Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Sedun sähkö- ja automaatioalan lehtori Jani Saarimaa on juuri palannut Chigagosta. Hän koulutti Prima Powerin yhdysvaltalaista kunnossapitohenkilöstöä.

 

-          Olen vetänyt Prima Powerilla vastaavaa koulutusta muutamaan otteeseen parin vuoden aikana. Perehdytän kunnossapitohenkilöstöä PLC-ohjelmointiin, jolla he pystyvät hallitsemaan levyntyöstökoneiden ongelmatilanteita, Jani Saarimaa kertoo.


HUOLTOHENKILÖSTÖ SUPERMIEHINÄ


Ohjelmoitava logiikka (Programmable Logic Controller) eli PLC on pieni tietokone, jota käytetään levyntyöstökoneen automaatioprosessien ohjauksessa. Prima Powerin levyntyöstökoneissa ohjausjärjestelmänä on Beckhoff.

-          Koulutuksessa saamme harjoitella sillä ohjelmalla, joka Prima Powerin koneessa on. Etsimme todentuntuisia vikoja ja hyödynnämme PLC:tä, Saarimaa selvittää.
-          Huoltohenkilöstölle tekee hyvää perehtyä ohjelmoitaviin logiikoihin. Kun työvuosia on muutama vuosikymmen, huoltomies tuntee koneet ja mekaniikan. Mutta nyt kunnossapidossa pitää tietää myös, miten koneen järki toimii,  Jussi Koivula, Manager, On-Site Operations, Prima Powerilta painottaa.

Jussi Koivula Prima Power.

Jussi Koivula, Manager, On-Site Operations

 

Ohjelmoitavan logiikan toiminnallisuus on vähitellen kasvanut perinteisestä releitten korvaajasta ohjauskeskukseksi. Se hallitsee kehittyneen liikkeen ohjauksen, prosessin säädön, hajautetut hallintajärjestelmät ja tietokoneverkot.


 

KUSTANNUSTEHOKKUUTTA


Jussi Koivula Prima Powerilta puhuu kustannustehokkuudesta asiakkaan ongelmien ratkaisussa.
-          Hieno kone vaatii hyvää huoltoa ja kunnossapitoa, jotta asiakkaiden kilpailukyky säilyy, Koivula kiteyttää.
-          Meilläkin kunnossapidossa on hurjasti osaamista, mutta kun ulkopuolelta tulee Janin kaltainen opettaja, hän saa tekniikan huippuosaajat oivaltamaan. Ja kun he ymmärtävät ohjelmoinnin logiikkaa, he oppivat soveltamaan tietoaan, Koivula kiittelee Jani Saarimaan pedagogista osaamista.
 
Prima Powerilla tuotekehitys tekee logiikat, joihin Jani Saarimaa on perehtynyt. Huollon tai palveluliiketoiminnan osuus Prima Powerin liikevaihdosta on merkittävä; henkilöstöstä yli 30% on kunnossapitohenkilöstöä.

 
 

SEDUSSA OHJELMAT AJAN TASALLA


-          Beckhoffin järjestelmissä oli aluksi Twincat 2 mutta uusimmat ovat jo Twincat 3 -versioita. Meillä on Sedussa sähkö- ja automaatioalan käytössä Törnäväntiellä molemmat, Jani Saarimaa toteaa tyytyväisenä.
 
Prima Power on valmistusjärjestelmissä markkinajohtaja. Valmistusjärjestelmässä yhdistetään siis monta konetta ”linjastoksi”. Siihen voidaan kytkeä ihan hyvin eri-ikäisiä koneita. Vanhimmat edelleen toimivat levyntyöstökoneet ovat vuodelta 1983. Käytännössä koneen tehokas käyttöikä on noin kymmenen vuotta. Siinä ajassa nopeus ja automaatio kehittyvät niin paljon, että tehokkuudessa menetetään. Vanhoja koneita voidaan myös päivittää ajantasaisilla ohjelmistoilla ja automaatiolaitteilla.
 
-          PLC-valmistajat tekevät uusia versioita, konevalmistajat rakentavat nopeampia ja kilpailukykyisempiä koneita. Meilläkin 5% liikevaihdosta käytetään tuotekehitysprojekteihin. Jos aikoo pysyä teknologiassa edelläkävijänä, pitää olla modernit koneet ja softat, Jussi Koivula toteaa kilpajuoksusta.

 
 

SEDULLA ON OIKEA ASENNE


-          Sedulla on hieno asenne palvella asiakasta, Jussi Koivula painottaa.
 
Hän visioi, miten tieto Prima Powerin koneista ja niiden rakennus- ja asennusmenetelmistä leviää alan opiskelijoille, ja yritys saa kipeästi kaipaamiaan työntekijöitä.
 
-          Ammattikoulussa päästään kiinni rautaan, testataan ja opetellaan. Kun koulussa opetetaan käyttämään ohutlevykonetta, se palvelee alueen yrityksiä, kiittelee Koivula.

 
 

MIKSI WEBINAARI EI OLE AINA OIKEA TYÖKALU?


Kun Jani Saarimaa matkusti Chigagoon, edellä menivät konematkalaukut.
-          Alustat otettiin käyttöön, johdot ja syötöt kiinnitettiin, tehtiin kytkennät livenä eli rakennettiin oppimisympäristö paikan päällä. Kunnossapitohenkilöstö on normipäivänä asiakkaiden koneita huoltamassa. Nyt heidän piti olla koko ajan koneella. Mutta kasvokkaistilanteessa pärjäsimme hienosti, kommentoi Saarimaa.

Jani Saarimaa osaa syötöt ja kytkennät ja ymmärtää koneen älyä.
 
Sähkö- ja automaatioalan lehtori Jani Saarimaa pysyy softan kehityksessä mukana.

-          Jatkossa koulutusta tarjotaan webinaareina. Huolto-organisaation osaaminen kehittyy koko ajan; heillä on mekaniikka hallussa mutta PLC-osaaminen ei ole samalla tasolla, koska sitä ei opiskeltu koulussa. Kun väki nuorenee, tilanne saattaa kääntyä mutta ihminen on inhimillinen ja kollegoilta saattaa olla joskus vaikea kysyä, kuvaa Jussi Koivula.

Prima Power rakentaa koulutukset sisäiseen koulutus ympäristöön Prima Power Academy, jolloin jokainen voi opiskella omassa rauhassa omaan tahtiin.

 

PRIMA POWER


Prima Power on maailmanmarkkinoiden johtavia levytyökoneisiin ja -järjestelmiin erikoistuneita yrityksiä.
Tuotantoyksiköt sijaitsevat Suomessa Seinäjoella, Italiassa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Yritys on toimittanut yli 10 000 konetta ja järjestelmää teollisuuden käyttöön ympäri maailmaa. Prima Power -tuotevalikoima kattaa laserleikkauksen, lävistyksen, kulmaleikkuun ja taivutuksen kaikilla automaatiotasoilla työstökoneista joustaviin valmistusjärjestelmiin.

 

Katso Sedun sähkö- ja automaatioalan alkavat koulutukset tästä!