Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Jättipoppeli

Populus trichocarpa
Jättipoppeli.jpgJättipoppeli kasvaa Pohjois-Amerikan länsiosissa ravinteisilla jokirannoilla, lehtomaisissa ja lehtometsissä.
Jättipoppeli on nopeakasvuinen ja suurikokoinen puu, joka saavuttaa luontaisella kasvualueella jopa 60 metrin pituuden. Se on Brittiläisen Kolumbian suurin ja taloudellisesti tärkein lehtipuulaji. Sitä käytetään samoihin tarkoituksiin kuin muitakin poppeleita eli siitä tehdään paperia, vaneria, pakkauslaatikoita ja huonekaluja.

Jättipoppelin runko on karheakaarnainen, latvus leveä ja pystyhaarainen. Oksien kärkipuolisko on riippuva, mutta nuorin kasvain ylöspäin koukistunut, Silmu on kapea, pitkä ja hyvin tahmea. Lehti on kapean puikea, päältä vihreä ja alta valkea. Jättipoppelin huomaa keväällä voimakkaan, miellyttävän tuoksun perusteella.
Jättipoppeli on vanhana runsaasti tilaa vaativa puu ja vain isoihin puistoihin sopiva.

Poppelin suvun yleisiä ominaisuuksia ovat yleensä suuri koko, nopeakasvuisuus ja kaksikotisuus. Useat lajit vesovat runsaasti ja risteytyvät helposti. Parhaiten poppelit menestyvät tuoreilla ja runsasravinteisilla paikoilla. Nopeakasvuisina ne antavat nopeasti melun- ja näkösuojaa. Poppelit soveltuvat hyvin myös tulva-alueille. Koristepuuna käytetään usein hedepuita, koska emipuut ovat roskaavia. Poppelin suku on koristepuuna Suomessa suosittu. Nykyisten tietojen mukaan maassamme viljellään 41 poppelilajia, -risteytymää ja -lajiketta.

Suomenkielinen nimi:  Jättipoppeli
Heimo:  Salicaceae
Suku:  Populus
Laji:  trichocarpa
Koko:  10–25 m puu.
Alkuperä:  Pohjois-Amerikan länsiosat.
Kuvaus:  Jykevä ja nopeakasvuinen puu. Runko on karheakaarnainen, latvus leveä ja pystyhaarainen, lehti kapean puikea.
Kasvupaikka:  Aurinkoinen, runsasravinteinen, tuore kasvupaikka.
Menestyminen:  Vyöhykkeet I–IV.