Autoalan perustutkinto Automaalari

Ammattinimike
Automaalari
Aloituspäivä
Joustava aloitus
Toimipiste
Seinäjoki
Koulutukseen voivat hakea kaikki alasta kiinnostuneet.
Koulutus on tarkoitettu myös sinulle, jolla on jo ammatillinen tutkinto ja kenties työkokemustakin ja haluat vaihtaa alaa, tai täydentää osaamistasi automaalauksen puolelle. Opiskelet päiväkoulutuksessa.
Automaalari käsittelee kolarikorjattuja tai muuten vahingoittuneiden autojen pintoja kuntoon tehden niihin korjaus- ja osamaalauksia. Automaalarin työssä yhdistyy ajoneuvotekninen ja mekaaninen osaaminen taiteelliseen luovuuteen.
Käytyäsi koulutuksen voit työskennellä eri kokoisilla korjaamoilla automaalarina. Opit tekemään auton maalauksia maalinvalmistajien ohjeiden mukaisesti auton eri osiin tai osakokonaisuuksiin.
Automaalarina työskentelet automaalaamossa, autoliikkeessä tai –fiksaamossa, autokorjaamossa tai yrittäjänä. Työpaikkanasi voi olla myös alan teollisuus. Tehtävät ja vastuualueet vaihtelevat työpaikan ja kokemuksen mukaan; voit vastata kaikista auton maalauksen työvaiheista tai olla erikoistunut joihinkin tiettyihin työtehtäviin.
Opinnot kestävät n. 1-3 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Opintoaikasi pituuteen vaikuttaa mahdolliset aiemmat opinnot tai hankkimasi työkokemus.
Opit automaalarin opinnoissa mm.:
• Automaalauksen esikäsittely- ja pohjatöitä
• Maalien ja työvälineiden valintaa
• Korinkorjauksen perusteita
• Värioppia ja maalien sävytystä
• Vaurioituneiden kohtien osamaalausta
• Auton suojaamisen ennen maalaustöitä
• Erilaisia maalaustöitä (teksti, kuvio, raidoitus)
• Ruiskutustekniikkaa
• Jälkikäsittelytapoja (kiillotus ja puhdistus)
• Sisäpesut ja muita sisätilojen puhdistukseen liittyviä asioita
Koulutukseen sisältyy autoalan SFS-6002 –sähkötyöturvallisuuskoulutus, joka antaa sinulle valmiudet toimia sähkö- ja hybridiautojen parissa.
Katso tutkinnon perusteet https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/3397336/reformi/tiedot
Sinulla on mahdollisuus tilanteestasi riippuen hakea opintoihisi Työllisyysrahastolta aikuiskoulutustukea (myös yrittäjälle) tai Kelan opintotukea. Katso tarkemmin www.tyollisyysrahasto.fi ja www.kela.fi .
Olet oikeutettu koulupäivinä maksuttomaan lounaaseen omassa toimipisteessäsi.
Jos suoritat tutkinnon ja olet ollut työssä yhteensä vähintään viisi vuotta tutkinnon suorittamispäivään mennessä, sinulla on mahdollisuus hakea valmistuttuasi Työllisyysrahastosta ammattitutkintostipendiä (n.400€). Lue lisää: www.tyollisyysrahasto.fi .
Voit myös suorittaa opintojesi aikana SILTA-opintoja eli ammattikorkeakoulun perusopintoja jo autoalan perustutkinto-opintojen yhteydessä.
Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Yleinen jatko-opintokelpoisuus tarkoittaa sitä, että voit hakeutua jatkamaan opintojasi korkeakouluihin ja yliopistoihin mille alalle tahansa.
Ammatillista osaamista voit syventää alan ammatti- ja erikoisammattitutkinnolla vaikkapa työn ohessa opiskellen.

Hakeutuminen ja opiskelijavalinta

Voit hakeutua koulutukseen joustavasti ympäri vuoden. Saatuamme hakemuksesi otamme sinuun henkilökohtaisesti yhteyttä (ensisijaisesti sähköpostilla, mikäli sellainen löytyy), ja kutsumme tarvittaessa haastatteluun.
Opiskelijan tulee kustantaa itse sähköisen oppikirjan vuosilisenssi (ProDiags) 45€/ vuosi.

Lisätietoja

Mika Pihlaja
p. 040 773 6852
mika.pihlaja(at)sedu.fi
Sedu Hakijapalvelut
p. 040 830 2275
hakijapalvelut(at)sedu.fi