Hidaskasvuisena se soveltuu pihapuuksi. Harmaapihta tulee toimeen kuivilla kasvupaikoilla paremmin kuin muut pihdat ja se sietää myös alhaista pH:ta. Laji ei ole myöskään arka keväthalloille. Suomessa latvan kuivuminen on yleistä.
Suomenkielinen nimi:  Harmaapihta
Heimo:  Pinaceae
Suku:  Abies
Laji:  concolor
Koko:  10–20 m puu.
Kotipaikka:  Pohjois-Amerikan länsiosien vuoristoalueet.
Kuvaus:  Kasvutavaltaan säännöllinen, leveähkö havupuu. Neulaset molemmin puolin harmaanvihreät tai siniharmaat. Runko nuorena sileä, myöhemmin uurteinen.
Kasvupaikka:  Aurinko–puolivarjo, keski–runsasravinteinen, tuore. Harmaapihta on valopuu, mutta lievä varjostus taimivaiheessa ei ole pahasta.
Menestyminen:  Vyöhykkeet I–III(–V). Riippuu alkuperästä.

Katso myös