Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Yrittäjät rekrytoivat asennetta

Sedun kehittämispäivillä oli vierailevana puhujana ravintolakokista peltialan yrittäjäksi ryhtynyt Pohjanmaan Rakennuspelti Oy:n toimitusjohtaja Ossi Viljanen. Hän kertoi Sedun henkilöstölle omaperäisellä ja vakuuttavalla tavalla rekrytoinnin kiemuroista. - Yrittäjät palkkaavat tällä hetkellä asennetta ja syynä on se, että osaajia ei yksinkertaisesti vain ole, sanoo Viljanen. Olen ottanut yrittäjäurallani töihin noin 200 ihmistä ja yhtäkään en ole palkannut papereiden perusteella. Hyvällä taidollakaan ei tee mitään, jos asenne ei ole kohdallaan. Johtajan tehtävä on valita joukkueeseen pelaajat ja rakentaa vahva ja voittava joukkue. Meillä on huipputiimi, vaihtuvuus on vain yksi henkilö per vuosi, keski-ikä on noin 32 vuotta, sanoo Viljanen.

-Uuden työntekijän tullessa taloon kiellämme häntä olemasta hiljaa ja kehotamme kyseenalaistamaan asioita. Mikään muu ei ole pysyvää kuin muutos. Jos me vastustamme muutosta, niin olemme väärässä paikassa ja asiakas on menetetty. Sukupolvet muuttuvat ja hyvää työilmapiiriä arvostetaan myös entistä enemmän.

-Kaikkien tehtävä yrityksessä on tehdä myyntiä. Myyntiä on tilauksen vastaanottaminenkin. Kun työporukka saa ”lennon päälle”, niin alkaa tapahtumaan. Jokainen yritys on asiakaspalvelualalla ja yritysten pitää sisäistää tämän, miettii Viljanen. Asiakas maksaa meidän palkan. Mielestäni oppilaitoksen ja opettajan tehtävänä on antaa asenne-  ja asiakaspalvelukoulutusta sekä luoda perusedellytykset opiskelijalle siihen ammattiin mihin häntä koulutetaan. Tosi asia on, että oppilaitoksesta ei voi tulla suoraan valmista alan ammattilaista. Koulunpenkiltä saa perusopin ja siitä koulutusta jatkaa yrittäjä.

-Suomalaisten kilpailukyky on siinä, kuinka sitä pystytään hyödyntämään. Usein ajatellaan, että robotit vievät suomalaisilta työpaikat. Näin ei kuitenkaan ole, vaan robotit nimenomaan turvaavat työpaikat. Kehitys olisi pysähtynyt jo aikoja sitten, jos robotteja ei olisi tullut. Nyt olemme jopa kolme vuotta kehityksestä edellä ja tämä perustuu asenteeseen ja tahtoon, sanoo Viljanen.