Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Sedu ja Pohjanmaan hyötyjäte tekevät yhteistyötä

-Muovijäte on Hyötyjätteelle arvokas raaka-aine – don’t waste your waste


-Olemme erittäin tyytyväisiä, että saamme Sedusta työssäoppijoita kuorma- ja yhdistelmäajoneuvonkuljettajiksi, kertoo Tapio Lammi, joka on yksi Pohjanmaan Hyötyjätekuljetuksen omistajista. Me tarjoamme opiskelijoille maansiirtohommia, lajittelua ja dumpperilla ajoa.

-Meillä opiskelija oppii asioita konkreettisesti ja oppii alasta yleiset asiat, jatkaa toimitusjohtajan sijainen Susanna Lammi, joka itsekin on mukana päivittäisessä käytännön työssä.

-Pohjanmaan Hyötyjäte myös työllistää entisiä opiskelijoitamme, kertoo Sedun opettaja Kari Kauppi. Opiskelijamme suorittavat opiskeluun kuuluvia huoltokoulutuksia yrityksen tiloissa ja ovat huoltaneet siinä yhteydessä yrityksen kalustoa. Ammattipätevyysajona on suoritettu maa-aineksien siirtoa. Yhteistyömme on jatkunut jo vuosia ja hyödyttää molempia osapuolia.

Muovi ei ole ongelma

Pohjanmaan Hyötyjätekuljetus Oy on myös kiertotalouden edelläkävijä. –Muovi ei tässä maailmassa ole ongelma, vaan ihmiset, sanoo Tapio Lammi. Olemme 13 vuotta kehittäneet muovin jalostusta ja pystymme tekemään muovijätteestä uutta neitseellistä öljyä ja käyttämään sen 100 prosenttisesti uudelleen. Olemme siinä ainut maailmassa. Muutamme muovijätettä öljyksi ja takaisin teollisuuden raaka-aineeksi. Se on uusi tapa kierrättää. Perinteisen muovinkierrätyksen suurin ongelma on se, että se ei sovi mekaaniseen kierrätykseen. Tähän ratkaisuna on kemiallinen kierrättäminen eli muovin palauttaminen öljyksi. Muovin lujuus heikkenee, kun sitä uusiokäytetään jolloin se kannattaa nesteyttää takaisin ja sen jälkeen öljyä voi käyttää mihin vain.

-Suomalaista jätehuolto-osaamista pitäisi viedä myös kehitysmaihin, sanoo Susanna Lammi. Tärkeää olisi hillitä roskaamista ja estää roskien pääsy meriin ja aavikoille. Olisi hyvä olla myös joku panttisysteemi. Meiltä Hyötyjätteeltä ei viedä kaatopaikalle juuri mitään, vaan kaikki pyritään kierrättämään.

-Olemme hakeneet kehittämisprojektiimme myös avustusta, mutta emme ole sitä saaneet. Kaikki liiketoiminnastamme saatu voitto menee tähän kehitystyöhön, kertoo Tapio Lammi.