Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Pylväshaapa

Populus tremula ´Erecta´
Pylväshaapa.jpgPylväshaapa on haavan pilarimainen muoto, joka on löydetty 1916 Ruotsista. Pylväshaapa pysyy leikkaamatta hyvin kapeana ja tuuheana. Se on vaatimaton puu, joka menestyy parhaiten kuivassa hiekkamultamaassa valoisalla paikalla. Laji muodostaa juurivesoja.

Pylväshaapa kasvaa 10–15 metrin korkuiseksi. Puulla on varsin monipuolinen käyttöalue pihojen yksittäispuusta puistoistutuksiin ja liikenteen viherkaistoihin. Pylväshaavat ovat melko lyhytikäisiä, sillä ne elävät vain noin 50-vuotiaiksi. Koristepuut ovat yleensä vartettuja tai mikrolisättyjä. Suomen tunnetuimmat pylväshaaparivistöt kasvavat Naantalin Kultarannassa.

Suomenkielinen nimi:  Pylväshaapa
Heimo: 
Salicaceae
Suku:
  Populus
Laji: 
tremula
Muoto:
´Erecta´
Koko: 
10–15 m.
Kuvaus: 
Haavan kapealatvuksinen muoto. Lehti kuten haavalla.  Metsähaavan syysväri on kloonikohtaisesti joko keltainen tai punavoittoinen, mutta pylväshaavan syysväri on yleensä keltainen. Lehtien kevätväri on hento kellanruskea.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen, keski–runsasravinteinen, kuiva–tuore kasvupaikka.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–V.
 
Name in English: Swedish columnar aspen.
Family: Salicaceae
Genus: Populus
Species: tremula
Cultivar: ´Erecta´
Height: 10–15 m.
Description: a form of aspen with a narrow crown. Leaves are the same as with the common aspen. Autumn colours of common aspen are either yellow or reddish depending on the clone group, but this form usually has yellow autumn colour. Leaves are pale yellow green in spring.
Habitat: sun, average–fertile soil, dry–moist habitat.
Hardiness: zones I–V.