Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Lakeuden kutsu koulutushanke on luotu yhteistyössä Baronan, Sedun, TE-palveluiden sekä ELY-keskuksen kanssa. Rastaantaipaleella kuusi kone- ja tuotantotekniikan osaajaa saa todistuksen koulutuksestaan. Työsopimukset Baronan kanssa on allekirjoitettu jo aikaisemmin. Lakeuden Kutsu rekrykoulutuksessa Fortaco Ostrobothnia Oy Kurikassa ja KJH-Comp Oy Alahärmässä saivat kaipaamaansa lisätyövoimaa. Barona siivittää yritysten ja Sedun yhteistyötä.

Rekrykoulutus päätöksessä: kuvassa yrityksen edustajat, tuoreet hitsaajat ja opettaja Janne Kivelä (oik.).

-    Olemme yritysten kanssa hioneet hyvän koulutusrungon. Suunnitteluun osallistuivat yritysten johtajat tai työnjohtajat sekä Baronan ja Sedun edustajat, kertoo Sedun kone- ja tuotantotekniikan opettaja Janne Kivelä.

Lakeuden Kutsu on koulutushanke, jolla koulutetaan tulevia työntekijöitä yritysten yksilöllisiin tarpeisiin.

-    Tämä oli meillä jo toinen rekrykoulutus, joka onnistui vielä paremmin kuin se ensimmäinen, kertoo hitsaamotyönjohtaja Veli-Pekka Luoma Fortacolta.

Samalla hän toteaa, miten hitsareista on pulaa; kun paikkoja on auki, hakijoita ei yksinkertaisesti ole.


MITEN MUUTAMASSA KUUKAUDESSA OPPII HITSAAMAAN?


-    Koulutus oli suunniteltu 80 päivän mittaiseksi. Syyskuussa aloitettiin, ja kaikki aloittivat työt jo joulukuussa. Hitsaajia koulutettiin mutta todellisuudessa he tekevät kummassakin yrityksessä jatkossa paljon muutakin, kunhan kokemusta kertyy.

Rekrykoulutuksella koulussa opetetaan välttämättömät perusteet ja yrityksessä perehdytetään ja koulutetaan siitä eteenpäin. Yritys saa hyviä työntekijöitä, joiden osaamista se kasvattaa tarvitsemiinsa tehtäviin. Alusta asti yrityksessä tehdään oikeita tuotannon tehtäviä.

-    Fortacolla on nimettynä kaksi työntekijää ohjaamaan tulokkaita. Tiimissäni on neljä rekrykoulutuksen käynyttä, ja ohjaajalta on mennyt pari ensimmäistä kuukautta perehdyttämiseen ja opastamiseen. Nyt rekrykoulutetut on ripoteltu eri työsoluihin, ja työkaveri opastaa eteenpäin, kuvaa hitsaamotyönjohtaja Matti Kärkölä.


ALANVAIHTAJA OPPII NOPEASTI


Janne Kivelä puhuu kokemuksesta; helpoiten uudet asiat sisäistää työuraa ihan toisella alalla tehnyt.
-    Kun työkokemusta on 33 vuotta ihan eri alalta, hitsaamisen niksit solahtavat kohdalleen nopeasti, Janne Kivelä kannustaa.

Rekry-koulutus päätöksessä. Kaikilla työsopimus taskussa, ja oppiminen jatkuu työpaikoilla.
Rekry-koulutus päätöksessä. Kaikilla työsopimus taskussa, mutta oppiminen jatkuu työpaikoilla.

Rekrykoulutukseen voi hakea työtön, työttömyysuhan alainen, määräaikaisessa työsuhteessa oleva.
-    Kaikki hakijat Barona haastattelee ensin, sitten yritys. Taustalla ei ole merkitystä mutta asenteella ja oma-aloitteisuudella on, painottaa Baronan asiakkuuspäällikkö Joni Salmi.

Koulutus metalli- ja konepajateollisuuden tehtäviin sisältää työturvallisuutta, työturvakortti suoritetaan, opitaan lukemaan asiakkaiden omia piirustuksia. Rekrykoulutettava saa korotettua päivärahaa koulutusajalta ja työsopimuksen Baronan kanssa, kun taidot ovat riittävät.

-    Aikaisempaa osaamista ei rekrykoulutettavalta edellytetä, korostaa Baronan henkilöstökonsultti Niclas Pöytälaakso.


KAIKKI VOITTAVAT


Alueen metalli- ja konepajateollisuus tarvitsee koko ajan uusia työntekijöitä. Rekrykoulutus on nopeaa koulutusta, joka sopii kaikenikäisille.

-    Vanhin on syntynyt vuonna 1962 ja nuorin 1995 mutta jokaisesta tulee hyvä työntekijä. Naisia on koulutettavien joukossa koko ajan enemmän; he jaksavat keskittyä uusiin asioihin hyvin ja omaksuvat uutta nopeasti. Jatkuva apuvälineiden kehittely helpottaa fyysistä kuormitusta työtehtävissä, tiivistää Janne Kivelä.


PITÄÄ TARTTUA UUTEEN, KUN TYÖT LOPPUU


Kauhajokelainen Krista Hietikko on viimeiset neljä vuotta tehnyt puusepän töitä. Kun työt loppuivat, hän alkoi selata molin (TE-palvelujen) sivuja.

-    Tein hakemuksen ja sitten alkoi tapahtua. Barona kutsui haastatteluun ja hyvin pian sen jälkeen Fortaco. Koulutus alkoi syyskuussa mutta hyödyin paljon vanhasta levyseppä-hitsaajan koulutuksesta ja parin vuoden työkokemuksesta, Krista Hietikko kertoo.

Hietikko on esimerkki jatkuvasta oppimisesta: peruskoulun jälkeen graafisen alan perustutkinto, sitten levyseppä-hitsaajan koulutus aikuiskoulutuksena.

-    Kun lama iski eikä metalliteollisuudesta löytynyt enää töitä, menin patjatehtaalle töihin ja sitten puusepän koulutukseen ja sen alan töihin, Hietikko kertaa käänteitä.

-    Fortacolla perehdytys on toiminut hyvin. Sama henkilö on ohjannut koko ajan. Nyt teen töitä osahitsauksessa Kärkölän tiimissä, Krista Hietikko toteaa tyytyväisenä.
 

Fortaco Ostrobothnia Oy


Yhtiön toimialana on metalli- ja konepajateollisuuden, komponenttien, järjestelmien, kokonaistoimitusten, alihankintatuotteiden ja tuotteiden valmistaminen, myynti ja markkinointi sekä näihin liittyvä vienti ja tuonti sekä konepajaliiketoiminnan ja muun edellä mainittuihin toimintoihin liittyvän toiminnan harjoittaminen.
Fortaco Ostrobothnia

KJH-COMP OY


KJH-Comp Oy on ohutlevymekaniikan sopimusvalmistaja, joka valmistaa asiakkailleen sekä yksittäisiä levyosia että valmiita kokonaisuuksia. 50 rautaista ammattilaista takaa asiakkaille laadukkaat toimitukset. ”Pyrimme toiminnallamme parantamaan niin asiakkaidemme kuin yrityksemmekin kilpailukykyä.” Toimitilat sijaitsevat Alahärmässä hyvien logististen yhteyksien varrella.
KJH-Comp Oy

Krista Hietikko hitsaa jatkossa Fortacolla. Konepajateollisuudessa taito ratkaisee, ei voima.
Krista Hietikko hitsaa jatkossa Fortacolla. Konepajateollisuudessa taito ratkaisee, ei voima. Ala sopii naisille oikein hyvin!