Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto koneistaja, levyseppähitsaaja tai koneasentaja

Ammattiala
Kone- ja tuotantotekniikka
Koulutustyyppi
Perustutkinto
Opiskelutapa
Lähiopiskelu
Aloituspäivä
Alkaa 05.08.2019
Koulutuspaikka
Seinäjoki
Koulutuksen kesto
180 osp

Kenelle?

Koulutukseen voivat hakea kaikki alasta kiinnostuneet. Alan työkokemus katsotaan eduksi.
Koulutus on tarkoitettu myös sinulle, jolla on jo ammatillinen tutkinto ja kenties työkokemustakin ja haluat vaihtaa alaa. Opiskelet päiväkoulutuksessa.

Mitä saat?

Sedussa Seinäjoen Törnäväntiellä voit valita seuraavista:
- asennuksen ja automaation osaamisala, koneasentaja
- tuotantotekniikan osaamisala, koneistaja
- tuotantotekniikan osaamisala, levyseppähitsaaja
Opintojen alussa opiskellaan perusteet asennuksesta, automaatiosta, koneistuksesta, levytöistä, hitsauksesta, CAD suunnittelusta, CNC-käyttöisistä koneista ja NC-ohjelmoinnista. Näin kaikki opiskelijat saavat kuvan siitä, mitä opintoihin kuuluu ja mihin työtehtäviin ne johtavat. Opiskelija valitsee osaamisalansa perusteiden jälkeen.
Asennuksen ja automaation osaamisala toteutetaan, mikäli hakijoita on riittävästi.
Asennuksen ja automaation osaamisalan opiskelija hankkii asennus- ja kokoonpanotaitojen lisäksi valmistusteknistä perusosaamista koneistuksesta ja levy- ja hitsaustöistä. Osa sähkö- ja automaatiotekniikan opinnoista toteutetaan yhteistyössä sähköosaston kanssa. Koneasentajana asennat, säädät, korjaat, ohjaat ja pidät kunnossa tuotantolinjojen koneita ja laitteita.
Tuotantotekniikan osaamisalalla koneistaja oppii valmistamaan mittatarkkoja koneiden ja laitteiden osia lastuavilla työmenetelmillä (sorvaaminen, jyrsiminen, hionta, NC-koneistus). Opit tietokoneavusteista cad/cam-suunnittelua ja -valmistusta. Koneistaja työskentelee pääosin tietokoneohjatuilla CNC-työstökoneilla (sorvit, työstökeskukset).
Tuotantotekniikan osaamisalalla levyseppähitsaaja oppii valmistamaan mittatarkkoja koneiden ja laitteiden osia, levy- ja teräsrakenteita tai pääsee työskentelemään eri hitsaustehtäviin. Opit hitsaamaan käsin ja robotilla, tekemään levytöitä, käyttämään CNC-levytyökoneita, toimimaan teräsrakentamisen parissa. Voit suorittaa kansainvälisen hitsaajatutkinnon (IW-pienahitsaaja).
Ks. tutkinnon osat https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/3855075/reformi/tiedot
Valmistustekniikan perusosaaminen, piirustusten lukeminen, ohjelmointi, työn laatu ja mittatarkkuus.
Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS), jota päivitetään koko koulutuksen ajan.
Kone- ja tuotantotekniikan osaajat sijoittuvat alueella hyvin työelämään. Koulussa hankitut tiedot ja taidot riittävät siihen, että voi aloittaa yrityksessä ihan oikeissa töissä. Palkka määräytyy työtehtävän vaativuuden mukaan; kasvata taitoa, niin kasvatat myös tilipussia.
Työtehtävät vaihtelevat osavalmistuksesta kokoonpanoon. Sedulla on hyvät yhteydet teollisuuteen, ja osa opetuksesta tapahtuu yhteistyössä yritysten kanssa.
Sedussa opettajat osaavat asiansa ja hankkivat aktiivisesti lisäkoulutusta. Robotiikkaa käytetään kappaleenkäsittelyyn, kokoonpanoon, hitsaukseen. Robotti tekee yksitoikkoista työtä, jota ihminen ei halua tehdä mutta koneenkäyttäjiä, operaattoreita tarvitaan koko ajan enemmän.
Opiskelussa pääpaino on käytännön tekemisessä.
Työtehtävät sopivat yhtä hyvin tytöille kuin pojille. Jokainen oppii, kun vain tuntee mielenkiintoa alaa kohtaan. Englantia tarvitaan, sillä ohjelmat ja ohjaukset ovat osin englanniksi. 3D-mallinnus kuuluu ensimmäisen vuoden opintoihin. Siitä kappaleen tekeminen alkaa!
Maksuton lounas ja mahdollisuus hakea asuntolapaikkaa.
Sedussa on mahdollisuus opiskella osa opinnoista ulkomailla.
Jos suoritat tutkinnon ja olet ollut työssä yhteensä vähintään viisi vuotta tutkinnon suorittamispäivään mennessä, sinulla on mahdollisuus hakea koulutusrahastosta ammattitutkintostipendiä. Lue lisää:

Hakeutuminen ja opiskelijavalinta

Voit hakea jatkuvassa haussa, koulutus alkaa elokuussa 2019 (tai sopimuksen mukaan) päiväkoulutuksena.
Koulutus on tarkoitettu sinulle, joka olet kiinnostunut alasta tai sinulle, jolla on jo ammatillinen tutkinto ja kenties työkokemustakin ja haluat vaihtaa alaa.
Hae koulutukseen Ilmoittautuminen yrityksille
Kumpaa hakeutumislomaketta käytän?

Lisätietoja

Sedu Hakijapalvelut p. 040 830 2275, p. 0800 122 122
hakijapalvelut(at)sedu.fi