Elintarvikealan perustutkinto leipuri-kondiittori, elintarvikkeiden tai lihatuotteiden valmistaja

Ammattiala
Ruoka ja matkailu
Koulutustyyppi
Perustutkinto
Opiskelutapa
Lähiopiskelu
Aloituspäivä
Joustava aloitus
Koulutuspaikka
Seinäjoki
Koulutuksen kesto
180 osp

Kenelle?

Haluatko vaihtaa alaa? Kiinnostaako sinua elintarvikeala? Elintarvikealan perustutkinto koulutukseen voivat hakea kaikki alasta kiinnostuneet. Alan työkokemus katsotaan eduksi.
Koulutus on tarkoitettu myös sinulle, jolla on jo ammatillinen tutkinto ja kenties työkokemustakin ja haluat vaihtaa alaa. Opiskelet päiväkoulutuksessa.

Mitä saat?

Perusopintojen jälkeen valitaan osaamisala. Voit valita seuraavista:
- elintarviketeknologian osaamisala, elintarvikkeiden valmistaja
- liha-alan osaamisala, lihatuotteiden valmistaja
- leipomoalan osaamisala, leipuri-kondiittori
Elintarviketeknologian osaamisalan opinnoissa opiskelija
-perehtyy elintarvikkeiden teollisiin valmistusmenetelmiin, erilaisiin prosesseihin ja niiden hallinnassa tarvittaviin perustietoihin mm. hygieniaan ja omavalvontaan
-saavuttaa monipuoliset valmiudet elintarviketeollisuuden ja elintarvikkeiden jalostuksen perustehtäviin
-oppii valmistamaan erilaisia tuotteita, kuten esim. laatikkoruokia, salaatteja, einesleivonnaisia, kastikkeita, säilykkeitä ja annosruokia
Liha-alan osaamisalan opinnoissa opiskelija syventyy
-lihan käsittelyyn ja lihatuotteiden valmistuksen tuotantomenetelmiin sekä perehtyy liha-alan vaatimiin perustietoihin mm. hygieniaan ja omavalvontaan
-lihan käsittelyyn ja leikkaukseen
-lihavalmisteiden, kuten erilaisien ruoka- ja leikkelemakkaroiden, lihasäilykkeiden, kuluttajapakattujen puolivalmisteiden sekä lihavalmisruokien valmistukseen oppilaitoksen omassa opetustehtaassa
Leipomoalan osaamisalan opinnoissa opiskelija syventyy
-ruoka- ja kahvileipien, leipomoeineksien ja konditoriatuotteiden valmistamiseen oppilaitoksen opetusleipomossa/konditoriossa
-raaka-aineisiin, työvälineisiin, työskentely- ja raaka-ainehygieniaan perehtymiseen käytännössä
-yrittäjyyden ja työtaitojen oppimiseen myös työpaikoilla oppien erilaisissa leipomoissa, kuten teollisuus-, pien- ja myymäläleipomoissa ja kahvila-konditorioissa
Ks. tutkinnon osat https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/3328285/reformi/tiedot
Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tarkennetaan tutkintotavoite, koulutuksen sisältö ja opiskeluaika. Siinä tarkastellaan myös aikaisemmin hankkimaasi osaamista. HOKSia päivitetään koko koulutuksen ajan.
Meillä on:
* oppimista tukeva ympäristö ja ”pulpetista pois” –ilmapiiri.
* meiltä valmistuu ajassa kiinni olevia alan osaajia.
* meillä on monipuolinen opiskeluympäristö alakohtaisilla työsalitiloilla.
Hyvä fyysinen kunto. Ala ei sovellu allergiselle tai astmaattiselle
Koulutus toteutetaan päiväkoulutuksena. Koulutus on opiskelijalle maksutonta. Kuluja tulee opiskelumateriaalien, työvaatteiden ja -jalkineiden hankkimisesta.
Koulutus on päätoimista opiskelua, johon voi hakea esim. KELA:n opintotukea, työttömyysetuutta tai aikuiskoulutustukea. Lisätietoa rahoitusmahdollisuuksista: http:/www.sedu.fi/fi/Hakijalle/Opintojen-rahoitus
Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että sinulla on elintarvikealan työpaikka, jossa työskentelet vähintään 25 viikkotyötuntia. Keskustele oppisopimusmahdollisuudesta työnantajan kanssa, ja ota sen jälkeen yhteyttä Sedun Oppisopimuspalveluihin oppisopimus(at)sedu.fi, p. 040 868 0631.
Sedussa on mahdollisuus opiskella osa opinnoista ulkomailla.
Jos suoritat tutkinnon ja olet ollut työssä yhteensä vähintään viisi vuotta tutkinnon suorittamispäivään mennessä, sinulla on mahdollisuus hakea työllisyysrahastosta ammattitutkintostipendiä. Lue lisää: www.tyollisyysrahasto.fi

Hakeutuminen ja opiskelijavalinta

Hakijat kutsutaan haastatteluun ja opinnot aloitetaan henkilökohtaisen suunnitelman mukaan alkavien tai jatkavien ryhmien mukana. Valintapäätöksistä ilmoitetaan henkilökohtaisesti kirjeellä.
Hae koulutukseen Ilmoittautuminen yrityksille
Kumpaa hakeutumislomaketta käytän?

Lisätietoja

Opinto-ohjaaja Susanna Rinta-Keturi, p. 040 830 4123, etunimi.sukunimi(at)sedu.fi.
Sedu hakijapalvelut p. 040 830 2275, p. 0800 122 122
hakijapalvelut(at)sedu.fi