Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Kanadantuija

Thuja occidcntalis
Kanadantuija.jpgKanadantuija kasvaa Pohjois-Amerikan koillisosissa ja Appalakkien vuoristossa. Se esiintyy varsinkin pohjoisessa usein puhtaita metsiä muodostaen, etelässä etupäässä sekapuuna. Kanadantuija on kalkinsuosija, joka kasvaa luontaisella levinneisyysalueellaan runsasravinteisissa korvissa ja rannoilla.

Kanadantuija on pienikokoinen havupuu tai pensas, joka kasvaa 12-15 m:n (Suomessa alle 12 metrin) pituiseksi. Kasvutapa on leveän pyramidimainen. Runko on punaruskea ja ohut kuori on pituussuunnassa hilseilevä. Neulaset ovat suomumaiset, vastakkaiset ja peittävät koko kasvaimen. Neulaset ovat päältä himmeitä, hierottaessa pahanhajuiset, myrkylliset ja niissä on näkyvissä pihkarakkuloita. Hedekukat sijaitsevat versojen tyvessä, emikukat latvassa. Kävyt ovat hyvin pieniä (10-12 mm) ja niissä on vain 8-12 käpysuomua.

Laji menestyy parhaiten ravinteikkaassa, kosteahkossa, savipitoisessa hiekkamaassa. Se sietää runsasta varjoa ja kestää leikkausta. Versoja käytetään sidontaan. Kanadantuija ruskettuu kevättalvella aurinkoisilla paikoilla, mutta vihreä väri palautuu kesällä. Se on kestävä ilmansaasteita vastaan.
Suomenkielinen nimi:  Kanadantuija
Heimo:  Cupressaceae
Suku:  Thuja
Laji:  occidentalis
Koko:  10–20 m.
Kotipaikka:  Pohjois-Amerikan itäosat.
Kuvaus:  Ainavihanta havupuu, jonka suomumaiset versot asetttuvat viuhkamaisesti. Rungon punaruskea uurteinen kaarna kuoriutuu pitkittäisinä suikaleina.
Kasvupaikka:  Aurinko–varjo, keski–runsasravinteinen, tuore–hapan.
Menestyminen:  Vyöhykkeet I–IV (V).

Katso myös