Maatalousalan perustutkinto maaseutuyrittäjä

Ammattinimike
Maaseutuyrittäjä
Aloituspäivä
Joustava aloitus
Toimipiste
Ilmajoki
Maaseutuyrittäjänä osaat työskennellä monipuolisissa ja vaihtelevissa työtehtävissä maalla, lähellä luontoa. Voit toimia esimerkiksi maataloustyöntekijänä, karjanhoitajana, tuotantoeläinten hoitajana, maatalouslomittajana tai esim. koneurakointi-, lomitus-, työ-, bioenergia- tai maisemanhoitopalveluja tarjoavassa yrityksessä yrittäjänä tai työntekijänä. Maaseutuyrittäjän koulutus antaa erinomaiset valmiudet maaseutuyrittäjyyteen omalla maatilalla.
Koulutus on tarkoitettu sinulle, joka suunnittelet maatalousalalle hakeutumista tai työskentelet jo maatalousalalla. Haluat opiskella joustavasti monimuoto-opintoina.
Haluat kehittää osaamistasi ja ammattitaitoasi maatilalla, bioenergiayrittäjänä, koneurakoinnissa, maatilamatkailussa, lomituspalveluissa ja/tai harraste-eläintoiminnan tehtävissä.
Opinnot kestävät n. 2-3 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Aiempien opintojesi tai hankkimasi työkokemuksen perusteella opintoaikasi voi olla lyhyempi.  
Hakeudut suorittamaan maatalousalan perustutkintoa, ja valitset osaamisalan ensimmäisen opiskeluvuoden alussa:
- maatalousteknologian osaamisala
- maatilatalouden osaamisala
Koulutuksen aikana
- opit työskentelemään erilaisissa maatalousalan työtehtävissä,
- perehdyt yritystoiminnan suunnitteluun
- kehität osaamistasi maatalouskoneiden ja –laitteiden käyttämisessä, huoltamisessa ja korjaamisessa ja/tai
- opit huolehtimaan maan kasvukunnosta sekä tuotantoympäristöstön tehtävistä.
Tutkintoon sisältyy työpaikalla tapahtuvaa oppimista 45-60 osp. Voit suorittaa osan opinnoista myös ulkomailla. Ensimmäiseen opiskeluvuoteen kuuluu kesätyöjakso (4 osp) opetusmaatilalla.
Maatalousalan koulutuksessa valinnaisia opintoja voit suorittaa laaja-alaisesti oman kiinnostuksesi mukaan. Voit vahvistaa esim. eläinlajikohtaista osaamistasi tai oppia lisää peltokasveista, maatalousteknologiasta tai maaseudun liitännäiselinkeinoista. Sedussa voit suorittaa valinnaisina opintoina esim. C-ajo-oikeuden ja rahallisesti arvokkaan perustason kuljettajan ammattipätevyyden. Tällöin voit kuljettaa omat työkoneesi työpaikalle ja työnantajasi kuormat kaikkiin paikkoihin mihin on tarvetta.
Ks. tutkinnon osat: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/3328284/reformi/tiedot
Maaseutuyrittäjäksi opitaan käytännön työssä. Koneiden käsittelyharjoitukset sekä työtehtävät pellolla, opetusnavetassa, sikalassa, konehallissa ja muissa maaseutuyrityksen töissä varmistavat, että saat riittävän määrän käytännön harjoitusta koko opiskeluajan. Opetusmaatilan arkea pyöritämme yhdessä yrittäjien kanssa.
Kaksoistutkintona voit opiskella ammatillisen perustutkinnon lisäksi ylioppilastutkinnon.  Sedun opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa ammattikorkeakoulun perusopintoja jo toisen asteen opintojen yhteydessä.  
Maatalousalan perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.
Yleinen jatko-opintokelpoisuus tarkoittaa sitä, että voit hakeutua jatkamaan opintojasi korkeakouluihin ja yliopistoihin mille alalle tahansa. 
Ammatillista osaamista voit syventää alan ammatti- ja erikoisammattitutkinnolla vaikkapa työn ohessa opiskellen. Ilmajoen Sedussa voit opiskella esim. nuoren viljelijän aloitustukeen oikeuttavat opinnot tai vahvistaa eläinlajikohtaista osaamista.

Hakeutuminen ja opiskelijavalinta

Voit hakeutua koulutukseen joustavasti läpi vuoden. Hae koulutukseen täyttämällä hakulomake.
Vastaanotettuamme hakemuksesi, saat kutsun henkilökohtaiseen haastatteluun, jossa varmistamme soveltuvuutesi koulutukseen ja lähdemme yhdessä suunnittelemaan opintojasi.

Lisätietoja

Opinto-ohjaaja Jouni Rinta-Keturi, p. 040 757 3682
Asiakaspalvelusihteeri Eija Huhtanen, p. 040 680 7059
etunimi.sukunimi(at)sedu.fi
Sedu Hakijapalvelut, puh. 040 830 2275 tai 0800 122 122, email: hakijapalvelut(at)sedu.fi