Maatalousalan perustutkinto eläintenhoitaja tai maaseutuyrittäjä

Aloituspäivä
Joustava aloitus
Toimipiste
Ilmajoki
Maaseutuyrittäjänä osaat työskennellä monipuolisissa ja vaihtelevissa työtehtävissä maalla, lähellä luontoa. Voit toimia esimerkiksi maataloustyöntekijänä, karjanhoitajana, tuotantoeläinten hoitajana, maatalouslomittajana tai esim. koneurakointi-, lomitus-, työ-, bioenergia- tai maisemanhoitopalveluja tarjoavassa yrityksessä yrittäjänä tai työntekijänä. Maaseutuyrittäjän koulutus antaa erinomaiset valmiudet maaseutuyrittäjyyteen omalla maatilalla.

Eläintenhoitajana osaat huolehtia tuotanto- tai pieneläinten hoidosta ja hyvinvoinnista sekä toimia itsenäisesti maatilan eri töissä. Koulutuksen jälkeen voit toimia eläintenhoitajana esim. maatilalla, lomituspalveluissa, kotieläinpuistossa, eläinhoitolassa, eläinkaupassa tai omassa maaseutuyrityksessä.
Koulutus on tarkoitettu sinulle, joka suunnittelet maatalousalalle hakeutumista tai työskentelet jo maatalousalalla. Haluat opiskella maatalousalan perustutkinnon (maaseutuyrittäjä tai eläintenhoitaja) joustavasti monimuoto-opintoina.
Kaikille pakolliset tutkinnon osat:
- Työskentely maatalousalalla,
- Maaseutuyrittäminen.
Osaamisalaan sisältyvä pakollinen tutkinnon osa:
- Maan kasvukunnon ja tuotantoympäristön hoitaminen (Maatilatalouden osaamisala, maaseutuyrittäjä)
- Eläinten hoitaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen (Eläintenhoidon osaamisala, eläintenhoitaja)
- Maatalouskoneiden ja -laitteiden käyttäminen, huoltaminen ja korjaaminen (Maatalousteknologian osaamisala, maaseutuyrittäjä)
Valinnaiset tutkinnon osat (mm.): Peltokasvien tuottaminen, Kasvilajikohtainen tuottaminen, Maatalous- ja maanrakennuskoneiden hyödyntäminen, Automaation hyödyntäminen maataloudessa, Pieneläinten hoitaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen, Eläinlajikohtainen tuotanto tai hoitaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen, Metsien hyödyntäminen, Rakentaminen maatilalla, Bioenergian tuottaminen.
Valinnaisiin opintoihin on mahdollisuus sisällyttää tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta.
Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Monimuoto-opinnoissa koulutus koostuu lähiopetuksesta sekä etä- ja verkko-opiskelusta. Lähiopetusta on 1-2 päivää (ma-ti) viikossa, elo-toukokuun välisenä aikana. Tutkinnon suorittaminen tapahtuu maatilan työtehtävissä omalla työpaikalla tai sopivassa alan yrityksessä. Päiväopinnoissa opinnot jakaantuvat lähijaksoihin, jolloin ollaan koululla oppimassa ja työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen. Tutkintokieli on suomi.
Tutkinnon perusteet:
https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/kooste/3328284
Omaehtoinen koulutus on päätoimista monimuoto-opiskelua, johon voi hakea esim. KELAn opintotukea, työttömyysetuutta tai aikuiskoulutustukea. Lisätietoa rahoitusmahdollisuuksista: http://www.sedu.fi/fi/Hakijalle/Opintojen-rahoitus
Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksella, jolloin sinulla tulee olla soveltuva alan työpaikka ja työnantaja, jonka kanssa voidaan solmia oppisopimus. Oppisopimusasioissa ota yhteyttä:
Sedu työelämäpalvelut, oppisopimus(a)sedu.fi, p. 040 868 0627.
Maatalousalan perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.
Yleinen jatko-opintokelpoisuus tarkoittaa sitä, että voit hakeutua jatkamaan opintojasi korkeakouluihin ja yliopistoihin mille alalle tahansa. 
Ammatillista osaamista voit syventää alan ammatti- ja erikoisammattitutkinnolla vaikkapa työn ohessa opiskellen. Ilmajoen Sedun koulutustarjonnasta löydät esim. nuoren viljelijän aloitustukeen vaadittavat opinnot (Maatilayrittäjän starttikoulutus tai Maatalousyrittäjän johtamiskoulutus) sekä Eläintenhoidon ammattitutkinnon (eläintenkouluttaja AT, trimmaaja AT).

Hakeutuminen ja opiskelijavalinta

Voit hakeutua koulutukseen joustavasti läpi vuoden. Hae koulutukseen täyttämällä hakulomake.
Vastaanotettuamme hakemuksesi, saat kutsun henkilökohtaiseen haastatteluun, jossa varmistamme soveltuvuutesi koulutukseen ja lähdemme yhdessä suunnittelemaan opintojasi.

Lisätietoja

opettaja Juhani Törmä, p. 040 680 7506
opettaja Irma Uusi-Laitila, p. 040 830 2434
asiakaspalvelusihteeri Eija Huhtanen, p. 040 680 7059
etunimi.sukunimi(at)sedu.fi
Jos emme heti vastaa, soitamme sinulle takaisin.