Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Koulutussopimus ja oppisopimus hyviä vaihtoehtoja

-Pyrimme saamaan osaavaa ja tarvittaessa vakituista työvoimaa sekä mahdollistamaan koulutussopimuspaikkoja osaaville tekijöille, kertoo verkkojohtaja Martti Ijäs, Seinäjoen Energialta. -Sedussa opiskelija opiskelee ammatilliset perusteet ja suorittaa tarvittavat kortit. Me jatkamme koulutusta siitä eteenpäin, koska tälle alalle ei ole valmista koulutuspohjaa. Opettajan tehdessä opiskelijavalintaa etukäteen, saamme töihin alalle haluavia nuoria, joilla on tietynlaista asennetta. Sähköverkkoasentajan vaativa työ voi olla haaste. Työskentelyä erilaisissa sääolosuhteissa, kuten myrkyssä ja tuulessa ja joskus kipuamista pylvääseen, vaikka suurin osa verkostosta onkin maan alla.

-Yhteistyöllä lisäämme myös tietoisuutta alasta. Ensimmäistä vuottaan opiskelevat voivat tulla tutustumaan, mitä meillä tehdään. Samalla se on hyvä vuorovaikutushetki opettajien kanssa. Heidän tietoisuutensa meidän vaatimuksistamme kasvaa ja me kuulemme mahdollisista uusista lainsäädännöistä ja opiskelijan muuttuvista tavoitteista. Yhteistyö Sedun opettajien kanssa on ollut tiivistä tähänkin asti ja nyt on tarkoitus ottaa uusia askeleita yhteistyön kehittämiseksi.

-Meillä on jatkuvasti yksi opiskelija koulutussopimuksella, sanoo Ijäs. Oppisopimusta pidän myös hyvänä vaihtoehtona ja siitä meillä on kokemusta useamman vuoden ajalta. Esimerkkinä työntekijä, joka oli metsuri ja luki oppisopimuksella työn ohessa sähköasentajaksi. Moni nykyisistä työntekijöistämme on tullut Sedun kautta ensin oppimaan ja sille tielle jäänyt. Sitoutuneisuus on ollut kova ja meillä on paljon pitkiä työsuhteita. Tulevaisuuden haasteena on suuri eläköityminen.

-Uuden työntekijän palkkaamisessa asenne on tärkeä. Sähköalasta puhuttaessa pitää huomioida, että asioita pitää tehdä turvallisesti. Sähkö on näkymätön, mutta hengenvaarallinen. Työtapoja pystymme opettamaan, muttemme oikeanlaista asennetta. Nykyajan nuoriso on fiksua. Toki kännykän käyttö työmailla voi aiheuttaa vaaratilanteita. Tätä asiaa voisi korostaa myös opetuksessa. Seinäjoella on saatavilla vahvaa koulutusta ja tänne on keskittynyt monen alan osaamista, mikä on hieno asia.

Sedu ja Seinäjoen Energia tiivistivät yhteistyötä allekirjoittamalla kumppanuusopimuksen.