Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Terva-aitta

Terva-aittaTuomarniemen koulutila on yksi Ähtärin vanhimmista kantatiloista. Tila tunnettiin 1790-luvulle asti nimellä Tiala. Se kuului 1600-luvulla Boijer-suvun läänityksiin.  Vuonna 1683 tila määrättiin kuninkaallisella julistus-kirjalla käytettäväksi Jyväskylän tuomiokunnan tuomarin virkatalona. Tuomarien käytössä tilan nimi muotoutui ruotsinkieliseksi ja siitä tuli Domarnäs. Kaikkiaan virkataloa isännöi yhdeksän tuomaria.

Terva-aitta on ainoa tuomarien hallinta-ajalta säilynyt tilan rakennus. Se arvellaan rakennetun 1700 – luvulla. Terva-aitta oli tervan säilyttämiseen tarkoitettu rakennus, jossa tervaa säilytettiin tynnyreissä. Rakennus sijaitsee rantaviivan tuntumassa, koska ennen rautatieyhteyttä vesitiet tarjosivat parhaan kuljetusväylästön. Paloherkkänä aineena terva oli parasta varastoida talousrakennuksesta erilleen.

Ennen sahateollisuuden syntymistä Suomen metsien tärkein kaupallinen tuote oli terva. Näilläkin seuduilla tervaa on poltettu omaan tarpeeseen ja myyntiin. Terva-aikakauden väistyttyä rakennuksessa varastoitiin uittokalusteita.