Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Euroopanlehtikuusi

Larix dccidua
Euroopanlehtikuusi.jpgEuroopanlehtikuusi kasvaa tuoreissa keski- ja runsasravinteisissa metsissä ensisijaisesti Alpeilla. Hajaesiintymiä on lisäksi Sudeettien, Slovakian ja Karpaattien alueella. Se on vuoristopuu, joka muodostaa alpiinisen metsänrajan pensaslepän, sembra- ja vuorimännyn kera. Alpeilla ylimmät kasvupaikat ovat 2500 metrin korkeudella. Lehtikuusi on varsinkin ylempänä vuoristossa pääpuulaji, alempana metsät ovat sekametsiä.

Parhaimmillaan Euroopanlehtikuusi saavuttaa 35 metrin pituuden, Latvus on leveän kartiomainen ja harva. Emikukinto on tavallisesti purppuranpunainen. Käpy on 2-4 cm pitkä, munan muotoinen ja käpysuomut ovat uurteisia ja tylppiä. Kaikista käpysuomuista näkyy kärkipuoliskoa lähes yhtä pitkälti. Peitinsuomut ovat hieman näkyvissä kävyn tyviosassa. Kävyt kypsyvät kukkimiskesänä.

Laji on siperianlehtikuusen jälkeen eniten viljelty lehtikuusi Suomessa. Parhaimmillaan se on yhtä tuottoisa kuin siperianlehtikuusi, mutta sen laatu on paksumpien oksien ja rungon mutkaisuuden takia huonompi kuin siperianlehtikuusen. Euroopanlehtikuusi voi uudistua Suomessa luontaisestikin. Jos eri lehtikuusilajit kasvavat toistensa läheisyydessä, ne voivat risteytyä. Näiden hybridien kasvu voi olla parempi kuin molempien peruslajien kasvu. Puulajin ekologiset ominaisuudet, käyttömahdollisuudet ja puuaine ovat euroopanlehtikuusella samankaltaiset kuin siperianlehtikuusella. Eri lehtikuusilajit voi varmimmin erottaa toisistaan kävyn muodon perusteella.
Suomenkielinen nimi:  Euroopanlehtikuusi
Heimo: 
Pinaceae
Suku: 
Larix
Laji: 
decidua
Muunnos (var.): 
decidua
Koko:
  20–35 m.
Kotipaikka: 
Keski-Euroopan vuoristoalueet ja Karpaatit.
Kuvaus: 
Kesävihanta havupuu. Latvus leveän kartiomainen, harva, uloimmat haarat usein riippuvia. Emikukinto tavallisesti purppuranpunainen. Käpy munanmuotoinen, 40–50-suomuinen, käpysuomut vaaleanruskeita, uurteisia, pyöreäkärkisiä.
Kasvupaikka: 
Valiosa, keskiravinteinen, tuore. Vaatimaton kasvupaikan suhteen, kasvaa myös savimailla.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–VI.