Maatalousalan perustutkinto eläintenhoitaja ja maaseutuyrittäjä

Ammattiala
Maatalous ja metsä
Koulutustyyppi
Perustutkinto
Opiskelutapa
Lähiopiskelu, Monimuoto-opiskelu, Verkko-opiskelu
Aloituspäivä
Joustava aloitus
Koulutuspaikka
Ilmajoki
Koulutuksen kesto
180 osp

Kenelle?

Koulutus on tarkoitettu sinulle, joka suunnittelet maatalousalalle hakeutumista tai työskentelet jo maatalousalalla. Haluat opiskella joko päiväryhmässä tai joustavasti monimuoto-opintoina.
Haluat kehittää osaamistasi ja ammattitaitoasi maatilalla, bioenergiayrittäjänä, koneurakoinnissa, maatilamatkailussa, lomituspalveluissa ja/tai harraste-eläintoiminnan tehtävissä.

Mitä saat?

Koulutuksen tavoitteena on maatalousalan perustutkinnon suorittaminen. Koulutuksessa perehdyt maatalousalan tehtäviin ja yritystoiminnan suunnitteluun. Opinnoissasi suuntaudut joko maaseutuyrittäjäksi tai eläintenhoitajaksi.
Tutkinnon suoritettuasi voit toimia valinnoistasi riippuen maatalousalan eri tehtävissä, esimerkiksi maaseutuyrittäjänä, maatalouslomittajana, eläintenhoitajana, maataloustarvikekaupassa sekä lomitus-, työ-, kone-, bioenergia- ja maisemanhoitopalveluja tarjoavissa yrityksissä yrittäjänä tai työntekijänä.
Sinulla on mahdollisuus toimia myös logististen palvelujen osaajana ja/tai yrittäjänä, jos valitset valinnaiseksi ammatillisen tutkinnon osaksi osan rakennusalan perustutkinnosta (maa-ainesten kuljetus) tai logistiikan (autonkuljettaja) perustutkinnosta. Käytännössä valiinaisena voi olla perustason ammattipätevyys ja C-ajo-oikeuden suorittaminen. Tällöin voit kuljettaa kuormia ja raskaita kuljetuksia.
Jos sinulla on jo C-ajo-oikeus, niin sinulla on mahdollisuus suorittaa/päivittää koulutuksen aikana ammattipätevyys.
Niin sanotut yhteiset tutkinnon osat tulivat mukaan opetussuunnitelmaan 1.1.2018. Kaikille pakolliset tutkinnon osat:
- Työskentely maatalousalalla,
- Maaseutuyrittäminen.
Osaamisalaan sisältyvä pakollinen tutkinnon osa:
- Maan kasvukunnon ja tuotantoympäristön hoitaminen (Maatilatalouden osaamisala, maaseutuyrittäjä)
- Eläinten hoitaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen (Eläintenhoidon osaamisala, eläintenhoitaja)
- Maatalouskoneiden ja -laitteiden käyttäminen, huoltaminen ja korjaaminen (Maatalousteknologian osaamisala, maaseutuyrittäjä)
Valinnaiset tutkinnon osat (mm.): Peltokasvien tuottaminen, Kasvilajikohtainen tuottaminen, Maatalous- ja maanrakennuskoneiden hyödyntäminen, Automaation hyödyntäminen maataloudessa, Pieneläinten hoitaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen, Eläinlajikohtainen tuotanto tai hoitaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen, Metsien hyödyntäminen, Rakentaminen maatilalla, Bioenergian tuottaminen.
Valinnaisiin opintoihin on mahdollisuus sisällyttää tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta.
Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Monimuoto-opinnoissa koulutus koostuu lähiopetuksesta sekä etä- ja verkko-opiskelusta. Lähiopetusta on 1-2 päivää (to-pe) viikossa, elo-toukokuun välisenä aikana. Tutkinnon suorittaminen tapahtuu maatilan työtehtävissä omalla työpaikalla tai sopivassa alan yrityksessä. Päiväopinnoissa opinnot jakaantuvat lähijaksoihin, jolloin ollaan koululla oppimassa ja työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen. Tutkintokieli on suomi.
Tutkinnon perusteet:
https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/kooste/3328284
Maatalousalan koulutuksissa Ilmajoen Sedussa opitaan tekemällä käytännön työtehtäviä oikeassa tuotantoympäristössä. Tutustu Ilmajoen opetusmaatilan toimintaan: https://www.sedu.fi/fi/Kampukset/Ilmajoki/Opetusmaatila.
Maakunnan monipuolisimman koulutustarjonnan ansiosta voit opiskella henkilökohtaisten tavoitteittesi ja toiveiden mukaan. Lähellä sijaitsevan Sedu Rengonharjun kurssitarjonta antaa hyvän mahdollisuuden mm. ammattipätevyyspäivien hankkimiseen tai päivittämiseen. Kokeneet kouluttajamme ja muu henkilökunta toimivat tukenasi koko opiskelun ajan.
Tutkinnon perusteet:
https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/kooste/3328284
Maatalousalan perustutkinnon monimuoto-opintoina suorittaneella on mahdollisuus hakea koulutusrahastosta ammattitutkintostipendiä 395 €. Jos tutkinto on ensimmäinen perusasteen jälkeinen tutkinto, stipendin suuruus on 456 €. Lisätietoja: www.tyollisyysrahasto.fi
Opiskelu on maksutonta. Opiskelija vastaa matkoihin liittyvistä kustannuksista. Ruokailu (aamiainen, lounas, päivällinen) on maksutonta päätoimiselle opiskelijalle.
Oppisopimuskoulutus on maksuton sekä työnantajalle että opiskelijalle.
Oppisopimusasioissa ota yhteyttä: Sedun oppisopimuspalvelut, p. 020 124 4706 tai oman alueesi oppisopimusviranomaiseen

Hakeutuminen ja opiskelijavalinta

Voit hakeutua koulutukseen joustavasti läpi vuoden. Hae koulutukseen täyttämällä hakulomake.
Vastaanotettuamme hakemuksesi, saat kutsun henkilökohtaiseen haastatteluun, jossa varmistamme soveltuvuutesi koulutukseen ja lähdemme yhdessä suunnittelemaan opintojasi.

Lisätietoja

opo Jouni Rinta-Keturi p. 040 7573 683
lehtori Timo Riikonen, p. 040 830 2129 (monimuoto-opiskelijat)
asiakaspalvelusihteeri Eija Huhtanen, p. 040 680 7059
etunimi.sukunimi(at)sedu.fi