Kaksoistutkinto mainettaan helpompi

Sisustusalan opiskelija Oona Rintatalo

”Kaksoistutkintolaisena opiskelua peloteltiin etukäteen tosi paljon, mutta ei ole todellakaan niin rankkaa mitä kuvittelin. Vai johtuuko se siitä, että tykkään tästä sisustusalasta niin paljon?” Näin kauhajokelainen Oona Rintatalo, joka opiskelee Sedu Kurikan kampuksella taideteollisuusalan perustutkinnon sisustusalan osaamisalaa sekä ylioppilastutkintoa, kuvailee menneen 1. vuoden opintojaan ja fiiliksiään.

Oona Rintatalo seisoo nojaten tapetoituun seinään ja katsoo kameraan, tapettirullia sylissään.

”Kaksoistutkintolaisena opiskelua peloteltiin etukäteen tosi paljon, mutta ei ole todellakaan niin rankkaa mitä kuvittelin. Vai johtuuko se siitä, että tykkään tästä sisustusalasta niin paljon?” Näin kauhajokelainen Oona Rintatalo, joka opiskelee Sedu Kurikan kampuksella taideteollisuusalan perustutkinnon sisustusalan osaamisalaa sekä ylioppilastutkintoa, kuvailee menneen 1. vuoden opintojaan ja fiiliksiään.

– Tottahan tässä on tekemistä, mutta mulla on kavereita, jotka ovat pelkästään lukiossa, ja heillä on paljon enemmän opintoja ja paljon rankempaa, Oona jatkaa ajatuksiaan kaksoistutkintolainen eli ”kaksarina” opiskelusta. – Itse opiskelen yhdessä jaksossa yhtä-kahta ainetta lukion puolella, ja koko lukioaikana vaan viittä ainetta. Luen siis vaan niitä aineita, jotka kirjoitan. Ei ole todellakaan niin paha, mitä etukäteen kuvittelin.

Oona on tyytyväinen, että Kurikan kampuksella lukio ja ammatilliset opinnot ovat saman katon alla. Omilleen Kauhajoen keskustaan muuttanut Oona kulkee Kurikan ja Kauhajoen väliä päivittäin, ja odottaa pian saavansa poikkeusluvan kautta ajokortin.

Kiinnostus heräsi kodin remontoinnin kautta

Yläkoulun lopussa, kun alettiin miettiä yhteishakuvalintoja, Oona ei heti tiennyt mitä tehdä. – Ajattelin, että lukio olisi hyvä, mutta se ei tuntunut ihan täysin omalta jutulta. Halusin ammatilliselle puolelle, mutta en kuitenkaan tiennyt mikä olisi se oma ala, kunnes äiti taisi puhua tästä alasta. Pääsimme 9. luokalla tutustumaan Kurikan kampukseen ja sitä kautta ajatukseni vahvistuivat: tiesin haluavani opiskelemaan sisustusalaa.

Alun perin Oonan kipinä sisustamiseen on lähtenyt kotoa. – Äitini on myös tosi innokas sisustamaan ja tekemään kaikkea sisustamiseen liittyvää. Muutama vuosi sitten koko kotimme remontoitiin lattiasta kattoon. Olin siinä paljon mukana, äiti kysyi multa mielipiteitä ja sain vähän kokemusta ja innostusta alalle myös sitä kautta.

Sisustusalan opintoja käytännön tekemisen kautta

Oonaa kiinnostaa sisustusalassa eniten suunnittelupuoli.

– Olemme opetelleet mm. suunnitteluohjelman käyttöä. Opiskelua toteutetaan meillä paljon niin, että tehdään suunnitelma sisustuksesta ja sitten toteutetaan se itse.

Ensimmäisenä vuonna taideteollisuusalan opintoihin on kuulunut paljon käytännön tekemistä. – Parhaillaan opiskelemme tapetointia. Se oli yllättävän helppoa – ajattelin, että se olisi ollut vaikeampaa, mutta se meneekin ihan hyvin, Oona kertoo.

Opiskelua toteutetaan meillä paljon niin, että tehdään suunnitelma sisustuksesta ja sitten toteutetaan se itse.

– Suurin osin olemme työsalissa tekemässä, teoriaa on ollut mm. maaleista ja maalaamisesta sekä tapetoinnin osalta esimerkiksi tapettilaaduista. Mutta teoriakin on yleensä käyty läpi työsalissa niin, että opettaja näyttää miten sitä tehdään ja selostaa samalla, ettei esitetä vaan dioja tietokoneelta, Oona kiittelee.

Oona on tykännyt opinnoissaan oikeastaan kaikesta, mutta haluaa nostaa esiin opettajien opetustyylin. – Olen tykännyt siitä, että meitä opettaa kaksi alan ammattilaista, Marika ja Jukka, jotka molemmat tekevät asioita eri tyyleillä. Sitä kautta opimme, miten tehdä asioita eri tavoilla – he molemmat opettavat omat tapansa, ja sä voit soveltaa ja käyttää sitä sulle sopivampaa tapaa. Esimerkiksi Marika tykkää tapetoida niin, että ei leikkaa tapettivuotia valmiiksi tapetoidessa kun Jukka taas leikkaa ne – molemmissa tavoissa on puolensa. Ja jollekin sopii toinen tapa ja toiselle taas toinen.

Ilmapiirin Oona kokee hyvänä. – Tuolla on tosi rento meininki!

Miksi juuri kaksoistutkinto? – Mulle se on sellainen varasuunnitelma. Opiskelen ammattiin, joka kiinnostaa, mutta tätä kautta saan myös ylioppilastutkinnon, se on siellä varalla, Oona kuvailee.

Sisustusalan yrittäjäksi – sosiaalinen media mukana

Miksi juuri kaksoistutkinto? – Mulle se on sellainen varasuunnitelma. Opiskelen ammattiin, joka kiinnostaa, mutta tätä kautta saan myös ylioppilastutkinnon, se on siellä varalla, Oona kuvailee. – Olen ollut myös suhteellisen hyvä koulussa peruskouluaikoina, ehkä sekin vaikutti.

Tulevaisuuden suhteen tavoitteet ovat melko selkeät. – Olen aika varma, että musta tulee yrittäjä – jotain tähän alaan liittyvää. Mulla on myös Instagram-tili, jonka toivoisin kasvavan, ja haluaisinkin tehdä myös jotain sosiaalisen median parissa. Se on oikeastaan nykypäivänä melko lailla pakollinen asia ja kiinnostaa mua muutenkin.

Jaa: