Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Puuala on tulevaisuuden työllistäjä - airueinaan ekologisuus ja kestävä kehitys

-Meillä ei ole suoraa vientiä, mutta tuotteistamme 60 % päätyy vientiin, kertoo jurvalaisen Senkki Oy:n toimitusjohtaja Pasi Mäenpää. -Asiakkaitamme ovat kotimaiset suurimmat huonekalualan toimijat kuten Isku Interior, Martela, Artek ja Nikari. Kun Vitra AG, iso sveitsiläinen yritys, jolla on 2000 jälleenmyyjää ympäri maailmaa, osti Artekin, myyntimme lähti nousemaan. Oppisopimus antaa mahdollisuuden löytää työntekijöitä huonekalualalle

Huippu design-huonekaluja valmistava Senkki Oy on monelle pohjanmaalaisellekin vieras nimi. Toimiessaan sopimusvalmistajana Senkin nimeä ei näy esim. Alvar Aallon huonekaluissa eikä myöskään viimeisen päälle muotoilluissa ja tietysti puusta valmistetuista Nikarin Perch- ja July-jakkaroissa. Puusta valmistetuille huonekaluille on kysyntää ja nyt tarvitaan lisää työntekijöitä. Siksi Senkki lähti kokeilemaan oppisopimusta.

Oppissopimus on kevyt tapa ajaa sisään uusi työntekijä

-Eläköityminen on yksi tulevaisuuden haasteistamme, kertoo Mäenpää. Kokemusta ja taitoa lähtee talosta ja näiden työntekijöiden korvaaminen on vaikeaa. Suunnitelmissa on hankkia osaajia oppisopimuksen avulla.

-Oppisopimusopiskelijoita meillä on ollut joskus aikaisemminkin ja virittelemme nyt asiaa uudelleen Sedun kanssa. Sedusta työssäoppimaan tullut Roope Katajisto jatkaa nyt töitä oppisopimuksella.

-Yrittäjälle oppisopimus on kevyt tapa sisäänajaa uusi työntekijä. Samalla näkyy, löytyykö synergiaa ja   soveltuuko alalle. Opiskelija pääsee oppipojaksi tai -naiseksi näille tosi kokeneille työntekijöillemme.

-Oppisopimusasoissa byrokratia on pientä, verrattuna entiseen ja kaikki on toiminut Sedun kanssa joustavasti ja nopeasti. Palkkaamme mielellämme uusia tekijöitä, joilla asenne on oikea sekä halu kehittyä.

-Osalla ihmisistä on palava halu puusepän työhön. Vapaana taiteilijana pystyy tekemään yksittäisiä tuotteita. Täällä puhumme kuitenkin sarjatyöstä. Palkkataso on noussut ja palkkaero verrattuna metalliin on lähes olematon.

Puuseppää aina tarvitaan

-Puusepän ammatissa pitää olla halua kehittyä päivittäin, aina vähän paremmaksi kädentaitajaksi. Puu on materiaali, joka vaatii nöyrän asennoitumisen työhön. Pitää pystyä omaksumaan uutta. Ammattitaitoinen puuseppä tarvitsee tietyllä tavalla itsekritiikkiä valmistaessaan huippudesign-tuotteita. Vaatimustaso on sen mukainen.

Kurikan Sedussa koulutetaan puuteollisuuden perustutkinnossa puuseppiä. -Puusepän koulutuksessa ei kaikkia juttuja pystytä opettamaan, mutta perustaidot kylläkin, miettii Mäenpää. Loppu opiskellaan työn kautta.

-Meillä työsuhteet ovat olleet todella pitkiä. Monelle tämä on ensimmäinen ja viimeinen työpaikka. Etelä-Pohjanmaalla onkin työsuhteet usein kestävämpiä kuin aviosuhteet, naurahtaa Mäenpää. Ainakin Jurvassa.

Ekologisuus on valttia tehtäessä maailman huippudesignia

-Puun ja kestävän kehityksen arvostus nousee koko ajan. Puu on raaka-aineena 100 % uusiutuvaa. Olemme ottaneet isoja harppauksia ja kehittäneet alaa oikean suuntaan. Koskaan aikaisemmin ei Alvar Aallon tuotteet ole olleet näin laadukkaita kuin ne nyt ovat. Kova laatuvaatimus pakottaa alan kehittymään.

-Aloitimme v. 1977 mäntytuolia tekevänä tuolitehtaana. Maailma muuttui ja me sen mukana. 2000-luvun puolivälin jälkeen aloitettiin Alvar Aallon huonekalujen valmistus Artekille. Valmistuksessa on niin valmiita tuotteita kuin puukomponentteja kuten esimerkiksi Aalto-jakkaran massiivipuinen kansi.

-Isku Interiorin kumppanina valmistamme heidän tuotannossa käyttämiään massiivipuun osia esim. laatikkopulpetin osat, joita on tänä vuonna tehty poikkeuksellisen paljon. Pulpeteista valta osa menee Baltiaan.

- Martelalle valmistamme myös massiivipuukomponentteja heidän omaan tuotantoonsa.

-Myös Nikari on työllistänyt paljon. Kari Virtanen, Pohjanmaalla varttunut ja opiskellut puuseppä on perustanut Fiskarsin Ruukissa toimivan Nikarin. Hän on yksi maamme merkittävistä huonekaluosaajista.

-Olen kasvanut yrittäjäksi, olen jo kolmannen polven yrittäjä, kertoo Mäenpää. Molemmilta puolin isovanhemmat olivat yrittäjiä. Omistan Senkki Oy:n kahden veljeni kanssa, joista toinen on mukana toiminnassa. Tietenkin toivon, että omat poikani jatkaisivat joskus toimintaa, mutta jatkaja voi yhtä hyvin tulla veljieni lapsista. Tällä hetkellä työllistämme 16 työntekijää.

-Haastavinta yrittäjyydessä on oman kipukynnyksen ylittäminen. On jaksettava silloinkin, kun moni muu jo antaisi periksi. Työhön pitää olla palo, muuten ei yritys menesty.

Puualan koulutuksia

Haastattelu tehty tammikuussa 2021

 

-Työ on mielenkiintoista ja siinä näkee käden jäljen, tuumaa Sedusta puusepäksi valmistunut Seinäjokinen Roope Katajisto. Työssäoppimisen hän suoritti Senkki Oy:llä ja jatkaa siellä nyt töitä oppisopimuksella. Roopen työhön kuuluu aihiointi, CNC-koneen käyttö ja kokoonpanotyöt.

pasi ja roope ovat puuseppiä 700x590px.jpg