Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Kontortamänty

Pinus contorta
Kontortamänty.jpgKontortamänty on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Sen alkuperäinen levinneisyysalue ulottuu Alaskasta Brittiläiseen Kolumbiaan ja sieltä Kaliforniaan asti. Se muodostaa yleensä laajoja puhtaita metsiköitä. Luontaisella esiintymisalueellaan Kontortamänty voi kasvaa jopa 50 metriseksi, mutta yleensä se jää paljon pienemmäksi.

Kontortamännyn hyvänä tuntomerkkinä ovat 3-7 cm pitkät, paksut ja kierteiset, väritykseltään kelmeänvihreät parilliset neulaset. Puun runko on ohutkuorinen ja tummanharmaa, kuusen runkoa muistuttava, vailla kotimaiselle männylle ominaista punerrusta tai iän myötä muodostuvaa kilpikaarnaa. Kontortamänty on kulojen jälkeen leviävä pioneeripuu, jonka kävyt ovat osittain serotiinisia eli ne avautuvat vasta metsäpalon jälkeen.

Erityisesti Ruotsissa Kontortamäntyä on viljelty paljon tavoitteena nopea selluloosan tuotanto.
Suomenkielinen nimi:  Kontortamänty
Heimo: 
Pinaceae
Suku: 
Pinus
Laji: 
contorta
Koko: 
15–25 m. Kotiseudullaan jopa yli 40 m.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikan länsiosat.
Kuvaus: 
Kapealatvuksinen, harmaarunkoinen kaksineulasmänty. Erittäin tummanvihreät, 3-7 cm pituiset, kierteiset neulaset. Kovat kävyt, joiden kilvissä on usein terävä ota, säilyvät puissa pitkään avautumattomina. Ei muodosta kilpikaarnaa.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen–puolivarjoisa, keskiravinteinen, kuiva kasvupaikka. Hiekka- tai soramaa soveltuu hyvin, pärjää turve- ja savimaillakin.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–VIII, alkuperästä riippuen.