Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Kanadantuija

Thuja occidentalis
Kanadantuija.jpgKanadantuija kasvaa Pohjois-Amerikan koillisosissa ja Appalakkien vuoristossa. Se esiintyy varsinkin pohjoisessa usein puhtaita metsiä muodostaen, etelässä etupäässä sekapuuna. Kanadantuija on kalkinsuosija, joka kasvaa luontaisella levinneisyysalueellaan runsasravinteisissa korvissa ja rannoilla.

Kanadantuija on pienikokoinen havupuu tai pensas, joka kasvaa 12–15 m:n (Suomessa alle 12 metrin) pituiseksi. Kasvutapa on leveän pyramidimainen. Runko on punaruskea ja ohut kuori on pituussuunnassa hilseilevä. Neulaset ovat suomumaiset, vastakkaiset ja peittävät koko kasvaimen. Neulaset ovat päältä himmeitä, hierottaessa pahanhajuiset, myrkylliset ja niissä on näkyvissä pihkarakkuloita. Hedekukat sijaitsevat versojen tyvessä, emikukat latvassa. Kävyt ovat hyvin pieniä (10–12 mm) ja niissä on vain 8–12 käpysuomua.

Laji menestyy parhaiten ravinteikkaassa, kosteahkossa, savipitoisessa hiekkamaassa. Se sietää runsasta varjoa ja kestää leikkausta. Versoja käytetään sidontaan. Kanadantuija ruskettuu kevättalvella aurinkoisilla paikoilla, mutta vihreä väri palautuu kesällä. Se on kestävä ilmansaasteita vastaan.
Suomenkielinen nimi:  Kanadantuija
Heimo:  Cupressaceae
Suku:  Thuja
Laji:  occidentalis
Koko:  10–20 m.
Kotipaikka:  Pohjois-Amerikan itäosat.
Kuvaus:  Ainavihanta havupuu, jonka suomumaiset versot asetttuvat viuhkamaisesti. Rungon punaruskea uurteinen kaarna kuoriutuu pitkittäisinä suikaleina.
Kasvupaikka:  Aurinko–varjo, keski–runsasravinteinen, tuore–hapan.
Menestyminen:  Vyöhykkeet I–IV (V).

Katso myös

Name in English: northern white cedar, eastern white cedar or arborvitae.
Family: Cupressaceae
Genus: Thuja
Species: occidentalis
Height: 10–20 m.
Centre of Origin: eastern parts of North America.
Description: an evergreen conifer with scale-like needles which form a flat spray. Bark is red brown, furrowed and peels in narrow longitudinal strips.
Habitat: sun–shade, average–fertile soil, moist–acidic.
Hardiness: zones I–IV (V).