Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Peruskoulusta suoraan oppisopimuksella maarakennuskoneen-
kuljettajaksi 

Mulliturve Oy mahdollistaa nuorten opiskelijoiden työelämässä oppimisen

Karvian Alkkian kylässä Pohjois-Satakunnassa sijaitsevan Mulliturve Oy:n omistaja Esko Hautakorpi on toiminut yrittäjänä 22 vuotta. Hän työllistää oppisopimuksella kaksi peruskoulusta suoraan tullutta nuorta miestä, mikä on maarakennusalalla koko Suomessa harvinaista.

-Ihan nuoresta asti tähän työhön on kasvettu kiinni, tuumaa Hautakorpi. Kasvatan mulleja ja emolehmiä sekä lisäksi työtä riittää turve- ja energiatuotannossa eli tuotamme kuivike- ja polttoturvetta sekä haketta.

Karvialaiset Oskari ja Leevi saapuvat ruokatunnille Mulliturpeen toimistoon. Eväät haetaan jääkaapista ja Leevi laittaa tippumaan tottuneesti kahvit. –Halusin suorittaa maarakennuskoneenkuljettajan opinnot työtä tehden ja oppisopimus tuntui hyvältä vaihtoehdolta, kertoo 17-vuotias Oskari Halmela. Sedun oppisopimustoimiston ja Mulliturpeen kanssa lähdettiin yhdessä viemään asioita eteenpäin. Opiskelut aloitin 2018 kesällä ja valmistun 2021 maarakennuskoneenkuljettajaksi, rakennusalan perustutkinnosta.

-Käyn suorittamassa kerran viikossa Sedussa YTO-aineita ja kuljettajan perustason ammattipätevyyttä, jossa käydään läpi tällä hetkellä ajoaikoja, massoja ja konetekniikoita, kertoo Osakari. Ja kyllä ne aina YTO-aineet voittaa. Ajotunnit alkavat maaliskuussa ja suoritan C-ajokortin. Minulla on ikäpoikkeusluvalla ajokortti, joten kulkeminen Karviasta Rengonharjulle onnistuu ja samalla kyydillä pääsee Leevikin.

17-vuotias Leevi Syrjäläinen valmistuu maarakennuskoneenkuljettajaksi 2022. –Opiskelin kaksi kuukautta päätoimisesti Sedussa, kertoo Leevi. Sitten aloin etsiä oppisopimustyöpaikkaa. Halusin tehdä oikeita töitä suurimman osan opiskeluajasta. Saan myös pian ajokortin ikäpoikkeusluvalla.

-Teemme täällä töitä kaivurilla, traktorilla, kurottajalla, maarakennuskoneilla ja pyöräkuormaajalla. Nämä ovat ihan mukavia hommia, sanoo Oskari. -Lisäksi meille kuuluu koneiden huoltotöitä, jatkaa Leevi. Tämä on mukava tapa oppia. Koulussa istuminen ei tahdo kiinnostaa.

Oskarilla alkaa näytöt maaliskuussa. -Ekana on vuorossa maarakennuskoneen huolto- ja korjaustyöt. Sitten perustustyöt, jotka sisältävät muotti-, raudoitus-, betoni- ja muuraustöitä sekä lapiohommia. Sitten maarakennuskoneen käyttö ja maa-aineksen kuljetus. Näyttöjä ennen opiskellaan vielä teoriaa.

Mulliturve tukee nuoria ammattiopinnoissaan

Hautakorpi on niitä harvoja työnantajia, joka on sitoutunut pitempiaikaiseen kolmen vuoden oppisopimukseen suoraan peruskoulusta tulleiden nuorten kanssa. Samalla hän tukee opiskelijoiden ammattiopintoja ja nuoren kasvua työelämään. -Nuoren, joka on tottunut tekemään ja touhuamaan pienestä pitäen, on usein vaikea keskittyä kouluhommiin. Pulpetissa tulee helposti kaikki muut asiat mieleen kuin opiskelu, naurahtaa Hautakorpi.  Niinhän se oli aikanaan omallakin kohdalla. Nuorten kanssa on hauska keskustella ja touhuta. Meillä on kaiken ikäisiä työntekijöitä, poikien lisäksi karjaa on hoitamassa kolme muuta työntekijää.

Hautakorpi on tyytyväinen oppisopimuksen mahdollisuuksiin

-Kummatkin pojat olen tuntenut entuudestaan, kertoo Hautakorpi. Siksi en kauaa miettinyt, kun tähän työhön kykenevät pojat kysyivät mahdollisuutta tulla töihin oppisopimuksella. Työvoimaa aina tarvitaan. Oppisopimuksen paperityöt ovat olleet helppoja. Netin kautta täytetään säännöllisesti arviointeja. Yrittäjällä pitää olla myös tarjolla sellaisia töitä, että perustutkinnon tavoitteet täyttyvät. Kun etukäteen selvittelee opiskelijan taustaa, niin suosittelen oppisopimusta muillekin yrittäjille. Itse olen ollut kovasti tyytyväinen.

Kesällä työllistää turveala

Kesällä pojat työskentelevät turvetyömaalla. -Nevatyöt ovat ihan kivaa hommaa, kun se on kausiluonteista, miettivät pojat. Kesällä tehdään myös rehua eläimille ja usein myös salaojia. Työmme sivuavat myös eläintenhoitoa ja samalla tulee seurattua, miten karjatalous käytännössä toimii.

-Maansiirtofirmoissa on usein hankalampi ottaa nuoria töihin, miettii Hautakorpi. Pitää kulkea eri työmailla ja nuori opiskelija hidastaa yrittäjän päivittäistä rytmiä. Työt ovat usein hyvin tarkkuuta vaativia ja aikaa vieviä. Kuitenkin olisi tärkeää saada nuoret mahdollisimman varhain työelämään.

-Konekuskille on usein tarjolla töitä vaatimuksella, että kokemusta pitää olla 20 vuotta, ihmettelee Oskari, joka seuraa facebookista sivua ”konekuskeille töitä”.

Ruokaa ja lämpöä tarvitaan aina

-Vielä tässä yrittäjän sarkaa on jäljellä, pohtii Hautakorpi tulevaisuutta. - Asiat eivät muutu yhteiskunnassa äkkiä suuntaan tai toiseen ja ruokaa tarvitaan aina. Lihantuotantoa ei voida niin vain lopettaa, vaikka asian tiimoilta käydäänkin vilkasta keskustelua tällä hetkellä.

-Lihakarjatalouden lisäksi keskusteluja käydään turpeen tuotannon lopettamiseksi. Kuitenkin useat voimalaitokset joutuivat lisäämään turpeen käyttöä polttoaineena metsäteollisuuden lakkojen vuoksi. Lakon aikana sahoilla ei muodostunut haketta ja puruja, mutta kaupungit ja ihmisten kodit oli pidettävä lämpiminä lakonkin aikana. Suomalainen puu ei myöskään riitä turpeen korvaamiseen lämmityksessä.

Kiinnostaako oppisopimus

Opiskele maarakennuskoneenkuljettajaksi

Haastattelu tehty 17.2.20

Oskari ajaa traktoria.jpgOskari Halmela
Leevi kurottajassa.jpgLeevi Syrjäläinen